În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce obstacolele nu ne împiedică să avem parte de succes în viețile noastre.
– Ce trebuie să schimbi pentru a trece la următoarea etapă a vieții tale.


Când privesc în urmă la drumul pe care l-am parcurs până acum în viața mea, îmi dau seama că au fost foarte multe momente în care aș fi putut renunța sau m-aș fi putut declara învins. Dar se pare că tocmai acelea au fost clipele în care ceva din interiorul meu m-a făcut să nu mă las păgubaș și să nu accept mediocritatea. În timpurile noastre, lumea e plină de experți care dau sfaturi despre de toate. Și cu toate că nu insinuez că ar fi ceva greșit în a-ți căuta sfaturi, îți sugerez să te asiguri că sfaturile pe care le primești sunt cele mai potrivite pentru tine și pentru parcursul tău. Sunt incredibil de mulți oamenii care abandonează când sunt chiar pe punctul de a reuși în viață. Vreau să-ți vorbesc în continuare despre importanța perseverenței. Pentru că aceasta este trăsătura principală a campionilor, cea pe care va trebui să ți-o cultivi pentru a reuși să îți atingi obiectivele și să îți întrebuințezi la maximum potențialul suprem. 

Trebuie să te cunoști pe tine însuți.

Mi se întâmplă adesea ca atunci când port conversații cu lideri de prin toată lumea, să îi aud citând spusele nu-știu-cărui guru modern sau pe ale experților în diferite domenii. Știu că ceea ce urmează să spun vă va surprinde pe unii dintre voi. Până la urmă și eu sunt un lider de opinie respectat și unii mă consideră expert în domeniul meu. Așadar, mi-aș dori să înțelegi că uneori e cazul să te oprești din a căuta înțelepciunea în exterior și să te întorci către interiorul tău. Cu ani în urmă am descoperit și eu că una dintre cele mai importante relații pe care le-aș putea dezvolta vreodată este o relație sănătoasă cu mine însumi. Cu alte cuvinte, a trebuit să învăț să mă cunosc pe mine. Dacă nu îți faci timp pentru a te descoperi pe tine, îți vei petrece existența căutând validare și confirmare din exterior. Vei căuta mereu răspunsuri, fără să-ți dai seama că toate răspunsurile sunt deja în interiorul tău și că tot ce ai de făcut este să le asculți. E extraordinar să te informezi constant și să ai în vedere diferite perspective. Însă în același timp nu aș vrea să te familiarizezi cu opiniile celorlalți până la punctul la care acestea să acopere complet glasul tău interior. Te provoc să pornești într-o aventură de descoperire de Sine și de identificare a ce este cel mai bun pentru tine. Viața nu poate fi trăită după teoriile altora. Trebuie să funcționezi după principiul încercării și al erorii. Cu cât știi mai multe despre tine, cu atât mai mult vei putea lua deciziile potrivite. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Obstacolele fac parte din viață.

Din nefericire, trăim într-o cultură și într-o societate care tânjește după pozitivism, nu după adevăr. Și chiar dacă sunt un adept înfocat al gândirii pozitive, cred cu tărie și că trebuie să fim cu picioarele pe pământ. Aud atât de mulți experți spunându-le oamenilor că ar trebui să aibă numai gânduri vesele și să se concentreze numai pe ce este bine. Sună foarte bine în teorie, însă nu este realist. În ceea ce mă privește, am avut parte de multe obstacole în viață și a trebuit să învăț să le depășesc de fiecare dată. Am eșuat, am învățat, am evoluat și am luat-o de la capăt. Am trecut prin vremuri grele, am trăit trădarea, persecuția, suferința și pierderea profundă. Niciuna dintre aceste experiență nu a fost plăcută, la vremea sa. Însă acum, uitându-mă la ele în urmă, mă încearcă o trăire puternică de recunoștință. De ce spun asta? Aceste experiențe m-au forțat să mă maturizez, să evoluez și să mă dezvolt. Mai mult decât atât, aceste experiențe mi-au conturat caracterul, mi-au cizelat temperamentul și mi-au pus la încercare capacitatea de a rămâne pe drumul pe care mi l-am ales. Obstacolele nu ne împiedică să avem parte de succes în viețile noastre. Nici gând! Din contră, obstacolele sunt catalizatori care ne propulsează către succes și prosperitate. Nu îți vei activa niciodată adevăratul potențial și forța vitală în lipsa unor provocări. Eu am descoperit că adversitatea este un instrument transformativ și o comoară inestimabilă pentru viețile noastre.  

E necesar să îți construiești un cadrul mental orientat către creștere.

Mintea umană este subiectul meu preferat și că îl tratez mai mult decât pe oricare altul. De ce? Pentru că mi-am dat seama că viața mea s-a schimbat numai după ce felul în care gândeam s-a schimbat. Oamenii consumă multă informație. Însă din păcate, doar informația nu este suficientă pentru a obține schimbare în viață. În cazul meu, până când nu s-a schimbat paradigma, nu am reușit să trec în următoarea etapă. Auzim deseori sintagma ”schimbare de paradigmă” și nu sunt întru totul convins că toată lumea înțelege ce înseamnă această sintagmă. O schimbare de paradigmă presupune înlocuirea unui vechi tipar de gândire sau a unui vechi proces, cu unul nou. Cu alte cuvinte, ne schimbăm paradigma atunci când câmpul nostru cognitiv se expandează către noi oportunități. Când permitem minții să acceseze noi concepte și idei, îmbrățișăm ceea ce se numește un ”mindset orientat către creștere”. Dacă îți dorești să-ți depășești limitările, să dărâmi obstacolele și să înlături blocajele din viața ta, atunci este imperativ necesar să dezvolți un astfel de mindset. Un astfel de cadru mental nu se mulțumește cu mediocritatea și nu acceptă restricțiile, nu lasă loc pentru limitări. Un mindset de creștere este flexibil și deschis către noi posibilități și realități. Opusul unui cadru mental orientat către creștere este un cadru mental rigid. Eu am concluzionat, pe parcursul celor treizeci de ani de experiență pe care i-am acumulat, că un mindset rigid este cel mai mare inamic al libertății. Atâta vreme cât mintea ta este inflexibilă, vei continua să trăiești o viață de mâna a doua, lipsită de excepționalitate. Expansiunea minții atrage după sine clipele de absolut. Așadar, cultivă-ți un mindset de creștere pentru a debloca noi tipare de gândire și noi moduri de a trăi. Creșterea este cea care îți eliberează potențialul suprem. 

Trebuie să fii hotărât.

De-a lungul anilor, am primit multe întrebări despre parcursul meu existențial. Însă cel mai frecvent am fost întrebat care este cheia succesului meu. Sincer să fiu, este vorba despre un cumul de circumstanțe care au contribuit la succesul și prosperitatea mea. Însă una dintre cele mai importante dintre acestea a fost perseverența mea. Când vorbesc despre perseverență, adeseori primesc mesaje contradictorii. Ba chiar, mi s-a spus să nu mai folosesc cuvântul ”perseverență”, pentru că aș putea transmite un mesaj greșit. În calitatea mea de persoană care a pregătit și ajutat să se dezvolte lideri din întreaga lume, vreau să fiu cât se poate de sincer cu tine în clipa asta. Dacă nu ești perseverent, nu vei ajunge niciodată să îți trăiești viața de vis.

Facem parte dintr-o generație care abandonează lupta la primul semn de dificultate, ori de disconfort. Eu am eșuat de multe ori, și fără tenacitate, nu aș fi rămas pe picioare în tot acest timp. Mi s-a spus că sunt prea ambițios, că țintesc prea sus, că ar trebui să îmi mai temperez avântul și să îmi recalibrez viziunea despre viață. Însă perseverența este cea care m-a ajutat să insist până când am avut succes. Nu trebuie să permiți niciodată ca părerile celorlalți și obstacolele pe care le întâlnești în drum să îți întunece viziunea. E necesar să rămâi în permanență fidel imaginii pe care ți-ai construit-o despre viitor. Perseverența înseamnă mult mai mult decât să îți dorești să-ți atingi un obiectiv. Perseverența este un angajament nestrămutat de a-ți vedea materializată viziunea despre propria viață. Perseverența este capacitatea de a fi surd la toate vocile care caută să îți submineze rostul. Până la urmă, tu ești cel care are această viziune, iar ceilalți nu sunt mai mult decât simpli spectatori la filmul în care se împlinesc planurile pe care destinul le are pentru viața ta. Perseverența înseamnă puterea de a rămâne pe traiectorie până la manifestarea viziunii. Perseverența este curajul și hotărârea de a nu accepta nimic mai puțin decât victoria. Trebuie să fii perseverent dacă vrei să trăiești viața visurilor tale.

Citește și:

Cum să-ți atingi obiectivele în 5 pași simpli

Micro-rezoluții pentru macro-reușite

Author(s)

  • Jamelle Sanders

    CEO Jamelle Sanders International

    Jamelle este autor, leading empowerment specialist și CEO-ul Jamelle Sanders International, companie cu sediul în Gastonia, NC. Jamelle își propune să ajute antreprenorii și liderii din întreaga lume să își maximizeze profitul comercial și să trăiască la adevăratul lor potențial. Este supranumit ”coach-ul de suflete” pentru că te poate ajuta să îți iei în stăpânire viața interioară, să îți descoperi sinele autentic și să îți proiectezi viața pe fundamentele bunăstării depline.