În următoarele 4 minute vei afla:

– Ce efect poate avea o baie caldă asupra organismului.
– Care e importanța rutinei de dimineață în viața ta.


Dacă ai fi primit zece lei de fiecare dată când ai auzit „odată cu anul nou, te vei înnoi și tu”, ai fi fost deja milionar demult. Tuturor ne place să vorbim despre cum o vom lua de la capăt pe 1 ianuarie, și totuși este clar că vom fi dezamăgiți când ne facem promisiuni care nu sunt decât produse ale unui optimism exagerat, în loc să ne concentrăm asupra unor scopuri realizabile. Cheia către stabilirea unor scopuri durabile este să începem cu pași mici, cu așa-ziși micro-pași, și există atât de multe schimbări minuscule pe care le putem face în viața de zi cu zi care pot avea un impact masiv, pe parcurs!

Următoarele opt strategii susținute de știință implementează cele mai recente rezultate ale cercetărilor în domeniu, sunt suficient de simple pentru a fi integrate în rutinele noastră zilnice sau săptămânale, și ne vor schimba cu siguranță felul în care lucrăm și trăim în 2020.

1. O baie cu 1-2 ore înainte de culcare

Când discutăm despre un somn bun, mintea și corpul se simt cel mai bine la temperaturi mai scăzute. Dar, în loc să deschizi o fereastră sau să pornești aerul condiționat, încearcă să faci o baie caldă, cu 1-2 ore înainte de culcare. Poate suna contraintuitiv, dar bio-inginerii de la Universitatea din Texas, Austin au aflat că asta fluidizează circulația dinspre centrul corpului către membre, contribuind la o scădere generală a temperaturii corporale. Această practică „va susține procesul circadian natural și va spori nu doar șansele de a adormi mai repede, ci și pe cele de a dormi bine”, scrie Shahab Haghayegh, doctorand al secției de inginerie bio-medicală de la UT și autor de studii de top, pentru Thrive.

2. Dezvoltarea unei rutine de dimineață

Hai să transformăm 2020 în anul dimineților mai puțin haotice. O rutină constantă de dimineață s-a dovedit „o ancoră pentru ritmurile biologice” și ajută adulții să ușureze trecerea de la somn la starea de veghe, să adoarmă mai ușor și să doarmă bine peste noapte, potrivit cercetărilor publicate recent în The Gerontologist. De dragul continuității și al unor dimineți și nopți mai puțin stresante, găsește o rutină care funcționează pentru tine și respect-o.

3. Experiențe fără telefon

Să privești lumea cu ochii, și nu prin ecranul telefonului, are o sumedenie de beneficii pentru sănătatea mentală și starea generală de bine. Dr. Wenjie Cai, lector senior la Universitatea Greenwich, și echipa lui de cercetători, au descoperit că oamenii care pleacă în vacanțe și decid să facă un detox digital sunt mai prezenți în mediile lor și reușesc să-și reîncarce bateriile. Chiar dacă participanții la studiu au trecut inițial printr-o paletă variată de emoții când au renunțat la dispozitivele lor, ulterior au considerat experiența pozitivă. „S-au simțit mândri pentru că au dobândit abilități de orientare, au interacționat din plin cu oamenii din jurul lor și și-au dat seama cât de frumoase sunt peisajele, pentru că nu aveau nasurile vârâte în telefoane tot timpul”, scrie Cai pentru Thrive. Fie că plănuiești sau nu să călătorești în 2020, beneficiile deconectării de la viața virtuală pot deveni evidente atât din locuri îndepărtate cât și dintr-o vacanță la domiciliu.

4. O siestă de cinci minute, de câteva ori pe săptămână

O scurtă siestă de după-amiază nu este doar una dintre cele mai simple plăceri ale vieții, ci și o metodă valoroasă de protejare a sănătății. Un studiu din 2019 a arătat că pauzele de cinci minute, o dată sau de două ori pe săptămână, sunt suficiente pentru a reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare (reduc infarctul sau atacul cerebral cu 48%). Mai mult, un pui de somn rapid în timpul zilei te poate ajuta să-ți limpezești mintea și să devii mai atent în cursul zilei.

5. 20 de minute pentru meditație

Dacă printre scopurile tale pentru 2020 se numără să aloci un plus de concentrare acasă și la serviciu, iată un obicei pe care îți vei dori să-l adaugi în rutina ta. Știm deja că meditația are multe beneficii, iar dacă îți rezervi măcar 20 de minute zilnic pentru această activitate, „îți vei spori capacitatea mentală de a detecta erorile”, a declarat Jason Moser, cercetător la Universitatea de Stat din Michigan și co-autor al unui studiu despre meditație, pentru Science Daily. Dacă îți dai seama că-ți pierzi cu ușurință concentrarea la muncă sau ai nevoie de o minte complet limpede, încearcă să investești 20 de minute într-o ședință de reinițializare.

6. O listă cu lucruri de făcut, înainte de culcare

Uneori, oricât de mult te-ai chinui, toată agitația din creierul tău nu-ți permite să adormi. Studiile Universității Baylor au descoperit că alcătuirea unei liste cu lucrurile pe care îți propui să le faci mâine, cu cinci minute înainte de culcare, este o metodă eficientă de a-ți calma anxietatea dinainte de somn și, astfel, te poate ajuta să adormi mai repede. E important să folosești pix și hârtie, nu telefonul – pentru un somn mai liniștit și o dimineață mai puțin stresantă.

7. Înlocuirea inhibării emoțiilor cu acceptarea lor

Dacă ai obiceiul de a-ți inhiba emoțiile negative în loc să le îmbrățișezi, această strategie te poate ajuta să-ți revizuiești modul în care te raportezi la sentimentele care te deprimă. Inspirat de filmul Inside Out, un cercetător de la Universitatea din Texas, Austin a aflat că aducerea în prim plan a emoțiilor negative, precum tristețea, te poate ajuta să simți mai puțin atașat față de ele. Potrivit studiului, trebuie să-ți imaginezi tristețea ca pe o persoană care se află în exteriorul tău – spre exemplu, o fetiță care merge cu capul plecat, așa cum și-a imaginat un subiect al studiului. Acest exercițiu te poate ajuta să te separi de ea și să te simți mai bine.

8. Ieșiri de 30 de minute, măcar de trei ori pe săptămână

Studiile efectuate de cercetătorii Universității din Michigan au descoperit că minim 10 minute petrecute în natură, fără să te lași distras de rețelele sociale, de Internet, de apeluri telefonice, de conversații sau de lectură, poate reduce nivelurile hormonilor aferenți stresului (precum cortizonul) în organism. Pe baza rezultatelor studiilor, ar trebui să vă luați “doza de natură” de cel puțin trei ori pe săptămână.

Citește și:

Cum poți beneficia de procrastinare

Viața, la imperfect

Author(s)

  • Jessica Hicks

    editor asistent la Thrive Global

    Jessica Hicks este editor asistent la Thrive Global. A absolvit Jurnalismul la Lehigh University și, înainte, a lucrat la Nasdaq Entrepreneurial Center, unde a scris pentru blog și content pentru social media. Jessica este încântată să se alăture echipei Thrive Global, pentru a contribui la combaterea epidemiei de burnout și pentru a promova importanța odihnei, a echilibrului și a stării de bine.