În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este cel mai potrivit moment să ceri ajutorul unui prieten. 
– Ce calități ar trebui să aibă persoana căreia să-i ceri ajutorul. 


Pentru Janine, să fii inferior era o stare de fapt, ca și cum ai spune că zilele noroase sunt gri. Nu obișnuia să discute cu nimeni despre asta, dar atunci când a pierdut un client important la serviciu, i-a relatat totul prietenei ei, Beth. I-a povestit: ”Mă simt ca și cum nu aș fi bună. Și, evident, că n-am fost de niciun folos nici la serviciu. Știu că pare ridicol, dar mă simt de parcă nimeni nu vrea să stea cu mine, pentru că sunt o ratată. Mă simt atât de singură”. Parțial s-a așteptat ca Beth să nu mai discute niciodată cu ea, dar apoi s-a întâmplat ceva surprinzător. ”Nu ești o ratată, căci știu cum te simți. Mă gândesc mereu cum viața mea nu duce nicăieri. Mă simt speriată și singură adeseori!”, i s-a destăinuit Beth. Atunci când au terminat de vorbit, ambele femei se simțeau mai puțin singure și mai puțin lipsite de speranță. 

Mulți se tem că, dacă se arată vulnerabili și cer ajutorul, acest lucru îi va îndepărta pe cei din jur. Dar cu toții avem nevoie de ajutor câteodată. Este parte din ființa noastră, la fel cum să ai slăbiciuni și să faci greșeli reprezintă o parte a naturii umane. Știm că, pentru a recunoaște că te confrunți cu greutăți, este nevoie de putere, la fel cum este nevoie de putere pentru a recunoaște că încerci să ridici o greutate care este prea dificil de dus de unul singur. 

Odată ce decizi că ai nevoie de ajutor, fii înțelept în alegerea persoanei căreia îi ceri ajutorul. Vrei să găsești o persoană care să fie înțelegătoare, empatică și de încredere. Se pare că oamenii care pot rămâne calmi atunci când se discută chestiuni emoționale sunt mai potriviți la a-ți da o mână de ajutor pentru a te calma. În plus, uită-te după semne care să-ți indice faptul că respectivii doresc să-ți fie de ajutor, cum ar fi să te sune pentru a te întreba ce mai faci. Ia în considerare aceste sfaturi despre cum să ceri ajutorul: 

Alege momentul potrivit. 

De exemplu, poate că nu vei dori să apelezi la prietenul tău atunci când și el are propriile griji. Chiar dacă ți se pare un moment potrivit pentru a sta de vorbă, ai putea totuși să întrebi înainte de a deschide discuția. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cere ce ai nevoie. 

Oamenii pot ajuta cel mai bine atunci când știu ceea ce este nevoie din partea lor. Așa că fii cât se poate de clar atunci când cauți sprijin emoțional, sfaturi, sprijin practic sau altceva. 

Joacă-ți rolul în conversație. 

Dacă ești prea copleșit de emoții pentru a gândi clar, atunci fii cât se poate de direct. Dar arată-te deschis și la sprijinul oferit de prietenul tău. Dacă ești în căutare de sfaturi, atunci ascultă cu adevărat ideile propuse și gândește-te la ele. Cu cât ești mai deschis la ajutorul pe care-l soliciți, cu atât prietenul tău va dori să continue să te ajute, experiența urmând să fie cu atât mai bună pentru amândoi. 

În cele din urmă, amintește-ți să fii acolo pentru prietenii tăi. 

Deși problemele lor pot fi diferite față de ale tale, și ei vor avea greutățile lor, fără îndoială. Ascultă și fii de ajutor! Pe lângă faptul că te vei simți bine, acest lucru te va ajuta să-ți dai seama că nu ești singur în ceea ce privește ajutorul de care ai nevoie uneori. Atunci când îți hrănești relațiile acelea în care te poți privi în ochi în momente dificile, acele relații sigure te pot ajuta să dezvolți o imagine generală (sau un model) asupra celorlalți drept disponibili din punct de vedere emoțional. Această schimbare este un pas înainte pentru a avea un atașament mai sigur și mai puțin condus de sentimente sau frica de respingere

Atunci când lupta cu încrederea în sine și auto-critica îți copleșesc mintea și inima, îți poți face un mare serviciu prin folosirea conștientă a resurselor interioare sau prin apelarea la sprijinul din afară. Folosește această conștientizare pe care o obții prin energie pentru a empatiza și pentru a te accepta pe tine însuți. În plus, alege să primești feedback pozitiv din partea celorlalți. Creșterea acceptării de sine te va conduce probabil la o mai mare auto-compasiune și te va ajuta să-ți dezvolți acea resursă. 

Citește și:

A cere ajutor – o dovadă de slăbiciune sau o formă de curaj?

Cere ajutor, chiar și atunci când crezi că n-ai nevoie de el

Author(s)

  • Leslie Becker-Phelps

    psiholoagă, autoare și speaker

    Dr. Leslie Becker-Phelps este psiholoagă, autoare și speaker. Scrie pe blogul de ”Relații pentru WebMD” și este expert în relații pentru Forumul de relații WebMD. Scrie de asemenea pe blogul Making Change for Psychology Today. (”Să facem o schimbare în psihologia de azi”). Becker-Phelps a lucrat anterior la Somerset Medical Center în Somerville, New Jersey, fiind director clinic al Departamentului de Servicii Psihologice pentru Femei și psiholog-șef al departamentului de psihiatrie. Locuiește împreună cu soțul ei și cu cei doi fii în Basking Ridge, New Jersey. Aflați mai multe despre ea pe site-ul: www.drbecker-phelps.com.