În următoarele 4 minute vei afla:

– Ce emoție stă la baza tuturor angoaselor.
– La ce trebuie să renunți pentru a fi liber.


Mintea ta vrea ca viața ta să fie predictibilă.

Emoțiile tale au nevoie de o viață stabilă.

Însă, în mod interesant, stabilitatea și predictibilitatea reprezintă rețeta perfectă pentru a rămâne blocat în modul ”supraviețuire”.

Ca să trăiești o viață liberă, singura soluție este să lași stabilitatea și predictibilitatea în urma ta.

Nu poți fi cu adevărat liber dacă nu te avânți în necunoscut.

Dacă nu ești dispus să pornești în necunoscut, rămâi captiv în zona de confort. Ești, astfel, sclavul circumstanțelor actuale. 

Ești sclavul propriilor emoții.

Ești sclavul propriei povești de viață.

Ești sclavul unei construcții mentale rigide despre ceea ce crezi tu că ești. 

Teama de pierdere îți distorsionează realitatea în proporție de cinci până la șapte ori

În cartea sa Thinking Fast and Slow (Gândește repede, dar și lent), Danny Kahneman apelează la Teoria Deciziei pentru a explica faptul că ființele umane se tem mult mai mult de pierdere decât valorizează un eventual câștig. 

În cartea și în studiile sale, Kahneman susține că perspectiva noastră asupra realității este exagerată în sensul că este augmentată cu cel puțin 100%, atunci când ne temem că am putea pierde ceva.

Dar asta este ceea ce susține în lucrările sale, conștient fiind că teoriile sale vor fi puse sub semnul întrebării. În contexte mai restrânse, se pare că ar fi susținut că datele obținute în urma studiilor sale arată că oamenii au tendința să exagereze, să multiplice realitatea de cinci până la șapte ori, atunci când se tem că ar putea suferi o pierdere.

Cunosc o fată, despre care știu că își iubește mult job-ul. De fapt, nu că-și iubește job-ul, ci îi plac experiențele pe care i le aduce, lucrurile noi pe care le învață și pe care le face acolo.  

Însă, munca ei presupune și o grămadă de limitări, constrângeri și frustrări.

În multe feluri, este evident că acest job, cu toate că este grozav, nu este alegerea potrivită pentru ea. Însă ea nu vrea să renunțe la toate avantajele interesante și motivante pe care i le aduce job-ul ei. Teama ei de pierdere o ține într-un loc călduț. Nu-și dorește câtuși de puțin să se aventureze în necunoscut, chiar dacă în profunzimile ființei ei simte că asta și-ar dori. 

Acolo este singurul loc unde s-ar simți liberă. 

Fără riscuri, nu poți fi cu adevărat liber.

Dacă trebuie să trăiești într-o lume în care totul este sigur și predictibil, ești prizonier sub un clopot de sticlă. 

Ești blocat în povestea ta și în emoțiile legate de trecut.

Nu ești dispus să înfrunți viitorul plin de necunoscute. Iar dacă n-ai disponibilitatea să înfrunți viitorul plin de necunoscute, nu poți fi liber. 

Incertitudinea stă la baza tuturor angoaselor

Creierul tău ar vrea să poată prevedea consecințele acțiunilor tale.

Corpul tău își dorește să experimentezi emoții care par sigure.

Ca atare, eviți ceea ce îți produce teamă.

Eviți lucrurile pe care nu le poți controla.

Este interesant faptul că oamenii acceptă să rămână tributari unor adicții incredibile pentru că, măcar, în ciuda dependenței, viața are suficientă predictibilitate. Chiar și atunci când știu că își distrug viața, teama de necunoscut îi împiedică să ia decizia de a schimba ceva. 

Orice teamă există în viitor. 

Lucrurile de care îți este frică nu există, de fapt, în ”aici și acum”, ci, mai degrabă, ca o proiecție sau predicție, care poate fi sau nu adecvată. 

În realitate, pentru că temerea se bazează, adesea, pe anticiparea pierderii, te poți aștepta, fără să greșești deloc, ca proiectele tale generate de teamă să nu fie câtuși de puțin obiective, adesea, de 5 până la 7 ori mai distorsionate. 

Să te simți protejat vs. să te simți confortabil

Într-un interviu recent, Kobe Bryant a povestit despre primul an în care a jucat baschet, pe când avea 11 ani. Nu a reușit să înscrie niciun punct. Nu se pricepea deloc. 

După acel sezon, tatăl său l-a privit în ochi și i-a spus: ”Nu-mi pasă dacă înscrii 60 de puncte sau niciunul, eu te iubesc orice ar fi.”

A fost exact ce avea el nevoie să audă în acel moment. A știut că, indiferent care ar fi fost evoluția sa, era în siguranță. Tatăl său îl va iubi în continuare.

Acest sentiment de siguranță i-a dat lui Kobe, atunci, permisiunea de a rata. I-a dat curajul să-și asume riscuri. Cecul în alb al iubirii necondiționate din partea tatălui său i-a permis să-și părăsească zona de confort și să privească spre singurul loc în care poate exista performanță de top. 

Dacă relațiile tale nu-ți dau sentimentul că ești în siguranță, este foarte greu să-ți forțezi limitele. Este aproape imposibil să fii liber, pentru că ești sclavul relației. Adică trăiești într-un mediu nesănătos, în stare de dependență, iar ceea ce faci, faci din dorința de a-i mulțumi pe ceilalți. 

În schimb, atunci când te simți iubit și protejat, indiferent de rezultatele acțiunilor tale, îți poți exersa independența și ai curajul să încerci lucruri noi, chiar dacă, adesea, ai sentimentul că sunt sortite eșecului. 

În sezonul următor, Kobe a început să facă greșeli multe și asta l-a împins să se apuce să învețe serios. A renunțat la plafonare și a început să joace folosindu-și imaginația și creativitatea, din locul unde nu existau limitări.

Tot ce avea de făcut era să abandoneze limitele care îl făceau să fie cel din trecut și să-și asume noul rol și identitatea la care visa și care păreau posibile mulțumită iubirii tatălui său.

A pășit în necunoscut iar și iar, pentru că avea dorința de a fi liber. Liber să vadă ce este posibil, să greșească, să exploreze și să creeze. Liber să devină o legendă!

Așadar, povestea lui Kobe întărește ideea că avem nevoie, într-adevăr, de o formă de stabilitate în viețile noastre – în cazul lui, iubirea necondiționată a tatălui, pentru a ne putea asuma instabilitatea și imprevizibilul care generează evoluția și dau un sens vieții. 

Mare parte a experiențelor noastre de viață ne vor face să ne simțim nesiguri și la mâna destinului, pe măsură ce întâlnim noi obstacole și provocări. Însă ne vom baza pe acel element de siguranță și încrederea că ne putem agăța de el, iar asta ne va da putere și energie să facem față incertitudinilor.  

Concluzie

Nu te poți simți liber fără a accepta incertitudinea.

Nu poți fi liber în timp ce rămâi în zona ta de confort.

Nu poți fi liber în povestea construită de tine.

Prețul libertății este incertitudinea. 

Dacă poți tolera angoasa provocată de a nu ști ce se va întâmpla, doar atunci vei putea fi cu adevărat liber.

Vei putea experimenta o doză de libertate, creativitate, succes și evoluție personală extrem de rar întâlnite – și asta, nu pentru ar fi imposibile, ci pentru că prețul nesiguranței este mai mare decât sunt cei mai mulți oameni dispuși să plătească. 

Majoritatea oamenilor au foarte rar sau poate niciodată șansa de a crea ceva în adevăratul sens al cuvântului. Sir Ken Robinson, educator și reformator, spune: ”Dacă nu ești pregătit să greșești, nu vei reuși niciodată să creezi ceva cu adevărat original.

Atunci când vei reuși să depășești barierele limitative ale identității tale actuale și îți vei lăsa în urmă trecutul, de-abia atunci vei putea intra pe un tărâm unde, practic, orice este posibil, dar pentru asta va trebui să îmbrățișezi incertitudinea.

Trebuie să te oprești din a te întreba obsesiv cum o să iasă ceva.

Trebuie să poți fi împăcat atunci când totul se prăbușește.

Trebuie să te poți ridica imediat atunci când cazi – dar și când reușești – pentru a te concentra pe următorul obiectiv. 

Te simți liber sau ești sclavul certitudinilor?

Simți că nu poți trăi fără să știi deznodământul unei situații?

Dacă nu ești liber, atunci înseamnă că nu trăiești cu adevărat.

Dacă nu ești liber, nu ai cum să evoluezi.

Dacă nu ești liber, atunci nici nu înveți și nici nu te transformi cu adevărat, ci, mai curând, rămâi ancorat într-un trecut unde totul este sigur și cunoscut. Blocat în experiențele și nostalgiile tale. Și lipsit de posibilitatea de accesa o lume în care creativitatea, opțiunile și fericirea sunt nesfârșite. 

Singurul lucru la care va trebui să renunți cu adevărat atunci când vei păși înafara certitudinilor și a limitărilor poveștii tale este atașamentul emoțional față de trecutul tău. Când vei putea renunța la acest atașament, vei avea infinit de învățat și de câștigat.

Vei alege libertatea?

Citește și:

Viața, la imperfect

Conceptul ”Ubuntu” sau 3 modalități de a avea mai multă grijă de tine însuți

Author(s)

  • Benjamin P. Hardy

    autor, soț, tată

    Soț și tată adoptiv a trei copii. Doctorand în psihologie organizațională și autor a două eBook-uri (despre productivitate și strategii de blogging).