În următoarele 3 minute vei afla: 

– Cum afli ce te motivează în viață. 
– De ce nu trebuie să pui filtre atunci când te gândești la ce ți-ar plăcea să faci în viață și de ce. 


Școala Românească de Psihologie definește motivația ca fiind „totalitatea motivelor, conștiente sau nu, care determină pe cineva să efectueze o anumită acțiune sau să tindă spre anumite scopuri”. 

 Americanii spun că motivația este „dorința de a acționa în slujba unui scop. Este elementul crucial în stabilirea și atingerea lui”. Deci, ce credeți? Ne ajută în viață să fim motivați? Eu zic că da! 

 Deoarece cu toții avem scopuri proprii, care țin de viața personală și profesională – și, evident, dorim să ni le atingem. Asta înseamnă că trebuie să acționăm, să facem ceva concret pentru a obține aceste lucruri. Și cu toții știm deja deosebirea dintre „a trebui să facem ceva” și „a face de plăcere”, dintre „impus” și „de drag”, dintre „obligație” și „pasiune”. 

Evident, sunt multe lucruri în viață pe care trebuie să le realizăm pentru că așa se cere. Dar reflectați un pic: când mă simt mai bine, atunci când „trebuie” sau când „vreau”? Răspunsul, cred, este evident pentru toată lumea. 

În acest context, apare întrebarea: „Ok, dar nu pot să mă aștept să fac în viață doar ce-mi  place… familia și serviciul au diverse așteptări, care nu se suprapun peste ale mele – ce fac  atunci?”. 

Răspunsul ni-l dă, extrem de sintetic, Norman Vincent Peale, unul dintre cei mai mari autori de literatură motivațională: „Schimbă-ți gândurile… și-ți vei schimba lumea!”. 

Nu-ți place ceva? Nu judeca pripit. Nu înțelegi de ce trebuie să faci ceva? Nu te grăbi să judeci critic. Nu știi ce te motivează în viață? Ai tăria și gândește-te singur, apoi cere părerea cuiva în care ai încredere (un părinte, un mentor, un profesor etc.) – „Ce mă motivează în viață?”.  

Te invit, cititorule, să faci câteva lucruri simple, dar care pot avea un impact major asupra gândurilor tale, deci, așa cum spunea Mr Peale, asupra „lumii” (vieții) tale: 

1. Ia o agendă și zilnic scrie în ea! 

Timp de 5-10-20 de minute, scrie idei care să-ți idea răspunsuri la întrebarea: „Ce mi-ar plăcea să fac în viață și DE CE?”. Nu fi timid – scrie lucruri serioase, hazlii, la care te-ai mai gândit, nebunești… fără limită! Fă asta timp de o săptămână. 

 Apoi, începe să le prioritizezi – timp de încă o săptămână. La final, vei rămâne, probabil, cu trei-patru lucruri scrise (restul se vor dovedi neadevărate pentru tine, sau extrem de puțin probabile, sau…. Dacă vei fi sincer cu tine însuți și vei trata acest lucru la modul serios, nu în glumă, sufletul și mintea te vor ghida!). 

Eu, de exemplu, credeam că-mi place să vând, orice (și am vândut multe lucruri la viață mea: medicamente, ochelari, cozonaci, vitezografe, softuri…). Atunci când am înțeles mecanismul real al gândurilor, mi-am dat sema că, de fapt, îmi place interacțiunea umană, că acest lucru mă motivează să interacționez cu oamenii și să le împărtășesc ce știu – și am devenit trainer și coach (la 46 de ani – pe voi vă invit să o faceți mai repede!). 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


2. Uraaa… avem o listă! Și ce facem cu ea? 

 Continuăm să ne facem temele – cercetăm în amănunt ce ar presupune acele trei-patru idei: internet, cărți, cursuri, conferințe, cunoștiinte din domeniul respectiv etc. Totul în scris, detaliat – pentru că este vorba de viață noastră! 

Termen: una-trei luni (nici prea puțin, pentru că ar însemna că nu-mi accesez zonele mai ascunse ale creierului… și nici prea mult, pentru că s-ar dilua ideea, ar însemna că nu m-am luat în serios și, din păcate, voi rămâne în același tipar mental de „nu se poate dom’le, ăstea sunt povești… pentru mine nu funcționează!”). 

3. Iar câștigătorul este…

Garantat, dacă am făcut lucrurile de mai sus, serios, dedicat, concentrat, vom rămâne pe lista cu o singură poziție: The Winner! 

Lasă să treacă două-trei zile să-ți verifici subconștientul dacă menține focusul pe lucrurile notate. Apoi te poți apuca de treabă mai detaliat decât înainte: agendă de lucru, citit cărți și înscris la cursuri în domeniu, căutat informații pe internet, vizualizate filmulețe pe YouTube, discutat cu oameni în domeniu, căutat un coach bun… câte nu se pot face!  

Și Campionii le vor face pe toate, ba mai mult, vor filtra lucrurile, vor pune întrebări, vor sonda și se vor bucură de drumul descoperirii și atingerii scopului personal: viață împlinită / job cu satisfacții / relații interumane deosebite. 

 Parafrazându-l pe Descartes: „(Mă) Motivez – deci exist!”. 

Citește și: 

Cum să-ți găsești motivația luni dimineața?

Gândurile care-ți pot schimba radical cursul vieții

Author(s)

  • Cristian Nicolae

    public speaker și lector la Fundația Calea Victoriei

    Dr. Cristian Nicolae  este antreprenor, trainer, coach, public speaker și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține cursul Puterea Motivaţiei sau cum să transformi gândul în acţiune. Este absolvent al Facultății de Medicină Generală din Craiova, promoția 1991. Timp de cinci ani a fost manager în companii farmaceutice multinaționale, dar adevărata pasiune și-a găsit-o în antreprenoriat. Începând cu 1992 a dezvoltat, împreună cu familia sa, afaceri diverse: de la utilaje de patiserie și o clinică oftalmologică, până la fabricarea de vitezografe pentru locomotive și dezvoltarea de de soluții IT mobile. În același timp, a încercat mereu să învețe lucruri noi și să se dezvolte: a participat la multe cursuri, printre care: The Open University / Managing Customer and Client Relations / 1993, Empretec by UNCTAD / International Enterprise Development Programme / 2002, John Maxwell Team / Founding Partner JMT Romania / 2012.