În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce este revoluția căruntă. 
– Ce sensuri noi poate avea pensionarea. 


Odată ce ajungi la o anumită vârstă, toate zilele de naștere – nu doar cele rotunde, care se termină în 5 sau în 0 – devin oportunități perfecte pentru reflecție. Și asta m-am trezit că fac și eu astăzi, la cea de-a 71-a aniversare. 

E un lucru curios acesta: pe măsură ce îmbătrânești, cu atât ai mai multe lucruri în trecut la care să te uiți, însă te surprinzi privind cu și mai multă nerăbdare la ce te așteaptă în viitor. Iar anul acesta mi-a trecut prin minte că, de fapt, avem mai mult timp decât credem să ne ducem visurile la bun sfârșit și să ne construim viețile pe care ni le dorim cu adevărat. 

Acesta este un adevăr pe care nu-l acceptăm cu atât de multă ușurință, mai ales într-o cultură ca a noastră, care tratează înaintarea în vârstă ca pe o boală nefericită pe care trebuie s-o eviți cu orice preț. America e o țară tânără, una care e mereu pe grabă. Așa că e foarte ușor să presupui că trebuie să faci totul până împlinești 30 de ani. Există liste nesfârșite de „20 sub 20 de ani” sau de „30 de oameni de succes sub 30 de ani”. Încă mă mir că n-avem vreo listă de „5 sub 5 ani” („Încă în formare, acest vizionar al tehnologiei cucerește podiumul copiilor care…”).

Însă eu una am fost norocoasă că am crescut într-o țară mult mai veche, care consideră că înțelepciunea vine odată cu vârsta. Și mi-am dat seama, pe măsură ce am îmbătrânit, cât de mult am învățat în fiecare an care a trecut. Acest lucru a fost cât se poate de adevărat în cazul meu. Mi-am fondat prima companie atunci când aveam 55 de ani și am continuat să o consolidez până la vârsta de 60 de ani. Am fondat o a doua companie la 66 de ani, adică la un an după vârsta „oficială” de pensionare. Iar acum, la 71, conduc o firmă care tocmai a obținut o finanțare de 80 de milioane de dolari (Series C funding, Kleiner Perkins & Owl Ventures). 

Lucrez cu o mulțime dintre acei uimitori „30 sub 30”, în timp ce sunt implicată într-o activitate care-mi aduce immense satisfacții: probabil una cu cea mai mare însemnătate din cele pe care le-am făcut în toată viața! Iar cu această finanțare suntem în poziția să creștem mai mult decât am făcut-o vreodată și să avem un impact tot mai puternic în stoparea epidemiei de stres și burnout. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Să trăiești o viață împlinită și rezilientă și să fii capabil să continui să-ți construiești visurile pe măsură ce îmbătrânești sunt două chestiuni strâns conectate între ele. Atunci când avem grijă de noi și ne acordăm suficient timp să ne deconectăm și să ne reîncărcăm bateriile, să regăsim bucuria descoperirilor și călătoriei făcute către acestea, abia atunci putem să-l contrazicem pe F. Scott Fitzgerald și să ne construim un al doilea, al treilea sau chiar al patrulea act pentru noi înșine. Weekendul trecut, spre exemplu, chiar înainte de a 71-a aniversare, Richard Branson s-a bucurat și a făcut istorie cu o călătorie în spațiu. 

Într-un articol recent de pe MarketWatch, Jonathan Burton scrie despre „revoluția căruntă” a companiilor care realizează cât de multă valoare le pot aduce angajații mai în vârstă. Și o bună parte din această revelație se datorează și modului în care ne raportăm la sănătatea noastră și la starea noastră de bine. 

Așa cum scrie Burton, probabil că nu e o mare diferență între un angajat în vârstă și unul care abia își începe cariera. „În ziua de astăzi, un angajat de 55 de ani, spre exemplu, mai poate petrece la fel de bine încă 25 de ani lucrând pentru aceeași companie.” 

Având în vedere că 90% dintre problemele de sănătate (incluzând aici și sănătatea mintală) sunt legate de comportamentul nostru și de modul în care trăim și muncim, cu siguranță putem să avem un control destul de bun dacă ajungem la vârste înaintate într-o formă de sănătate bună. 

Așa cum spune Linda Fried, director al Columbia University’s Aging Center, „Prin sănătate putem să punem în valoare adevăratul potențial al celor în vârstă de a contribui în societate”. Această schimbare de mentalitate generală oferă noi oportunități, atât pentru indivizi, cât și pentru companii. „Nu s-a mai întâmplat asta”, spune Fried. „Nici nu ne dăm seama cât de multe lucruri putem oferi.” 

În plus, putem avea parte de epifanii majore, chiar mai târziu în viață. La 56 de ani, la nici doi ani după ce am lansat The Huffington Post, am căzut pur și simplu din cauza burnout-ului și extenuării. Schimbările pe care le-am făcut în modul de a lucra și în stilul de viață în anul următor m-a dus în cele din urmă la ideea fondării Thrive Global. 

Sensul literal al „pensionării” este să te retragi, să te izolezi. Însă, dacă avem grijă de noi înșine, aceasta nu mai e o definiție potrivită pentru înaintarea în vârstă. Dacă punem pe primul loc starea noastră de bine, acești ani pot să nu fie unii în care te retragi și te ascunzi, ci unii de evoluție, de implicare, indiferent dacă este vorba despre viața personală sau cea profesională sau de ambele. 

Așadar, să uităm de presiunea aceea de a ne atinge toate țintele până la 30 sau la 40 de ani sau până la orice vârstă, de fapt. Și să ne reamintim că, atunci când ne oferim suficient timp să ne deconectăm, să ne reîncărcăm bateriile și să regăsim bucurie în ceea ce facem, să ne entuziasmăm și să fim recunoscători în fiecare zi, în loc să ne epuizăm în căutarea unor deadline-uri imaginare, vom fi mai pregătiți să ne îndeplinim visurile și să fim acolo când acest lucru se întâmplă. 

Citește și:

De ce trebuie să ne ascultăm al patrulea instinct

Dacă și tu crezi că timpul înseamnă bani, citește asta

Author(s)

  • Arianna Huffington

    fondatoare The Huffington Post, fondatoare și CEO Thrive Global

    Arianna Huffington, fondator The Huffington Post, fondator și CEO Thrive, autoare a 15 cărți, care acoperă teme dintre cele mai variate: artă, mitologie, politică sănătate. În 2005, a lansat The Huffington Post, o platformă de știri și opinii, care a devenit foarte rapid unul dintre cele mai prestigioase brand-uri media online. În august 2016, a lansat Thrive Global, o platformă de wellbeing și eficiență, pentru corporații și consumatori individuali, ce are ca misiune schimbarea modului în care muncim și trăim și care își propune să pună capăt concepției false potrivit căreia burnout-ul este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru succes. Arianna Huffington a fost desemnată printre cei mai influenți 100 de oameni din lume de către publicația Time și se găsește pe lista celor mai puternice 100 de femei din lume. Născută în Grecia, s-a mutat la Londra la vârsta de 16 ani, și a absolvit Universitatea Cambridge cu specializarea în economie. La 21 de ani, a devenit președinta faimoasei societăți de dezbateri Cambridge Union.
    Cele mai recente cărți ale Ariannei Huffington - Thrive (Succesul redefinit: prosperitate, înțelepciune, miracol și crearea unei vieți pline de sens) și The Sleep Revolution (Revoluția somnului) - au ajuns, imediat după lansare, bestseller-uri internaționale.