În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum poți transforma pasiunea pentru curățenie într-o afacere de succes.
– De ce diploma nu-ți mai asigură succesul în carieră și trebuie să fii mereu atent la oportunități.


În încercarea de a da o tentă mai optimistă vremurilor pe care le traversăm, îmi închipui că, de câte ori vorbim noi de COVID-19, îl apucă sughițul. Și, ca să fie un tablou complet, îl mai pomenesc și eu o dată, ca să subliniez cât de mult a afectat piața locurilor de muncă pentru câteva industrii. 

Primele “victime” au fost angajații din turism, HORECA, industria divertismentului și apoi, inevitabil, efectul domino a ajuns și la alte industrii. Dar ca să păstrăm tonul pozitiv de care povesteam mai devreme, aș vrea să trecem în revistă ce oportunități de carieră sunt în piață în momentul acesta pentru cei din industriile afectate.

Așadar, dacă lucrai până de curând în una din industriile afectate și acum nu știi încotro s-o apuci, hai să-ți povestesc de abilitățile transferabile. Vremurile în care doar diploma te califica pentru un job au apus de mult. Potențialul, abilitățile transferabile și practica sunt cele care fac acum legea în piața muncii. Așa se face că, până acum, în cariera ta ai asimilat o serie de cunoștinte, abilități și aptitudini ce pot fi utilizate în orice rol sau industrie activezi. Companiile investesc mult în training-ul angajaților dacă aceștia au potențial și dorința de a se dezvolta. 

Așadar, șomer afectat de COVID… încotro?

Agentul de turism 

Cele mai multe CV-uri primite în această perioadă vin din această industrie puternic afectată.  Dar partea bună este ca agenții de turism au competențe foarte râvnite în piața de vanzări sau Customer Service. În fond, un agent de turism, pe lângă toată organizarea birocratică a unei vacanțe, se confruntă și cu plângeri sau modificări pe ultim moment ale serviciilor de turism. Așadar, dacă te-ai confruntat în activitatea ta cu plângeri din partea turiștilor nemulțumiți de condițiile de cazare și chiar ai reușit să rezolvi problemele de la distanță, salvându-le vacanțele, te vei descurca de minune pe o poziție de Customer Support. La fel de bine, dacă ai vândut până ieri vacanțe, poți vinde de mâine orice alt tip de servicii sau produse. Aplică la companii din industrii cărora COVID-19 (iar a sughițat!) le-a creat oportunități: industria IT, Pharma sau Retail. 

Personalul HORECA

Adică bucătari sau personal în bucătărie. M-am bucurat să văd că multe restaurante au reușit să se țină pe linia de plutire prin livrare la domiciliu și și-au ținut angajații în această perioadă. Dacă, totuși, ai ieșit din perioada de izolare fără job, îți recomand să arunci o privire la concurență. Vezi care din restaurantele concurente fostului tau angajator au intrat în online și și-au dezvoltat acest segment de business. Chiar și înainte de pandemie, moda “dark kitchen” apăruse la noi, deci există companii care doar prepară mâncarea și o livrează prin numeroasele firme de livrare ce activează acum.  

Până la momentul în care localurile vor fi din nou pline și pandemia va fi doar o amintire, ospătarii rămași fără job pot să se angajeze la firmele de livrare care, în această perioadă, și-au mărit echipele considerbil cu: șoferi, gestionari de depozite, livratori pe biciclete sau operatori pentru relații cu clienții. Dacă ai lucrat în ospătărie, probabil ai deprins excelente abilități de gestionare a clienților, așa că ai fi un angajat valoros pentru un astfel de angajator.

Personalul din servicii de curățenie

Mulți dintre noi ne-am bucurat că work from home a devenit sport național… mai puțin agenții de curățenie din clădirile de birouri, care s-au trezit peste noapte că nu mai au loc de muncă. Dacă te afli în această situație, îți recomand să iei în considerare serviciile de curățenie la domiciliu. Toți angajații care lucrează de acasă stau non stop în casă cu copii și cățeii și au nevoie mai mult ca oricând de ajutor în gospodărie. Fie că-ți faci PFA, fie că te alături unei companii care prestează servicii de curățenie la domiciliu, există un loc de muncă pentru tine! Ți-ai făcut PFA și nu știi de unde să găsești clienți? Începe prin a le suna pe toate tipele alea de la birou care apreciau mereu că le speli cănile de cafea la birou… posibil să ai mai mulți clienți decât te așteptai!

Ce competențe ai acumulat la fostul loc de muncă și în ce altă arie crezi că le poți folosi? Ce altceva simți că ai putea face cu drag zi de zi? 

În timp ce avem de-a face cu industrii afectate, vedem și o dezvoltare accelerată a altor domenii: majoritatea afacerilor se mută în online, așa că orice rol în zona de IT, graphic design, marketing, customer support reprezintă un job ce-ți poate oferi stabilitate! 

Dacă și tu te afli în căutarea unui loc de muncă în această perioadă și nu știi încotro să te îndrepți, scrie-mi la [email protected] și hai să găsim soluții împreună!

Citește și:

Cum te pregătești pentru interviul online de angajare

29 de întrebări geniale pe care trebuie să le pui la finalul interviului de angajare

Author(s)

  • Andra Pintican

    Fondatoare Școala de HR

    Andra, fondatoarea centruldecariera.ro  și a Școlii de HR, e un People Advocate dedicat dezvoltării umane. Abordarea ei unică în România vine din experiența ei de peste zece ani în domeniul resurselor umane, îmbinată cu pasiunea ei pentru comportamentul uman. Prin metodologia Career Reframing a angajat sau a consiliat profesional peste 4.000 de persoane. Misiunea ei este aceea de a ajuta un milion de români să-și facă un Design de Carieră conform cu strategia lor de viață.