În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce să nu spui niciodată la prima întâlnire.
– Care este legătura dintre o relație și un pistol.


Cât de importantă este prima întâlnire? La ce să fim atenți mai întâi? Ce este benefic să facem și ce nu? Cum să ne prezentăm? Ce să spunem despre noi ? Ce să nu spunem? Cât de importantă este aceasta primă impresie?

Toate aceste întrebări de trec prin cap deseori în timp ce ne pregătim hainele înainte de prima întâlnire. Dar știți proverbul: „nu haina îl face pe om ci caracterul său”. Mai pe scurt: dacă îți petreci majoritatea timpului jucând un joc pe telefon este inutil să îl/o seduci pe malul lacului din IOR. Mult mai practic ar fi să flirtezi povestind despre pasiunea ta, astfel vei ști de la început dacă puteți funcționa ca un cuplu.

Înainte să pornim într-o relație e important să ne cunoaștem dorințele și nevoile. Nu întotdeauna ceea ce ne dorim este și ceea ce avem nevoie să trăim în relație. Dar asta vom descoperi în practică. Spre exemplu, o tânără ar putea dori un soț foarte bogat, deși are nevoie să muncească pentru a se simți cu adevărat împlinită și pentru a se bucura de realizările ei. Nu întotdeauna ceea ce obținem ușor este și ceea ce ne umple sufletul de fericire. Pe scurt, ceea ce ai nevoie bate ceea ce-ți dorești.

Cum facem cărțile de prima dată, așa se va juca relația noastră: autentică sau teatrală. 

Putem crea basmul primei întâlniri inspirați din oprele culturale. Ar fi cam așa: El se prezintă în alura marelui Gatsby. Ea își imaginează că o va răpi de la mama ei de acasă cu un elicopter, pentru că azi calul alb e depășit. El se concentrează pe gândurile și emoțiile sale, fără a le comunica în dialog cu partenera și achită nota de plată, lăsând un bacșiș șocant pentru chelner. Ea poartă o rochie închiriată de la o mare casă de modă. Dialogul are loc cu multe pauze, erotismul abundă în această atmosferă de înaltă clasă și mister.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cum ar arăta Gatsby în izolare: schimbă ramele tablourilor de la bunica, mută biblioteca între tablouri, pune o husă de catifea canapelei și se însoțește de un pahar cu alcool din care gustă prețios. Există și cazuri mai extreme în care susținem date-ul online dintr-o cameră de hotel sau chiar din hol. 

Cealaltă variantă autentică este: ceea ce vezi este ceea ce obții. În acest caz, ne prezentăm spunând exact ceea ce dorim și care sunt nevoile noastre, fără să îngroșăm tușele.

Prima emoție care ne face să căutăm forme de prezentare la prima întâlnire poate fi teama de a fi văzuți așa cum suntem cu adevărat. Vă amintiți de Don Juan? El căuta iubirea autentică, dorea să fie ales pentru sufletul lui și nu pentru toate poveștile care se spuneau despre el. Același Don Juan se prezenta prin prisma acestei „măști sociale” de mare amant, și nu găsea refugiu pentru ca sufletul său să se poată trăi autentic în iubire. Ne simțim consumați emoțional când stăm vulnerabili și autentici în fața celui sau a celei pe care l-am ales sau am ales-o să ne fie partener sau parteneră. Din acest motiv oamenii simt nevoia să se protejeze prin intervențiile măiastre ale egoului. 

Când oamenii doresc să pară ceea ce nu sunt în esență

Atunci apar gesturi incongruente cu mimica feței, posturi chinuite sau inflexiuni ale vocii care nu se potrivesc emoțiilor pe care le trăiesc în acel moment. Spre exemplu, o doamnă care își tot aranjează părul, sau un domn care stă cu picioarele foarte depărtate lansează nonverbal mesaje despre deschiderea față de interacțiunea sexuală dintre ei. Ar fi potrivit ca și alegerea interioară să respecte limbajul corpului.

Un alt caz ar fi cel în care unul dintre parteneri adresează întrebările primite la cursul de Dating susținut la Fundația Calea Victoriei și privește persoana din fața sa cu cea mai mare milă. E nevoie să fim congruenți între gândire, simțire și practică. Cu alte cuvinte, ce simt că am nevoie să se reflecte în vorbele pe care le spun și în gesturile pe care le fac.

Cui îi place să i se promită ceva și apoi să nu primească ceea ce i s-a promis? Statistic nimănui nu-i place. Oamenii se simt trădați. În acest caz avem nevoie să fim atenți la ce dorințe îi trezim celuilalt, pentru că va trebui să le și satisfacem. Dacă prima întâlnire a avut loc pe un platou la munte, printre mioare, pe semne că ne vom înscrie pe termen lung pentru acest inedit al relației noastre. 

Ceea ce caută un bărbat într-o relație este confirmarea valorii sale de mascul, astfel el inevitabil tinde către a pune în practică sexualitatea mai devreme. O femeie caută în relație să fie oglindită pentru cât de valoroasă este. Decizia „suntem un cuplu” sau „nu suntem” statistic este luată de la prima întâlnire de femeie și, abia după o perioadă în care s-au cunoscut cei doi, bărbatul decide dacă această femeie este sau nu mama copiilor lui. O relație se amorsează la fel ca un pistol: ai grijă unde îți pui glonțul.

Citește și:

8 mituri despre relații și cum ne afectează ele

De ce ne alegem parteneri nepotriviți și cum putem schimba asta?

Author(s)

  • Karina Nagy Nicolaescu

    psihoterapeut și lector la Fundația Calea Victoriei

    Karina Nagy Nicolaescu este psihoterapeut și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține atelierul de dating online Cum îmi găsesc jumătatea? Este un om pasionat de frumuseţea interioară a semenilor săi, după cum atestă şi cele două formări de bază ale sale: teatrul şi psihologia. Obiectivele workshop-urilor sale sunt, încă din 2006, creşterea performanţei individuale şi de grup pe probleme de conduită şi comunicare. În anul 2005 a obținut licenţa în arta actorului prin proiectul „Bădăranii”, de Carlo Goldoni, regia Adrian Pintea, susţinut ulterior la Teatrul Nottara din Bucureşti. Un nou capitol s-a deschis în viaţa sa profesională, devenind om de radio şi televiziune, segment în care a dezvoltat programe de divertisment, informative, pe probleme medicale şi sociale.
    Din 2009 a început să creeze programe de dezvoltare personală sub umbrela Fundaţiei Calea Victoriei: cursuri despre branding şi rebranding, public speaking, body language, cuplu şi feminitate, protocol şi etichetă în mediul de business.