În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este rețeta Narcisei Suciu pentru a prioritiza lucrurile mai ușor.
– Ce înveți când crești cu patru frați. 


Am stat de vorbă cu Narcisa Suciu, care locuiește în Finlanda alături de soțul ei. Chestionarul Thrive Global i-a dat ocazia să facă o mică introspecție, iar răspunsurile sale ne inspiră prin autenticitate și firesc.

Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Narcisa Suciu: Fiecare dimineață este diferită, dar elementul constant care mă face să mă dau jos din pat este faptul că trebuie să scot câinele la plimbare. 

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

NS: Sunt un om care prioritizează foarte ușor lucrurile de făcut, cu condiția să vorbesc cu cineva despre asta. Dacă sunt singură, mi-e mult mai greu. Așa că stau de vorbă la telefon cu o prietenă și, odată ce rostesc cuvintele cu voce tare, agenda mea se organizează de la sine. 

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

NS: Cred că este foarte important pentru mine să fiu autentică, să evit să fac lucruri doar de gura lumii sau pentru că ”așa se cuvine”.

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

NS: Îmi sun prietena cea mai bună și ”mă plâng” la ea. Desigur, este o chestiune reciprocă pentru că și eu sunt aici pentru ea. Ne sprijinim și ne salvăm reciproc atunci când dăm de greu. Mă liniștesc când vorbesc cu ea și atunci când comunic cu cineva drag.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

NS: Mă gândesc că am trecut prin multe lucruri grele în viață și că m-am descurcat de fiecare dată. În consecință, cred că mă voi descurca și acum și că vom trece și de asta. Pentru că sunt o persoană anxioasă, mă ajută să-mi construiesc un fel de protocol al meu: dezinfectez bine casa (asta făceam oricum și înainte), am grijă de câinele nostru și, în plus, mi-am cumpărat un difuzor pentru aromoterapie. Sunt mici lucruri care țin de mine și care mă ajută să fiu bine. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

NS: Îmi dau seama că sunt la capătul puterilor când nu mai am înțelegere și empatie pentru ceilalți. De regulă, văd lucrurile și din perspectiva celuilalt și asta îmi permite să am bunăvoință. Când observ că nu mai am aceste resurse interioare, este clar că am depășit o limită. 

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

NS: Mi-aș recomanda să nu-mi mai pese atât de mult de ce cred cei din jur, de gura lumii. În timp, îți dai seama că nu-ți înalță nimeni statuie, pentru că ești ”cel mai cuminte copil din cartier”.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

NS: Am crescut cu patru frați, deci sunt o persoană conectată cu ceilalți, am fost mereu așa. Tehnologia îmi permite să țin aproape cu familia mea din România, iar aici nu am nevoie de alți prieteni. Nu mă plictisesc singură, am mereu ceva de făcut. De exemplu, în această perioadă mi-am organizat colecția de parfumuri și le-am împărțit în diverse categorii, le-am triat și asta mă relaxează. 

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

NS: Sunt un om focusat de felul meu. Tocmai pentru că am un temperament anxios, nu renunț la control și prefer să fiu prezentă mereu în ceea ce fac. Rămân concentrată prin însăși natura mea.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

NS: Sunt mai multe, în funcție de vârsta la care ne referim. Dar aș aminti-o pe cea care m-a marcat la 16 ani. Greta Garbo, romanul lui Cezar Petrescu. M-am regăsit în personajul principal și m-a resetat la acea vârstă.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

NS: Da, a fost momentul când am decis să am un copil, chiar dacă nu eram căsătorită. Medicul meu, Lorena Turculeț, mi-a explicat foarte clar că, dacă voi aștepta să ajung într-un moment în care să le am pe toate ca să fac un copil, ar putea fi prea târziu. Până ajungi să ai job-ul de vis, mașina visată sau casa perfectă ar putea trece prea mult timp, iar copiii nu cresc neapărat cu bani. Cresc cu dragoste și atenție, pe care eu le aveam deja. După ce s-a născut Daria (eram foarte tânără, nu mai văzusem niciodată un nou-născut!), a devenit motivul meu să le fac și pe toate celelalte. A fost cea mai bună decizie din viața mea. Daria m-a motivat enorm.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

NS: Consider că n-am eșuat niciodată și că fiecare întâmplare din viața mea a avut rostul ei. Greutățile te fac să evoluezi și te duc spre ceea ce urmează să devii.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

NS: Îmi place să mă uit pe YouTube la emisiunile Cameliei Pătrășcanu, de exemplu, sau la alte teme care mă interesează. Uneori, ascult teatru radiofonic sau ne uităm, împreună cu soțul meu, la recenzii de parfumuri.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

NS: I didn’t come this far to only come this far, Mick Kremling.

Narcisa Suciu este cântăreață și mama unei fiice de 22 de ani. A stilizat folclorul maramureșean într-un mod unic, iar legătura sa cu România rămâne vie deși locuiește în Finlanda de peste zece ani. S-a adaptat climei aparte din această țară și simte că atât România cât și Findlanda reprezintă “acasă” pentru ea.

Citește și:

Ioana Chicet-Macoveiciuc, scriitoare și blogger: ”Diminețile mele sunt pline de iubire!”

Ada Galeș, actriță: ”Am învățat să ascult și să am compasiune”