În următoarele 5 minute vei afla: 

Cât de importantă este rutina într-o perioadă accentuată de incertitudine.
Cum ne întărim imunitatea fizică și mentală.


Cine nu și-a dorit câteva zile legate în care să aibă parte de liniște și să nu iasă din casă? Ei bine, am primit cu toții un număr de zile, doar că nu știm câte, nu când le-am fi dorit, nu cu atâtea condiții restrictive și, evident, nu cu anxietatea cu care vin la pachet pentru unii dintre noi. 

Dacă în primele zile ne-am concentrat pe proviziile necesare, apoi pe odihnă, pe organizarea casei, pe lectura cărților rămase în așteptare, pe gătit, pe vizionarea serialelor restante… după aproape două săptămâni ne întrebăm: ”cât mai durează?!” și ”acum ce e de făcut?!”.

Unora poate le este greu pentru că sunt singuri sau duc, în general, o viață agitată, sau deja e prea aglomerat cu toată lumea acasă. Pentru alții e greu pentru că au familia departe, pentru că n-au o comunicare bună cu partenerul, pentru că munca de acasă aduce mai mult stres, pentru că nu mai pot strânge pe cineva în brațe în perioada asta…

Cum să facem să trecem cu bine de zilele acestea? Cum facem față grijilor, printre care avem și griji legate de bani, de locul de muncă, de un viitor incert? Ne spune Laura Dima, psiholog și psihoterapeut cu formare în Terapia Cognitiv-Comportamentală și Hipnoză. 

Thrive Global: Cum trecem de la ritmul de viață agitat la un ritm de viață care se desfășoară între câțiva zeci de metri pătrați?

Laura Dima: Aceasta este într-adevăr cea mai mare provocare pentru toată lumea în aceste momente

Eu nu văd doar o trecere, o schimbare, ci și o pierdere importantă: pierderea stilului de viață anterior, cu tot ce implica el – mers la muncă, ieșiri, activități sociale, culturale, călătorii. 

Există o teorie despre modul în care gestionăm o pierdere, propusă de psihiatra Elisabeth Kübler-Ross, care spune că sunt 5 etape prin care trecem

1. negarea (“Nu e atât de grav”, “Nu mi se întâmplă mie”); 

2. furia (îndreptată către situație, alți oameni sau către mine); 

3. negocierea (în încercarea de a prelua controlul asupra situației și de a nu ne confrunta cu toate emoțiile negative, ne putem spune “Dacă ne-am fi pregătit mai bine…”); 

4. tristețea (etapa în care ne dăm voie să simțim tot ce aduce această pierdere: tristețea, regretul, anxietatea); 

5. acceptarea noii situații. 

Ordinea, durata și intensitatea fiecărei etape pot fi diferite de la o persoană la alta, iar trecând prin ele, oamenii învață practic să trăiască fără ceea ce au pierdut. Cred că, în contextul actual, e important cât de repede ne adaptăm și ajungem la etapa de acceptare. Acest lucru ne va permite apoi să ne punem în practică o nouă rutină, cât mai echilibrată.

Rutina contează, pentru că ea ne oferă un confort psihologic, ne oferă predictibilitate, într-o perioadă accentuată de incertitudine. 

Deci, fă-ți un program zilnic, păstrează ce poți din obiceiurile vechi și bune, adaptează-ți activitatea profesională și adaugă cel puțin un obicei nou. Gândește-te la ceva ce nu aveai timp să faci și începe acum, de exemplu: să meditezi sau să faci yoga, ambele fiind foarte benefice pentru starea fizică și emoțională.

TG: Cum ne poate afecta lipsa de socializare și ce sfaturi ai pentru noi în perioada aceasta? 

LD: Relațiile, conectarea cu alți oameni sunt esențiale pentru starea de bine, iar acest lucru a fost demonstrat de cel mai mare studiu pe tema fericirii făcut de cei de la Harvard. 

Pentru cei care locuiesc împreună cu altcineva, recomand momente de conectare de calitate: puteți ieși la o cafea pe balcon, găti împreună, urmări o piesă de teatru live sau puteți organiza o “întâlnire” în living sau în dormitor. Ideea este să fim creativi și să ne gândim cum putem adapta vechile obiceiuri bune la noul context, în loc să cădem în rutină și oboseală, ceea ce poate duce și la conflicte. 

Un alt aspect important sunt prietenii și familia extinsă, fie că locuiți singuri sau împreună cu altcineva, vă recomand să vorbiți zilnic cu cineva drag, și nu doar despre pandemie, ci și despre alte subiecte “normale”. Cel mai bine ar fi să folosiți video, pentru a vedea persoana respectivă, expresii faciale, gesturi, emoții. 

Suntem ființe sociale și avem nevoie să ne oglindim în ceilalți. 

Dacă aveați un grup de prieteni cu care ieșeați la cafea sau la bere, organizați o “ieșire” pe Zoom, fiecare cu cafeaua sau berea în față, la el acasă. La fel, puteți face întâlniri cu familia. Fiți toleranți cu cei din jur, e o perioadă dificilă pentru toată lumea.

TG: Ce să facem pentru a ne păstra calmul în fața știrilor pe care le vedem?

LD: Ideal ar fi să limităm timpul pe care îl petrecem privind sau citind știri

Sigur, este important să fim la curent cu evoluția situației și cu măsurile decise de autorități, dar să ne informăm doar din surse oficiale și să ne alegem maxim două-trei momente din zi în care să citim știrile. Aș evita televizorul, previziunile, analizele și părerile care nu aparțin unor specialiști. 

Cu cât ne petrecem mai mult timp în fața știrilor, cu atât riscăm să ne creștem nivelul de stres și panica. Iar dacă stăm perioade lungi de timp în stres, sistemul imunitar ne va fi afectat

În schimb, putem alege să avem grijă de noi, concentrându-ne pe lucrurile de bază care ne dau o stare de bine și ne întăresc imunitatea: somn, mâncare sănătoasă, hidratare, exerciții fizice, activități relaxante.

TG: Unii sunt acasă cu copiii pe care trebuie să-i țină izolați, iar alții sunt singuri între patru pereți, este greu de ambele părți. Cum să privească fiecare situația pentru a vedea partea plină a paharului?

LD: Discutând cu prieteni și cu clienți în această perioadă, îmi dau seama că fiecare situație are avantajele și dezavantajele ei. 

Cei cu copii îi consideră mai norocoși pe cei singuri, pentru că ei au libertatea de a-și organiza timpul așa cum vor, iar cei singuri îi consideră mai norocoși pe cei cu familie, pentru că ei sunt împreună, au parte de afecțiune, conectare, joacă. În fiecare situație sunt nevoi împlinite și nevoi neîmplinite, sau nevoi pentru care e necesar un efort. Depinde de noi cum ne adaptăm, cum ne folosim creativitatea. 

Sfatul comun ar fi să recunoască faptul că e o perioadă dificilă, că e normal să simtă uneori îngrijorare, anxietate, frică furie, dar să-și amintească că, deși nu putem controla ce se întâmplă, putem controla modul în care ne raportăm la situație. 

Dacă emoțiile negative escaladează, e important să vorbească cu cineva, o persoană de încredere sau un specialist, mai ales dacă apar atacuri de panică sau tristețe accentuată combinată cu lipsă de activitate sau de plăcere. 

Putem folosi această perioadă pentru a pune în practică toate acele lucruri pentru care nu era niciodată suficient timp: joc cu copilul, gătit împreună, ordine în haine, citit, învățat o limbă străină și orice altceva. Acum avem timp. De noi depinde ce facem cu el. Îl pierdem rămânând în starea de supraviețuire, de frică, adăugând panică, intoleranță, critică, sentimente negative? Toate aceste emoții și comportamente sunt consumatoare de energie. Sau alegem starea de creație, de creștere, manifestând iubire, recunoștință, compasiune, ajutând așa cum putem?  Aceste trăiri pozitive ne vor da o energie pozitivă atât nouă, cât și celor din jur. 

Laura Dima este psiholog și psihoterapeut cu formare în Terapia Cognitiv-Comportamentală și Hipnoză. Activitatea ei constă în terapie individuală, terapie de cuplu, workshop-uri și grupuri de autocunoaștere și dezvoltare personală pentru adulți. Pe Laura Dima o găsiți pe pagina ei https://www.facebook.com/LauraDimaPsihoterapeut/

Citește și: 

Ce înseamnă să fii Thrive pe timp de coronavirus

Cum te sfătuiește medicul pediatru să-ți protejezi copilul de coronavirus 

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.