În următoarele 4 minute vei afla:

– Cum să trăiești clipa, indiferent cât ai fi de ocupat.
– Ce se întâmplă când te pui pe primul loc în lista de priorități.


Cu cinci ani în urmă, eram ceea ce s-ar putea numi ”perfecțiunea întruchipată”. Lucram ca profesionistă în domeniul publicității, iar imaginea mea, într-o zi obișnuită la birou, arăta cam așa: o femeie, îmbrăcată într-o fustă creion, în mijlocul unui conference call, trimițând un e-mail, turnându-și o nouă ceașcă de cafea, toate astea în timp ce comunică prin semne cu un coleg  din bucătărie. Succesul absolut însemna să poți face perfect mai multe lucruri în același timp, ștergând rând pe rând sarcini de pe o listă interminabilă de activități. În zilele noastre, cheia succesului este să ”fii prezent în moment” și asta din motive evidente.  

Dar apare o întrebare sâcâitoare: cu tot mindfulness-ul ăsta și cu mult prea lădata prezență în moment, cum să reușești să-ți faci bine treaba?

Crede-mă, înțeleg perfect! Într-o industrie în care ne chinuim să punem de acord o grămadă de clienți și o grămadă de campanii, în timp ce, în mod constant ne gândim la idei ”cu potențial” și ne grăbim să ajungem de la o întâlnire la alta, în tot vacarmul ăsta, gândul că ar trebui să pun „mindfulness-ul pe primul loc” îmi taie respirația. 

De când a apărut mindfulness-ul pe lista mea de priorități, sunt mai stresată ca niciodată. Presiunea de a reuși tot ce-mi propun să fac și de a fi total prezentă în momentul de față e copleșitoare. Mă simt de parcă ar trebui să-mi termin toată treaba în timp ce fac și yoga la ora 6 de dimineață, îmi consum proteinele din spirulină și îmi urmez cu atenție mantra de mindfulness. Aaaah și să nu uit să-mi descarc și audiobook-ul acela despre cum să-ți ”gestionezi furia”, pentru că toată presiunea asta mă face să simt că explodez!

Din fericire, să fii prezent și să fii productiv nu se exclud reciproc, iar beneficiile acestui lucru sunt evidente. Avantajele mindfulness-ului în profesia mea creativă țin de prioritizarea a ceea ce e important, de a evita labilitatea emoțională, de a nu pica pradă nevoii constante de a tăia lucruri de pe lista de activități importante doar ca să scapi de ele și de o mai bună capacitatea de a te conecta cu oamenii (și, mai ales, cu mine însămi) pentru a putea avea încredere în intuiția mea și pentru a lua decizii cu mai multă încredere.

Așadar, te simți pregătit să te pui pe tine însuți pe primul loc în lista de priorități? Iată, în continuare, cinci idei pe care le poți aplica pentru a aduce mindfulness-ul în activitatea ta profesională, în așa fel încât să trăiești clipa și să-ți păstrezi echilibrul.

Multitasking Vs. Monotasking

Atunci când facem multe lucruri, nu le facem pe toate pe cât de bine am putea. Să te implici complet într-o singură activitate e mult mai plăcut. De fapt, așa suntem programați. Investește-ți toată energia într-o singură direcție și caută să te lași cu totul absorbit în ea. Vei constata că ești mult mai puțin anxios, că îți crește productivitatea și vei sfârși prin a face mai mult (și mai bine). 

Concentrare vs. Obsesie

Atunci când mintea ta este fixată pe lista interminabilă de priorități, caută să o aduci cu blândețe înapoi. ”O să se rezolve toate” sau ”pe rând, unul câte unul” sunt mantre care te pot ajuta să faci față stresului provocat de numărul interminabil de ședințe și liste. Am pe birou, pusă la vedere, o hârtiuță pe care mi-am scris pur și simplu ”respiră”. Între atâtea telefoane, mesaje, social media și invitații de a participa la evenimente, riști să uiți să respiri. Mantrele și memento-urile te ajută să rămâi echilibrat și concentrat asupra activității curente. 

Acceptare vs. Perfecțiune

Nu te teme să amâni pe mâine ce poți face azi. Ai o cantitate limitată de energie pentru fiecare zi, așa că trebuie să ai grijă cum o consumi. Gândește-te la amânare ca și cum ți-ai da un timp de pregătire. Fă-ți lista de priorități și apoi ia-ți un moment să te gândești la ea. Ce poate fi reprogramat pentru săptămâna viitoare? Chiar e neapărat necesară o anumită întâlnire azi? Obișnuiește-te cu gândul că nu poți mereu să faci totul. Nu înseamnă că ești ineficient. Înseamnă că-ți propui și acționezi în sensul de a fi prezent și implicat în tot ce faci, dar și de a-ți face o prioritate din a fi fericit. 

Minimizare vs. Maximizare

Nu e musai să le faci pe toate. De fapt, chiar n-ar trebui să le faci pe toate! Poate că alegi să sari peste clasa de spinning și în locul ei mergi să te plimbi. Asta poate fi activitatea ta de mindfulness astăzi. Ce anume te-ar ajuta cel mai mult să te bucuri de tot ce e mai bun pentru mintea și trupul tău? Dacă știi răspunsul la această întrebare, fă acel lucru! Simplul fapt de a decide să faci mai puține lucruri azi ar putea fi sursa de liniște de care ai nevoie. 

Lista cu ”Ce-mi doresc” vs. lista cu ”Ce trebuie”

Ești expert în liste de priorități, dar cum rămâne cu lista de dorințe? Așterne pe hârtie lucrurile pe care îți dorești să le simți și experiențele pe care vrei să le trăiești. Pune lista asta undeva la vedere, pe birou. Când vei fi pe patul de moarte, preferi să fii acea persoană care și-a rezolvat toate punctele de pe lista de priorități sau de pe lista de dorințe? Toți avem lucruri de rezolvat. Dar, de îndată ce scapi de cele presante, fă-ți timp să-ți plănuiești o escapadă de weekend, o cină acasă sau să te gândești la o emoție pe care ți-ai dori să o experimentezi. Dacă ceea ce îți dorești este să ”te bucuri nespus când revezi pe cineva” sau ”să-ți găsești inspirație în călătorii”, lasă aceste dorințe să-ți determine acțiunile viitoare. 

Este vorba despre echilibru. Încearcă să introduci măcar una dintre aceste obișnuințe în rutina ta zilnică și dispoziția ta psihică s-ar putea schimba semnificativ. Acceptă faptul că aceste mici modificări de perspectivă și de comportament, cu toate că par mărunte, au o importanță covârșitoare. Însă o vei simți numai atunci când aplici în viața ta, în mod constant, măcar una dintre ele. Fă ca lucrurile cu adevărat importante să fie vizibile. Respiră. O să reușești! Mereu reușești. Dar nu-i așa că ar fi minunat să te bucuri de viața pe care o trăiești în timp ce-ți urmezi lista de priorități?

Sentimentul că ești prezent în propria viață este mai important decât orice altă activitate!

Citește și:

Cel mai nociv și des întâlnit obicei la birou

Flow – cheia productivității, dar și a fericirii

Author(s)

  • Bevan Mahaney

    scriitoare și Creative Director

    Bevan este scriitoare și Creative Director la Grey West și se poate lăuda cu multe premii și distincții. Este la Grey de aproape trei ani și s-a mutat de curând din New York la birourile din Los Angeles, unde a colaborat până acum la o serie de proiecte pentru brand-uri precum Fitbit, Gillette, Downy, T.J.Maxx și de curând și pentru Google / YouTube. În afara activității sale din zona de advertising, a pus bazele unei trupe de improvizație în cadrul Universității Washington din St. Louis, unde a studiat ea însăși Psihologie, Filosofie și Neuroștiințe.