În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce rol joacă anturajul în succesul tău.
– Cum să îmbrățișezi șansa de a evolua și de a-ți onora potențialul latent.


În timp ce scriu acest articol, mă pregătesc pentru un weekend în care voi sărbători un lucru foarte important din viața mea: podcast-ul meu celebrează zece ani de existență. Am primit cu foarte mare bucurie felicitările și urările care au curs din partea oamenilor din toată lumea, care m-au felicitat pentru depășirea acestui prag atât de important. Însă puțini sunt cei care știu povestea din spatele acestei reușite și toate obstacolele pe care le-am întâlnit în cale, pe măsură ce avansam în acest proiect.

Adevărul este că niciun om nu trece prin viață fără să aibă parte și de obstacole și eșecuri. Pe de altă parte, modul în care ne raportăm la  aceste obstacole ne modelează succesul ori nereușita. Obiectivul meu acum este de a vă împărtăși câteva dintre opiniile mele legate de noi începuturi în viață și puterea de a apăsa butonul de reset, astfel încât să vezi rezultatele eforturilor tale și să-ți îndeplinești visurile. Așadar, îndrăznește să-ți recâștigi viața!

1. Nu accepta niciodată să te definești prin prisma unui eșec sau a unui obstacol.

Văzând cum e viața mea azi, puțini sunt cei care știu întreaga poveste a drumului meu spre succes. Acum sunt un lider de opinie respectat, care a ajutat oameni din întreaga lume să-și găsească menirea și să-și descătușeze potențialul. Însă, pentru a putea aprecia din plin această ipostază, e nevoie mai întâi să apeși butonul de rewind și să revezi anii în care am muncit pentru a ajunge aici. Cu mulți ani în urmă, eram doar un om cu o pasiune și o viziune. Nu aveam resursele, posibilitatea sau influența necesare pentru a transpune acea viziune în realitate. De fapt, dacă e să rememorez, afacerea mea s-a aflat în pragul falimentului de trei ori. Am avut momente în care am crezut că nu voi avea niciodată succes, ba chiar am fost acuzat că aș ținti prea sus. În vremurile mele de grele încercări m-am gândit de multe ori să renunț. Însuși podcast-ul, care împlinește acum zece ani de viață, este unul dintre acele lucruri la care am fost tentat să renunț cândva. Puterea de a continua mi-a fost inspirată de unul dintre cei mai dragi prieteni de-ai mei și de mentorii mei, care m-au încurajat. Refuză să ridici statuie greșelilor tale. Și, mai important decât atât, înțelege că eșecul nu este ceva definitiv. Eșecul nu este o barieră în calea succesului. Adeseori, eșecul este un catalizator al succesului în viață. Așadar, nu permite vreodată eșecului să te definească. Momentele de nereușită sunt doar școala în care ne cultivăm capacitatea de a fi măreți. 

2. E foarte important să te înconjuri cu oameni care te susțin.

Atunci când încerci să o iei de la capăt în viață, nu te poți înconjura numai de oameni care au legătură cu trecutul tău, care te văd doar pe tine cel-ce-erai-cândva. E necesar să ai în jurul tău oameni care cred în tine și în posibilitățile tale de a-ți transforma viața. Cu alte cuvinte, trebuie să ai în jur oameni care te susțin. Când am luat decizia de a lua o pauză de la realizarea podcast-ului și de a renunța definitiv la business-ul meu, cel care mi-a ridicat moralul și m-a motivat să nu renunț a fost un prieten drag. El mi-a oferit spațiul mental de care aveam nevoie pentru a-mi analiza trăirile și pentru a mă conecta cu inima mea. Și mai important, acest prieten mi-a vorbit despre resursele uriașe din interiorul meu și mi-a amintit că acea perioadă nu va fi nimic mai mult decât un interval de timp care va trece. Acest amic a văzut în mine ceva ce eu nu eram capabil atunci să văd. Îi spuneam adeseori că nu știu dacă mai pot face prea multă vreme ceea ce făceam atunci. Însă el a continuat să mă încurajeze și mi-a reamintit că e important să mă întorc și să fac ceea ce am fost construit să fac. Dacă n-ar fi fost el, n-aș fi sărbătorit acum un deceniu de podcast, peste zece ani de când îmi conduc afacaerea și toate reușitele mele incredibile din tot acest răstimp. Eu am o vorbă, pe care o spun adesea: ”Poți oricând să stai pe lac împreună cu rațele și gâștele. Sau poți alege să escaladezi un munte și să zbori împreună cu vulturii”. Anturajul îți determină ascensiunea. Și un lucru foarte important: relațiile pe care le construiești îți influențează enorm toate aspectele vieții. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Propune-ți să dai lovitura în loc să dai bir cu fugiții.

În calitate de trainer care a lucrat cu oameni de pretutindeni, mi-a fost dat de multe ori să parcurg alături de lideri perioadele lor de criză. În astfel de momente, nu pot să mă bazez pe discursuri și cărți motivaționale pentru a le oferi răspunsuri. Nu, nu! În astfel de momente, trebuie să mă pot raporta la experiența mea și să le vorbesc despre cum am traversat eu perioadele de criză din viață. E foarte complicat să vii cu strategii de criză și sugestii de rezolvare a crizelor de leadership atunci când tu însuți n-ai parcurs astfel de etape. Pe de altă parte, atunci când ai trecut și tu prin situații-limită, poți vorbi din experiență și îi poți ajuta să traverseze cu bine perioadele de cumpănă și incertitudine. Dacă pot spune că am descoperit un lucru, acela ar fi că presiunea nu este un blestem în viețile noastre. Ar fi grozav ca viața să fie mereu roz și perfectă. Însă trăim în lumea reală, în care, în mod garantat, fiecare dintre noi va trece prin perioade tulburi. Presiunea nu este un indicator că ceva ar fi în neregulă în viața ta. Presiunea este o dovadă că se petrec schimbări în viața ta, că evoluezi. Poți, fie să încerci să o eviți, fie să-i accepți multiplele utilități. Presiunea nu există ca să-ți devină închisoare, din contră, există pentru a te propulsa mai aproape de visele tale. Așadar, când simți că ești pe cale să explodezi, dă-ți seama că aceasta este șansa ta de a evolua și de a-ți onora potențialul latent. Nu există progres fără presiune. 

4. E important să-ți dai seama când a venit vremea să apeși butonul de reset în viața ta.

De-a lungul anilor, am învățat din situațiile de criză că schimbarea este inevitabilă. Majoritatea oamenilor sunt tributari obișnuinței și se tem de schimbare. Însă, fără schimbare, viața noastră este incompletă și nu avem cum să creștem. Te-ai simțit vreodată blocat într-o anumită etapă a existenței tale? Să te simți blocat e un indiciu că e vremea să schimbi ceva. Dacă nu știi când a venit momentul să apeși butonul de reset în viața ta, vei trăi în permanență cu regrete. Resetarea nu înseamnă să iei o pauză. Resetarea înseamnă redefinirea întregii vieți. Ce încerc să-ți spun este că resetarea nu înseamnă revenirea la stilul de viață pe care-l aveai anterior unui eveniment. Resetarea presupune îmbrățișarea unui nou început în viața ta. Adesea ne dorim ca viețile noastre să redevină ceea ce au fost cândva. Scopul unei resetări este acela de a-ți construi o viață mai bună decât cea de până acum. Ce etapă ai depășit? Ce relații nu-și mai găsesc sensul în viața ta? Ce te frustrează și nu te lasă să evoluezi? Ce cerc vicios trebuie întrerupt pentru ca schimbarea să-și facă loc în existența ta? Sensul unei resetări este acela de a dobândi o nouă viziune în funcție de care să poți construi o nouă versiune a vieții tale. Apăsarea butonului de Reset nu numai că te ajută să te reîncarci, ci-ți oferă și puterea de a-ți recâștiga viața!

Citește și:

7 lucruri greu de acceptat în viață

Cum să te pregătești pentru dispariția cuiva drag

Author(s)

  • Jamelle Sanders

    CEO Jamelle Sanders International

    Jamelle este autor, leading empowerment specialist și CEO-ul Jamelle Sanders International, companie cu sediul în Gastonia, NC. Jamelle își propune să ajute antreprenorii și liderii din întreaga lume să își maximizeze profitul comercial și să trăiască la adevăratul lor potențial. Este supranumit ”coach-ul de suflete” pentru că te poate ajuta să îți iei în stăpânire viața interioară, să îți descoperi sinele autentic și să îți proiectezi viața pe fundamentele bunăstării depline.