În următoarele 4 minute vei afla:

– Cum s-a schimbat rolul femeii în societate de-a lungul istoriei.
– De ce nu te poți pune în papucii altei femei.


Ni s-a înrădăcinat ideea cum că femeile nu pot avea o carieră de succes în timp ce sunt și mame. Sigur, sunt poziții de top care presupun o investiție mai mare de timp petrecut la job, însă, la bază, această idee este doar un mit. Depinde foarte mult ce-ți dorești și cum dozezi asta.

Sunt așteptări și standarde sociale care se învârt în jurul sintagmei de mamă bună și le-am dobândit și purtat cu noi de la o generație la alta. De câte ori nu ai auzit că femeia este responsabilă de divorț, că n-a ținut cu casa, că a fost mereu plecată, că n-a petrecut suficient timp cu copilul, că din cauza ei cel mic vorbește urât sau este needucat? Iar la job este judecată pentru că pleacă mereu prima și parcă nu se implică suficient în proiecte pentru că are copil, sau doar pentru că este măritată? Poate nu se întâmplă asta chiar peste tot, dar o astfel de atitudine încă este prezentă în societate.

Firește că nu este ușor să le ai pe amândouă, familie și carieră, dar nimic nu este imposibil. Știi vorba aia că “o mamă poate muta și munții din loc”? Cea mai bună motivație pentru ea este copilul. Și acasă, dar și la job.

Femeia: de la epoca primitivă la epoca modernă

De-a lungul istoriei, rolul femeii în societate și imaginea ei au fost într-o continuă schimbare. S-a confruntat cu prejudecățile celor din jur și cu stigmatizarea.

În epoca primitivă, asigurarea hranei era singura prioritate a omului. Responsabil de procurarea ei era bărbatul în rolul său de vânător, în timp ce femeia conviețuia cu acesta printr-un parteneriat. Ea devenea responsabilă de menținerea gospodăriei și de creșterea copiilor.

În antichitate, rolurile rămân în mare parte aceleași, doar statutul parteneriatului se schimbă. Apare deci căsătoria, o formă de instituție recunoscută și respectată de membrii comunităților.

Evul Mediu deschide noi orizonturi în care femeia capătă dreptul de a deține bunuri materiale, ea însăși nemaifiind considerată proprietate a bărbatului. În familiile nobililor, femeia are inclusiv unele drepturi civile. Operele de artă și literatura au în prim plan femeia cu frumusețea și sexualitatea ei. Nu toate femeile, însă, au parte de aceste beneficii. Majoritatea erau pregătite de mici să devină soții și mame, în timp ce nobilimea încuraja tinerele să-și cultive talentele.

În epoca modernă, prioritățile femeii se schimbă. Odată cu obținerea dreptului de vot, femeia se desprinde de viața exclusiv domestică și se angajează în fabrici, uzine și ateliere, devenind astfel tot mai implicată în viața profesională.

Astăzi, deși considerată egală bărbatului, femeia se confruntă cu situații în care este nevoită să-și gestioneze timpul atât de eficient încât să poată merge deopotrivă la serviciu și să fie prezentă și activă în organizarea gospodăriei și creșterea copiilor.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Iată, deci, ce evoluție extraordinară a avut femeia, dar și cu ce presiune incredibilă se confruntă acum.

Degeaba ne punem în papucii alteia, fiecare femeie preferă pantofi diferiți. Când vine vorba de carieră și familie, nevoile fiecăreia sunt diferite. La fel și echilibrul pe care-l stabilește atunci când are în spate responsabilități. Dar cel mai important este să nu se simtă judecată și rușinată nici că este mamă, nici că este CEO.

Cheia reușitei este să-ți găsești propriul echilibru și să fii hotărâtă pentru a seta limite sănătoase între carieră și familie, astfel încât cele două să fie mai mult complementare, decât în conflict.

Ce-ai zice dacă…

Ți-ai croi propriul drum

Unele femei se vor concentra doar pe carieră, altele vor vrea doar să se ocupe de casă și de copil. Oricare dintre roluri ți se potrivește, este perfect normal atâta timp cât îți dai voie să jonglezi între cele două și să schimbi terenul atunci când nevoile tale se modifică. Multe dintre mamele pe care le cunosc, în concediul de creștere a copilului se reprofilează sau își descoperă pasiuni din care ajung să facă bani.

Ai împărtăși experiențe

Multe dintre colegele tale nu și-au pus pirostriile și nici copii nu-și doresc prea curând. Rolul tău poate deveni important dacă decizi să împărtășești din experiența frumoasă de mamă fără a avea pretenția că schimbi păreri. Și spun asta pentru că sfaturile nesolicitate nu au fost niciodată apreciate. Dar să aduci rolul de mamă pe terenul profesional îți poate aduce satisfacții și te poate împlini personal.

Ai admite limite 

Trebuie să fii conștientă că, odată ce devii mamă, vei calcula de două ori înainte de a accepta o ieșire în oraș cu colegii după terminarea programului. Pentru asta vei da câteva telefoane sau vei chema întăriri pentru copilul care trebuie luat de la grădiniță sau școală.

În loc de concluzie

În carieră, nimeni nu-ți ridică statuie, indiferent de câte sacrificii ai face. Aduni lauri și lași în urma ta moșteniri, dar poate că bucuria vieții nu stă doar în asta. Dar să fii mamă, aceasta e o poveste în care tu ești scriitorul propriei tale versiuni. Doar de tine depinde ce rol îți oferi și cum îl trăiești. Iar pentru amândouă, ți-aș oferi o diplomă de merit, cel puțin. Pentru că știu cum e și sunt alături de tine, oricum ai fi – în haine de mamă, în pantofi de business woman sau deghizată în pijamale cu ruj roșu pe buze.

Citește și:

A face sau a nu face un copil

Ce efecte are divorțul asupra copiilor

Author(s)

  • Oana Mănescu

    Jurnalist

    Cu o experiență de 15 ani în jurnalism, Oana Mănescu este creator de conținut pentru diverse proiecte online, redactor-șef Diversificare.ro și project manager Mamagazin.ro. Mamă a doi băieți simpatici, fost antreprenor în domeniul Ho-Re-ca și-a găsit relaxarea prin scris în publicații online și print cu tematică: nutriție, sănătate, parenting, body & mind, travel și  lifestyle.