În următoarele 7 minute vei afla:

– Ce urmări poate avea pentru copii consumul excesiv de jocuri video.
– Care sunt principalele două probleme de sănătate mintală cu care s-au confruntat copiii în perioada pandemiei, conform statisticilor.


Nu e nici un secret că părinților nu le-a fost deloc ușor în timpul pandemiei. O colecție de titluri recente adunate din presa americană spune totul: The Agony of Parents of Children Under 5 (Agonia părinților de copii cu vârste sub cinci ani), Every Parent I Know Wants To Walk Into The Sea Right Now (Fiecare părinte pe care-l cunosc vrea să fie acum undeva pe fundul mării), Omicron Means Parents Are Doing It All Again, Except This Time Dead Inside (Omicron înseamnă că părinții sunt din nou la datorie, doar că de data asta morți pe interior).

Iată cum a rezumat Melinda Wenner Moyer parenting-ul pe timp de pandemie pentru The Atlantic: ”Am atins un prag în timpul pandemiei la care să găsești cuvintele potrivite pentru a le descrie pe toate cu câte ne confruntăm este pur și simplu un exercițiu ce frizează absurdul. Suntem la capătul puterilor. Nu ne-a mai rămas nimic decât să strigăm de furie și durere”. Iar unele dintre noi chiar asta fac. În ianuarie, un grup de mame încărcate de frustrare și neputință s-au întâlnit pe un teren din Boston pentru a lua parte la un exercițiu cathartic de ”țipăt primar”. În desfășurătorul evenimentului mai erau cuprinse și alte activități: o rundă de înjurături, un concurs pentru a desemna cel mai lung țipăt înregistrat (câștigătoarea a țipat fără oprire 30 de secunde) și un țipăt colectiv, în onoarea acelor mame care ar fi vrut să participe la eveniment, dar… da, au fost prea ocupate și prea copleșite pentru a avea de timp măcar să țipe.  

Ceea ce vor să transmită aceste femei este un adevăr simplu și dureros în același timp: părinții și familiile sunt în criză. Iar pentru a-i ajuta și pentru a răspunde strigătelor lor de disperare, Thrive a lansat programul Thriving Kids: un set de instrumente, soluții, sfaturi de la experți și Micropași bazați pe știință pentru părinți, cu ajutorul cărora să-și sprijine atât copiii, dar și pe înșiși, să navigheze prin aceste vremuri dificile pe care le trăim.  

Iar statisticile ne demonstrează că este o nevoie urgentă de soluții. Conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), în primul an de pandemie, numărul vizitelor la camera de gardă în spitalele pediatrice din Statele Unite a crescut cu 31% în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, care s-au prezentat pentru probleme de sănătate mintală. În toamna anului trecut, o coaliție a principalelor grupuri pediatrice de sănătate a declarat sănătatea mintală a copiilor o problemă de urgență națională. Și, din păcate, nici părinții nu stau mai bine. Analizând datele adunate în cadrul unui studiu desfășurat la nivel național, Jessica Calarco, sociolog la Universitatea din Indiana, a constatat că 70% dintre mame și 54% dintre tați se declară stresați și copleșiți, iar aproximativ jumătate dintre părinții chestionați se simt copleșiți și lipsiți de speranță.

De aceea proiectul Thriving Kids este atât de important. Probabil că, așa cum se spune, ne apropiem de finalul pandemiei, și cu toții vedem că numărul cazurilor de COVID continuă să scadă, dar provocările cu care se confruntă părinții sunt, cu siguranță, la fel de copleșitoare. Cursul este gândit astfel încât nu doar să ofere părinților strategii și Micropași pe care-i pot pune imediat în aplicare, dar să-i și ajute să construiască în familiile lor obiceiuri sănătoase care să funcționeze pe termen lung.  

De exemplu, știm că somnul a fost o provocare pentru părinți. Dar, conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), mai puțin de un sfert din adolescenți dorm în fiecare noapte cele 8-10 ore de somn recomandate de medici, absolut vitale pentru dezvoltarea lor echilibrată. CDC susține că adolescenții și copiii privați de somn sunt expuși unui risc crescut de probleme comportamentale și de sănătate mintală, dar prezintă și riscul de a dezvolta  diabet și obezitate. Ca părinți, investim foarte mult timp învățându-ne copiii toate acele lucruri de care au nevoie ca să reușească în viață, dar prea puțin învățându-i despre somn ca strategie de succes. După cum spune Dr. Judith Owens, Director de Medicină a Somnului la Spitalul de Pediatrie din Boston, somnul este ”la fel de important precum o nutriție echilibrată, activitatea fizică și centura de siguranță, atunci când mergi cu mașina”.

Dieta noastră joacă un rol vital nu doar în menținerea sănătății fizice, ci și a celei cognitive. În timp ce atât de mulți adulți și copii se confruntă cu fenomenul cunoscut sub numele de ”creier pandemic”, alegerile noastre alimentare reprezintă cheia pentru a ne antrena atenția, concentrarea și creativitatea. Sunt importante și pentru îmbunătățirea sănătății noastre mintale, care este întotdeauna importantă, dar mai ales în contextul actual, când la nivel global incidența cazurilor de anxietate și depresie în rândul copiilor s-a dublat de la începutul pandemiei, conform publicației JAMA Pediatrics. La toate aceste cifre, atât de alarmante, mai adăugăm și faptul că un studiu realizat de Universitatea din Michigan a scos la iveală faptul că unul din cinci părinți a declarat că membrii familiei sale au consumat mai multe alimente de tip fast food în timpul pandemiei. Mulți părinți știu, din proprie experiență, că în perioade marcate de stres intens ne găsim alinare în alimente procesate, bogate în zahăr – iar asta este adevărat mai ales în cazul copiilor. Dar atunci când veți parcurge Thriving Kids, veți înțelege că o alimentație sănătoasă nu se traduce deloc prin eforturi mai mari, financiare și de timp, investite în preparare. Și nici rezultatele nu sunt mai puțin delicioase și savuroase.  

Thriving Kids este disponibil sub forma unui curs online de 40 de minute și a unui webinar interactiv compus din două părți. Ambele produse sunt menite să echipeze părinții cu strategii și soluții concrete pentru a diminua nivelul de stres, pentru a se conecta mai bine cu copiii lor și pentru a-i ajuta să construiască obiceiuri sănătoase pe termen lung. Ca părinți, avem tendința de a percepe grija față de propria persoană ca pe un lux pe care nu ni-l putem permite. Dar faptele rămân – dacă suferim de burnout, dacă nu dormim suficient, dacă ne neglijăm propriile nevoi primare, pur și simplu nu vom putea fi acolo pentru copiii noștri, așa cum ne dorim. Acum, părinții au nevoie de instrumente simple, concrete pe care să le poată folosi imediat, și fix asta oferă programul Thriving Kids: Micropași care acoperă paliere precum somnul, nutriția, hidratarea, sfaturi pentru a construi un cerc parental de suport, idei și ritualuri de calmare pentru momentul în care copiii merg la culcare, astfel încât întreaga familie să se bucure de un somn mai bun, precum și tehnici de terapie cognitiv-comportamentală pentru a-i ajuta pe copii să-și reducă nivelul de stres. Pentru părinții care se luptă pentru să gătească cele mai gustoase rețete, pe placul copiilor, oferim idei de mâncăruri delicioase, sănătoase pe care le puteți găti chiar împreună cu cei mici. Toate aceste instrumente sunt gândite pentru a-i ajuta, în egală măsură, pe părinți și pe copii să navigheze prin aceste vremuri dificile cu mai puțin stres și mai multă bucurie, dar ceea ce-mi place cel mai mult la Thriving Kids este că fiecare dintre ideile sugerate creează o oportunitate pentru sudarea legăturii dintre părinți și copii.

În partea a doua a webinarului și pe parcursul întregului curs, îți arătăm cum să creezi o relație mai sănătoasă cu tehnologia, oferind sfaturi ușor de pus în practică atât pentru tine, ca părinte, cât și pentru copilul tău. Iar asta a fost o provocare constantă a ultimilor ani, cu mult înainte ca cineva să fi auzit de Zoom și de școala online, dar și de oboseala virtuală cu  care, după cum am aflat cu toții curând pe propria piele, acestea vin la pachet. Atât pentru părinți, cât și pentru copii, modul în care folosim tehnologia are un impact profund asupra tuturor aspectelor care țin de starea noastră de bine, de la somn la alimentație, mișcare, concentrare și abilitatea noastră de a ne conecta cu ceilalți, dar și cu noi înșine.

Cu toții ne aflăm în fața aceluiași paradox – tehnologia, care a fost asemeni unui fir roșu în viața ultimilor doi ani, permițându-le copiilor să facă școală online, și menținându-ne conectați cu prietenii și cu cei dragi, ne-a copleșit și ne-a indus un tip de stres cu care nu ne-am mai confruntat niciodată înainte. Este o provocare majoră, dar și o ocazie extraordinară pentru părinți de a fi un exemplu pentru copiii lor.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ca și în cazul adulților, timpul petrecut de copii în fața ecranelor a ajuns la cote astronomice. După cum se arată într-un studiu publicat în JAMA Pediatrics, timpul mediu petrecut zilnic de copii în fața ecranelor a ajuns la 7,7 ore – dublându-se aproape față de cel înregistrat înainte de pandemie. După cum spune Jim Steyer, CEO Common Sense Media, ”Copiii petrec mai mult timp cu social media și tehnologia decât petrec cu proprii părinți, la școală sau făcând orice altceva.” Iar acest timp petrecut de copii în fața ecranelor le afectează atât sănătatea mintală, cât și abilitatea lor de a performa la școală. Conform cercetărilor realizate de Common Sense Media, două treimi dintre adolescenți sunt angajați și în alte activități în timp ce-și fac temele, iar acest multitasking are urmări profund negative asupra capacității lor de concentrare și de sintetizare a informației.

Perioadele de lockdown din timpul pandemiei au venit la pachet și cu un consum intens de jocuri online. Pentru unii copii, acestea au reprezentat o oportunitate mai mult decât binevenită de a socializa și de a se conecta unii cu alții – inclusiv cu proprii părinți. Dar consumul intensiv de jocuri implică anumite riscuri, cum ar fi modificări la nivelul creierului asociate cu comportamente adictive, după cum a demonstrat o cercetare bazată pe neuroimagistică, realizată de publicația Addiction Biology. Unii copii asociază jocurile video cu nevoia de dulce. Iar jocurile video periculoase sau violente pot declanșa răspunsuri de genul fight-or-flight (zboară-sau luptă), inducând o stare constantă de hiper-excitație, ceea ce poate duce cu timpul la dificultăți în manifestarea compasiunii, în exprimarea creativității și la dificultăți de învățare.  

Nu e de mirare că, pe măsură ce timpul petrecut în fața ecranelor a crescut, a rămas mai puțin timp pentru exerciții fizice și mișcare! Un studiu realizat de Dr. Pooja Tandon, de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, a arătat că unul din zece copii nu face activitate fizică nici măcar o oră pe săptămână. ”Dacă-ți petreci tot timpul cu un cran în față, evident că nu faci altceva, iar acel altceva ar putea fi inclusiv mișcare”, spune Tandon. ”Ar putea fi și dormit. Sau interacțiune cu alți oameni, cu cei pe care-i iubești. Și toate acestea sunt considerate benefice pentru sănătatea ta mintală.”

Între timp, cei mai mulți dintre noi ne-am transformat în niște ”zombie eaters”: mâncăm fără să ne mai gândim ce băgăm în gură, adeseori mâncăm peste măsură, în timp ce ne uităm la televizor sau scroll-ăm pe TikTok sau Instagram.

Modul în care părinții folosesc tehnologia poate afecta legătura pe care o au cu copiii lor. S-a demonstrat că ”tehnoferența”, un termen utilizat de cercetători pentru a descrie prezența plină de stimuli a ecranelor în timp ce părinții petrec timp cu copiii, are un impact negativ asupra relației dintre părinți și copii. Un studiu realizat de UCLA a scos la iveală faptul că o durată prea mare de timp petrecut în fața ecranelor afectează capacitatea copiilor de a citi indicii emoționale non-verbale, cum ar fi expresiile faciale și limbajul corpului.

De aceea este atât de important să impunem limite clare în utilizarea tehnologiei, mai ales în familie. Pentru că ne afectează nu doar starea noastră individuală de bine, ci și legăturile din familie. Crearea acestor limite poate părea descurajantă, dar nu vorbim aici de renunțarea la tehnologie. Thriving Kids oferă părinților acei Micropași prea mici pentru a da greș, cum ar fi să iei o pauză de la ecrane sau să-ți lași telefonul deoparte în timpul meselor.

Am lansat webinarul nostru Thriving Kids, alături de Pfizer, făcându-l disponibil tuturor celor 90.000 de angajați din întreaga lume. Condus de directorul medical al Thrive, dr. Aaliya Yaqub, acest program interactiv îi ajută pe părinții angajați la Pfizer să prioritizeze propria stare de bine și să-și sprijine copiii în ceea ce este în mod clar un moment plin de provocări și stres la Pfizer. Un sondaj a constatat că 93% dintre participanții la program au spus că acest curs i-a făcut să se simtă mai bine pregătiți să-și susțină copiii și să-i ajute să-și dezvolte rezistența mentală. Iar acum, cu produsul nostru digital, mai multe companii vor putea profita de acest program atât de oportun în timpurile pe care le trăim. Puteți viziona un videoclip despre asta aici – și, desigur, dacă doriți să aduceți Thrive în compania dvs., ne  puteți contacta aici.

Cu siguranță trăim vremuri dificile pentru toată lumea. Cu toții ne dorim să fim cei mai buni părinți care putem fi pentru copiii noștri. Parenting-ul n-a fost niciodată ușor și a fost o provocare pentru milioane de oameni din întreaga lume chiar și înainte de pandemie. Viața de familie, munca și școala au început să aibă loc sub același acoperiș. Din fericire, cei mai mulți copii s-au întors deja la școală, dar știm că viitorul nostru va fi marcat de provocări și incertitudini de tot felul. De aceea, este cu atât mai important să stabilim rutine și obiceiuri sănătoase care să formeze o bază solidă pentru ca familiile și copiii lor să-și construiască o viață înfloritoare, Micropas cu Micropas.

Citește și:

#CopiiPierduți: abandonul școlar a crescut alarmant în timpul pandemiei

Anxietatea și izolarea socială: cum îi afectează pe copii și ce avem de făcut

Author(s)

  • Arianna Huffington

    fondatoare The Huffington Post, fondatoare și CEO Thrive Global

    Arianna Huffington, fondator The Huffington Post, fondator și CEO Thrive, autoare a 15 cărți, care acoperă teme dintre cele mai variate: artă, mitologie, politică sănătate. În 2005, a lansat The Huffington Post, o platformă de știri și opinii, care a devenit foarte rapid unul dintre cele mai prestigioase brand-uri media online. În august 2016, a lansat Thrive Global, o platformă de wellbeing și eficiență, pentru corporații și consumatori individuali, ce are ca misiune schimbarea modului în care muncim și trăim și care își propune să pună capăt concepției false potrivit căreia burnout-ul este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru succes. Arianna Huffington a fost desemnată printre cei mai influenți 100 de oameni din lume de către publicația Time și se găsește pe lista celor mai puternice 100 de femei din lume. Născută în Grecia, s-a mutat la Londra la vârsta de 16 ani, și a absolvit Universitatea Cambridge cu specializarea în economie. La 21 de ani, a devenit președinta faimoasei societăți de dezbateri Cambridge Union.
    Cele mai recente cărți ale Ariannei Huffington - Thrive (Succesul redefinit: prosperitate, înțelepciune, miracol și crearea unei vieți pline de sens) și The Sleep Revolution (Revoluția somnului) - au ajuns, imediat după lansare, bestseller-uri internaționale.