În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce primele clase de yoga pot semăna cu niște medicamente din copilărie.
– În ce măsură statul pe scaun a devenit la fel de dăunător ca și fumatul.  


Totul a început în urmă cu trei-patru ani, când au apărut primele dureri de spate. Deși ”gestionabile” la început, s-au transformat în episoade cumplite, care mă împiedicau să merg și la toaletă, să dorm, să respir și să-mi desfășor viața normal. Medical, n-am găsit nici o cauză. Era o durere în spatele căreia medicii nu găseau ceva ce puteau rezolva ei, așa că am pus totul pe seama statului la birou, mai mult de opt ore pe zi. Recomandarea era kinetoterapie și fizioterapie. Dar efectele acestor proceduri erau pe termen scurt. 

Pentru cine nu a trecut prin asta, o durere de spate te pune la pământ, din toate punctele de vedere. Și fizic și psihic ești controlat de intensitatea lor, ceea ce te face complet neputincios. Asta a fost cea mai mare provocare: gestionarea durerii și atitudinea mea față de ea, un proces care s-a întins din păcate pe câțiva ani. 

Așa că a trebui să-mi regândesc modul de a mă mișca. Nu mai puteam face exercițiile de fitness care implicau greutăți, sărituri, alergări, pe care le iubeam și m-am îndreptat forțat către cele pe care le consideram soft pe atunci: pilates, yoga. 

A trebuit să înghit fiecare oră de yoga ca pe o pastilă, ca atunci când eram mică.

Îmi aduc aminte că, la prima practică de yoga, am mers obligată și mi s-a parut cea mai plictisitoare activitate! Au trecut vreo doi ani de la acel moment, când am revenit singură către salteaua de yoga, tot obligată, dar de durere. A trebuit să înghit fiecare oră de yoga ca pe o pastilă, ca atunci când eram mică. Mă simțeam ”slabă” de fiecare când reveneam pe saltea și asociam practica cu un act medical, cu un downgrade la activitatea mea sportivă de până atunci și nu puteam accepta deloc momentul în care eram. 

Mă întrebam mereu: ”De ce eu?”. Care e treaba cu aceste dureri insuportabile care apăreau din senin?

Cu yoga am putut merge mai departe, la propriu

Am revenit cu adevărat pe saltea în 2019, un an plin de schimbări pe toate planurile, când nu știu cum, dar mi-am reamintit de yoga. Îmi aduc amine că la primele ore mă apuca plânsul în timpul practicii și nu știam cum să mă mai ascund să nu mă vadă cineva. De data asta venisem cu o altă durere: una emoțională. Așa am început să gust din primele efecte ”nevăzute” pe care le are yoga. Pentru mine a însemnat acceptare, eliberare fizică și emoțională, pace și o stare de bine inexplicabilă. În timpul practicii yoga am dezvoltat simțuri noi, am învățat să fiu atentă la propriul corp, să-l ascult și să rămân în prezent.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Încet și fără să-mi dau seama, am ajuns să practic aproape zilnic. Să aleg clasele de yoga din plăcere și fără nici o forțare. După un proces de câțiva ani cu dureri de spate și încercat tot felul de terapii și exerciții  am ajuns să îmi creez propriul set de mișcări ca un fel de instrument de self care. Și da, sunt posturi yoga care îmi eliberează tensiunea din spate, îmi mențin flexibilitatea și mobilitatea la care ”muncesc” 

Ce a funcționat pentru mine?

Dacă mă uit în urmă, sunt câțiva pași care, pentru mine, au funcționat. În primul rând, a fost acceptarea durerilor de spate. Am înțeles că ele n-au venit de nicăieri. Ci că sunt o acumulare a stresului prin care trecusem în ultimii ani, a posturii greșite atunci când eram la birou, a excesului pe care-l făceam stând ore în șir, fără să mă ridic de pe scaun, al presiunii fizice și psihice pe care o puneam ”în spate”, a tot ceea ce nu exprimasem, ci doar acumulasem. Puneam singură greutăți în spate, fără să vreau, și așteptam în schimb flexibilitate, libertate de mișcare și deschidere.

Al doilea pas a fost să vindec emoțional aceste dureri de spate, pentru că ele erau clar o somatizare. Să-mi schimb atitudinea față de ele și să o iau ca pe un semnal de alarmă pe care corpul mi-l dă pentru că ceva la un nivel mai profund nu merge. Dincolo de perspectivă, simțeam că mai am nevoie și de alte instrumente pentru a-mi întreține corpul pe termen lung, cu exerciții pe care pot să le fac constant. Așa a apărut yoga, ca un ultim pas pe care l-am făcut și care mi-a schimbat complet perspectiva.

Călătoria în care m-am decis că vreau mai mult: să fiu profesor de yoga.

În decembrie 2019-ianuarie 2020, eram într-un soi de călătorie de descoperire de sine și, vizitând cartierul Greenwich Village din Manhattan, New York, am trecut pe lângă Integral Yoga Institute, unde am și practicat yoga timp de o lună. De atunci, parcă am deschis cutia Pandorei! Am practicat intens cu profesori de toate naționalitățile și diverse tipuri de yoga despre care nici nu știam că există. Atunci mi-am dat seama că vreau să știu mai multe, nu doar practic, ci și teoretic.

La întoarcerea în țară, am urmat cursul de Teacher’s Training de 200 de ore la YogNova, acreditat de Yoga Alliance International, unde mi-am consolidat practica de la zi la zi, am învățat despre istoria și filosofia Yoga, anatomie, fiziologie aplicate la posturile Yoga. 

Cine ar fi crezut că, de fapt, durerile de spate mă conduceau către un alt drum, atât personal, cât și profesional? Că datorită lor acum sunt profesor de yoga și pot împărtăși din experiența mea, că îi pot îndruma și pe alții, astfel încât să preîntâmpine sau să gestioneze mai ușor durerile de spate?

Tot mai multe cercetări arată că statul pe scaun a devenit la fel de dăunător pentru sănătate ca fumatul. Angajații din corporații, și nu numai, pentru că acum sunt multe profesii care te leagă de scaun măcar opt ore pe zi, se confruntă cu durerile de spate. Ceea ce mulți nu știu este că, prin combinarea anumitor posturi de yoga, practicate frecvent, pot preveni și reduce aceste dureri.

Spre deosebire de alte tipuri de mișcări, practica yoga ne aduce și echilibru emoțional, ne ancorează mai mult în prezent și, prin urmare, elimină zgomotul cauzat de gânduri și stres, ceea ce în final ajută la eliberarea încordării spatelui.

Citește și:

4 poziții de yoga pentru un somn liniștitor

De ce a devenit yoga un fenomen global

Author(s)

  • Lidia Dumitru

    antreprenor și profesor de yoga certificat Yoga Alliance US

    Lidia Dumitru este om de comunicare de 13 ani și antreprenor de opt, cu agenția de comunicare MD Communication, unde gestionează proiecte de promovare pentru companii internaționale, dar și pentru antreprenori locali. De peste zece ani lucrează cu brand-uri din domeniul construcțiilor, home deco și arhitectură, ceea ce i-a dezvoltat pasiunea pentru design interior, care a luat forma revistei online Home Talks. Din 2020 este și profesor de yoga, începând să predea clase de yoga, Ashtanga, Vinyasa sau Yin Yoga pentru începători, având grijă să includă în fiecare practică posturi care să ajute la eliminarea durerilor de spate, flexibilitatea și întărirea musculaturii spatelui.