În următoarele 5 minute vei afla:

– Care sunt asemănările între ghidul nostru interior și o rețea wireless. 
– Ce au în comun Rumi, Homer și Beethoven.


Umanitatea se află într-un moment de criză spirituală. Religia într-o formă structurată ne-a făcut pe mulți să ne simțim mai divizați ca niciodată și ne-a determinat să ne îndepărtăm de adevărul unicității noastre. În ultimele trei decade, numărul americanilor care au bifat „niciuna” la întrebarea despre religia la care sunt afiliați a crescut constant. Astăzi, pe cât de mulți americani se identifică ca fiind „nereligioși”, tot atât de mulți sunt devotați unei anume religii. 

Declinul religiei instituționalizate a făcut ca milioane de oameni să se simtă deconectați de la propria lor spiritualitate. Prin urmare, încotro se mai pot întoarce ei ca să găsească putere, îndrumare și inspirație? Unii se uită la alte surse ca yoga, meditație, astrologie sau chiar droguri, însă chiar și așa, cu toate eforturile pe care le facem, s-ar putea să trecem cu vederea chiar abilitatea noastră înnăscută de a ne conecta cu eul interior, cel care poate să ne ghideze și să ne sprijine în fiecare moment pe care-l trăim. Ghidul nostru interior este precum o rețea wireless: este invizibil, însă e disponibil oriunde te-ai afla. Avem nevoie doar să introducem parola, iar parola este rugăciune. 

Imaginează-ți, pentru un moment, că ești în pericol. Ești într-un avion care intră într-o zonă cu turbulențe. Sau mergi pe stradă și simți sub picioare vibrația unui cutremur. Ești complet vulnerabil și, practic, la mila împrejurărilor. Fără să te gândești, te rogi. 

Atunci când ne aflăm într-o criză, ne îndreptăm către Dumnezeu. În mod instinctiv ajungem în acel punct. Ne întoarcem către rugăciune atunci când avem nevoie de o slujbă sau ne confruntăm cu o dificultate financiară, sau atunci când cei dragi nouă se îmbolnăvesc și suferă. În perioade în care frica e omniprezentă, când nu suntem siguri de nimic și pierderile suferite sunt inimaginabile, oamenii din fiecare colț al lumii se întorc la rugăciune. Căutările pe Interent după rugăciuni au crescut amețitor pe măsură ce COVID-19 se răspândea. Această dorință de a ne conecta cu noi înșine există mereu în noi, însă de multe ori e ascunsă bine de tot. În timpul unei crize, iese din nou la suprafață. 

Ce faci însă atunci când nu ești în pericol, dar te afli într-un punct de răspântie, ești indecis, te îndoiești de lucrurile pe care urmează să le faci sau ești rănit? Încotro te îndrepți atunci când ai o idee și nu știi sigur cum o s-o pui în aplicare? Ce faci când vrei să te conectezi cu cineva, social sau profesional, dar te simți „sub nivelul lui”? Sau atunci când ești aproape încontinuu îngrijorat și nu știi cum să ieși dintr-un cerc vicios al unei gândiri bazate pe anxietate? 

De fiecare dată când cauți îndrumare, o soluție a unei probleme sau vrei să te bucuri de mai multă vitalitate și vivacitate în viață, începe să te rogi, deschide-te către posibilitatea vastă care se află dincolo de mintea ta și lasă-ți imaginația să se extindă și să colinde zone necunoscute. În criză sau nu, rugăciunea te poate aduce înapoi la recunoștință; să mulțumești pentru ceea ce ai poate să-ți înmoaie inima și să te conecteze cu partea ta spirituală mai caldă și mai blândă. În cele din urmă, prezența lui Dumnezeu este despre iubire necondiționată. Atunci când vom înțelege cu adevărat acest lucru, nu ne va mai opri nimeni să țipăm, cu multă bucurie: Evrika! 

Ai nevoie de disciplină ca să-ți îndrepți atenția către rugăciune, să lași deoparte toate grijile. Și ai nevoie să simți că ești demn ca să crezi că meriți o astfel de conexiune extraordinară. Atât de mulți ne trăim viața crezând că nu merităm nimic! Credem că, pentru a ne cere puterea, trebuie să ne dovedim valoarea, însă aceasta este cea mai mare capcană a condiției umane: căutăm răspunsuri peste tot în jurul nostru și nu putem vedea că iubirea există chiar în noi. Și prea puțini învățăm această lecție. Însă tu te poți opri chiar aici, unde ești acum, în acest moment, și te poți ruga, pentru a fi conștient de prezența ta în acest moment, în acest loc. 

Este uimitor cum ți se poate schimba calitatea zilei dacă ești dornic să ceri ceea ce-ți dorești. Este extraordinar cum conștiința noastră superioară, spiritul din interiorul nostru, își va dori să-ți stea mereu la dispoziție. Însă nu va interveni decât dacă noi ne deschidem către el. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Opt miliarde feluri în care să te rogi 

Iată câteva lucruri pe care le poți lua în considerare ca să aduci practica intimă a rugăciunii în viața ta de zi cu zi. În primul rând, permite-ți să fii receptiv și deschide-ți inima ca să primești sfaturile ghidului tău interior. 

Liniștește-ți mintea și lasă-te să te scufunzi tot mai adânc în interiorul tău ca să poți să asculți. Lasă-ți ego-ul deoparte și și permite-ți să fii mai vulnerabil astfel încât să experimentezi schimbarea, să auzi sfaturile, să începi să devii conștient. Fii recunoscător pentru că ai dorința și deschiderea să-i permiți sineului tău superior să iasă la iveală și să ți se prezinte. Pe măsură ce te deschizi către tine, vei începe să experimentezi o liniște profundă ca să poți asculta. Mintea ta se va calma, emoțiile vor începe să se restabilească, iar inima ți se va deschide. E un sentiment de reverență. 

În rugăciune, începi să treci dincolo de limitele sinelui tău, care era preocupat de atâtea lucruri. Oricine ai crede că ești, de fapt nu e așa. Pentru că gândirea noastră este finită, nu putem să cuprindem cu mințile noastre spiritul a cine suntem, care este infinit. Puterea de care dispui în acest proces de rugăciune este că tu treci dincolo de gândurile tale și de mintea ta restrictivă, și începi să ajungi la cine ești tu cu adevărat. Ca și cum cortina ar fi ridicată foarte ușor, te descoperi și iată-te! Din acel loc poți asculta, întreba și comunica. E ca în acea poveste a călugărului care continua să-l întrebe pe Dumnezeu: „Ce pot face să te slujesc?”. Într-una din zile, vocea lui interioară i-a spus: „Taci odată și lasă-mă să te iubesc”. Atunci când ești prezent, s-ar putea să-ți dai seama că n-ai nevoie de nimic. Prezența iubitoare din tine îți știe aspirațiile, știe după ce tânjești, ce vrei, iar dorințele-ți sunt ascultate. 

Așa cum a scris faimosul poet persan Rumi: „Nu ești o picătură într-un ocean, ești întregul ocean într-o picătură”. Atunci când te rogi, te reîntorci în oceanul din interiorul tău. Simpla ta disponibilitate de a intra în acea stare de reverență îți permite să te dezvolți. Te vei arăta apoi în toată splendoarea ta. Există opt miliarde de oameni pe pământ și opt miliarde de moduri de a te ruga. Rugăciunile nu se limitează la forma lor. Marele poet Homer cânta pentru eroii săi în Iliada și Odiseea. Nu sunt acelea niște forme ale rugăciunii? Rumi, Hafiz și Kabir au scris poeme lungi și ode către sinele lor iubit. John Lennon a compus cântecul Imagine și n-a fost asta oare o rugăciune superbă pentru omenire? Beethoven a scris Oda Bucuriei. Michelangelo a dat lumii superba și inspiraționala statuie a lui David. Acele au fost rugăciunile lor. Care vor fi ale tale? Orice-ți încântă sufletul, te inspiră și îți trezește spiritul poate fi o rugăciune. Nu contează cum te rogi, doar fă-o. Lasă-ți inima să ia conducerea și să fie ghidul tău iubitor. 

Fragment din Speking with Spirit, copyright © 2022 de Agapi Stassinopoulos. Folosit cu permisiunea Harmony Books, an imprint of Random House / Penguin Random House LLC, New York. All rights reserved. 

Citește și:

10 capcane în calea evoluției spirituale

4 efecte pe care le are practica recunoștinței asupra sănătății

Author(s)

  • Agapi Stassinopoulos

    scriitoare, speaker motivațional, facilitator Thrive Global

    Agapi Stassinopoulos este autor de succes și un speaker ce inspiră oamenii din întreaga lume. În penultima sa carte, Unbinding the Heart: A Dose of Greek Wisdom, Generosity, and Unconditional Love vorbește despre înțelepciunea acumulată în urma aventurilor și a experiențelor din viața sa. Iar în cel mai recent volum, Wake Up to the Joy of You: 52 Meditations and Practices for a Calmer, Happier Life își invită cititorii într-o călătorie și îi provoacă să renunțe la ceea ce nu funcționează, construindu-și, în schimb, viețile la care au visat dintotdeauna. Agapi a studiat la Londra, la Royal Academy of Dramatic Art și apoi a obținut diploma de Master în Psihologie la Universitatea Santa Monica. În trecut, a scris cărți despre Arhetipurile grecești, Cum iubesc Zeii și Zeițele și Conversații cu zeițele, care au devenit documentare de largă circulație. În prezent, ține workshop-uri pentru Thrive Global, companie fondată de către sora sa, Arianna Huffington, cu misiunea declarată de a ne ajuta să ne schimbăm modul de a lucra și de a trăi. Agapi a susținut și a organizat sesiuni de meditație pentru multe organizații și companii, printre care și ABC Carpet&Home, Women's Health Magazine, Museum of Modern Art, IBM Watson, SAP, Pandora Radio, CVS Corporate, Weight Watchers, PepsiCo, Google, Nike, Starbucks, Fortune Health Conference, The Heart Association și multe altele. Își împarte timpul între New York și Los Angeles, dar este născută și a crescut în Atena, Grecia.