În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce să urci în elicopter când te simți copleșit de viață. 
– Cum să privești cu alți ochi o despărțire. 


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Mirela Retegan: Bucuria că sunt vie. De mai bine de zece ani, după plecarea tatălui meu, conștientizez fiecare zi. ”Astăzi este despre astăzi” nu e doar titlul cărții scrise în urma acelui moment dificil din viața mea, ci chiar a devenit un crez. Mă dă jos din pat bucuria că am în față o nouă zi. Când sunt fooooarte obosită sau vreau să lenevesc (cam de două ori pe an), nu mă da jos din pat nimeni și nimic.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

MR: Am trei categorii de priorități: lucruri importante, lucruri urgente și Maya, care e șefa tuturor priorităților din viața mea, de vreo 20 de ani încoace. Legat de proiecte, știu sigur că dacă ceva trebuie să se întâmple, o să se întâmple când sunt pregătite toate părțile implicate. Iar dacă am în față un lucru neimportant, o să-l pierd pe drum. 

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

MR: Fac, în fiecare zi, ceva pentru suflet, ceva pentru minte, ceva pentru sănătate, ceva pentru alții și ceva pentru viitor.

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

MR: Mă opresc. Pur și simplu, când simt că-mi fuge pământul de sub picioare, spun ”stop” și ies din malaxor, mă urc în “elicopter” și privesc situația de deasupra. Asta mă ajută să văd toate părțile implicate și să realizez ce trebuie să corectez… Se întâmplă foarte rar, de obicei nu-mi dau voie să ajung în situațiile astea. Mi-am câștigat dreptul de a face ce-mi place, cu cine-mi place, când îmi place. Și când nu vreau să fac, nu fac.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

MR: E o formulă pe care am învățat-o la cursul Silva: de fiecare dată când îmi vine un gând nepotrivit, spun ”anulează, anulează!”. Meditez, îmi cumpăr flori, mă conectez cu oamenii care mă iubesc și stau departe de cei care nu mă plac. Cred că Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi. Și că fiecare problemă este un nou proiect. Încerc să mă gândesc la ce pot eu să fac bun din orice situație. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

MR: Nu-mi dau seama niciodată. Și când ajung la capătul puterilor, îmi zic că, de fapt, m-am împiedicat pe drumul spre capătul puterilor. Și mă ridic. Și mai găsesc un pic de putere.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

MR: ”Meriți tot ce e mai bun. A pus Dumnezeu în tine tot ce ai nevoie pentru a obține tot ceea ce ți-ai propus. Dacă nu renunți la visurile tale și crezi în intuiția ta!”. Și i-aș mai spune ”Ai încredere în feminitatea ta!”.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

MR: Am acceptat că nu trebuie să mă placă toată lumea, așa cum nici eu nu-i plac pe toți. Mi-am dat voie să fiu imperfectă și am învățat să-i deosebesc pe cei care doar mă plac de cei care mă iubesc cu adevărat. Iar cei ce mă iubesc se conectează cu mine instant.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

MR: Visez lucruri realizabile, chestii care știu că depind de mine într-o foarte mare măsură și nu există riscul să visez bazându-mă pe deciziile altora. Îmi văd visul cu ochii și știu în fiecare secundă pentru ce visez. Mi-am găsit calea, știu care mi-e destinația, nu mă distrage de la ea nicio groapă întâlnită pe drum.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

MR: ”Lecții de magie”, a lui Elisabeth Gilbert.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

MR: Au existat mai multe. Primul, la 19 ani, când am fugit de acasă cu bărbatul vieții mele. Al doilea, când m-am despărțit de el, dar nu m-am întors acasă. Al treilea, când a trebuit să renunț la tot ce aveam și să schimb orașul din cauza unor presiuni politice, care m-au făcut să renunț cu totul la jurnalismul de investigație. Și aș putea continua și continua… Partea frumoasă e că le-am conștientizat pe toate și am știut exact de ce mi se întâmplă. După ce m-am împăcat cu faptul că nu am nicio problemă, ci doar un nou proiect, am învățat ce trebuie să fac cu noile date.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

MR: N-am simțit asta niciodată. Întotdeauna am acceptat că oamenii și lucrurile care nu mă mai ajutau să cresc trebuie să plece din viața mea. Am suferit din cauza plecărilor, rupturilor, despărțirilor, dar fiecare dintre ele m-a dus spre ceva și mai bun, și mai frumos, pe drumul meu.  

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

MR: Mă rog. Și mulțumesc pentru tot ceea ce am primit în ziua respectivă. Și pentru toată viața minunată. 

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

MR: ”Fii schimbarea pe care o vrei în lume!”.

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

MR: Mi-a folosit mereu! Copiii nu te cred dacă nu ești empatic. Pe ei nu poți să-i tratezi cu răceală sau luciditate… Empatia face parte din felul în care eu privesc oamenii, viața. Pe empatie am construit toate campaniile sociale gândite, coordonate de mine. Am  atât de multă  empatie, încât îi molipsesc și pe cei din jurul meu. 

Mirela Retegan a reinventat spectacolele pentru copii în România. Personajele din show-urile sale au devenit emblematice pentru cei mici, iar cărțile sale sunt o sursă de inspirație pentru cei mari. Este mama Mayei, de 19 de ani. 

Citește și:

Școala online: elevii, profesorii și părinții se străduiesc să treacă clasa

Robert Diaconeasa, blogger și activist: ”Ce e mai puțin bun transform în câte o lecție”