În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce trebuie să le dai oamenilor care nu te inspiră unfollow, chiar dacă acest gest îți va afecta dinamica relației din viața reală.
– Cum să te transformi dintr-un utilizator pasiv, într-unul activ și pe deplin prezent.


Modul în care percepem lumea ne influențează felul de a fi, iar atunci când împărtășim experiențe care au un impact puternic asupra noastră, construim premise pozitive pentru relațiile pe care le avem cu ceilalți. Aceasta este o perspectivă puternică. 

De câțiva ani încoace, pare că toată lumea e cuprinsă de febra KonMari. Din 2016, de la lansarea bestseller-ului Magia ordinii. Senzationala metoda japoneza de a-ti elibera si organiza casa de Marie Kondo, fanii cărții au început să-i adopte metodele de organizare și ordonare a spațiului. Și, prin extensie, au început să-și detoxifice și viața. 

Oamenii au fost atrași de magia ordinii și mulțumită succesului pe care l-a avut show-ul Netflix Tidying Up with Marie Kondo, care i-a atras și mai mulți fani guru-ului japonez al ordinii. 

Pentru mulți, fascinația față de metoda KonMari a avut legătură cu nevoia de organizare a spațiului fizic. Dar cum rămâne cu spațiul nostru mental și cu cel digital, deopotrivă? Dacă putem implementa metoda KonMari în debara sau în garaj, de ce n-am apela la ea pentru a ne organiza mai bine și social media?

E important să ne revendicăm liniștea pe platformele de social media

Anul acesta mi-a amintit de cât de important este să ne recucerim liniștea, optând pentru spațiile media care sunt sigure și curate, adică la adăpost de bullying online. Și mi-am dat seama că sunt pregătită să fac această schimbare. 

Și asta nu numai pentru că era necesar să-mi organizez lista de urmăritori pe care îi acumulasem de-a lungul anilor, ci și pentru că consider că e esențial să-mi fac periodic curățenie în spațiile digitale, pentru a mă putea bucura de ele. 

Oricât de mult mi-ar plăcea interacțiunile sociale și comunitățile care se construiesc atunci când folosești social media, există și un revers întunecat al medaliei. Atunci când ești deschis în interacțiunile tale online, riști să devii foarte ușor o țintă. 

De ce? Pentru că a fi în mod declarat non-conformistă, feministă, sau dacă îți asumi orice altă identitate marginalizată, vei atrage negativitate. 

De-a lungul anilor, modul în care folosesc social media s-a transformat în mod organic. Spațiile mele digitale au devenit, din conturi personale pe care le foloseam ca divertisment, platforme adiacente activității mele profesionale sau de care mă folosesc în scop de branding. De la fost blogger, la scriitoare și educator pe teme legate de sexualitate, interacțiunile mele online reprezintă o parte importantă a job-urilor mele. 

Fiind o persoană introvertită de fel, interacțiunile online cu oamenii m-au ajutat să trec mai ușor peste temeri. Datorită lor, am simțit mai puțină presiune să fiu spontană și amuzantă aici și acum, și am putut să-mi controlez mai bine gândurile stând în spatele tastaturii. Iar metoda KonMari poate fi un instrument important care-ți amintește să te pui pe primul plan.

Așadar, cum arată metoda KonMari aplicată pe platformele de social media?

Îți aduce bucurie acest cont?

Metoda KonMari pune accentul pe trăirile personale ca indicator pentru ce ar trebui păstrat și la ce putem renunța. 

În ceea ce privește oamenii și relațiile abstracte, este mai mult decât dificil să-ți dai seama dacă cineva ”îți aduce bucurie”. Adică, în mod sigur e mai greu decât să-ți sortezi puloverele pe care nu le-ai mai purtat de mai mult de un an. 

Punctul de pornire este o evaluare în detaliu a spațiilor tale de social media. În cazul Instagram-ului, e ușor să urmărești (ba chiar și să deții) mai multe conturi: influencer-i, persoane din domenii de interes pentru tine, brand-uri de la care îți faci cumpărăturile, pagini cu citate, foști colegi de liceu.

Una dintre cele mai importante surse de irosire a energiei din spațiul nostru digital este categoria de ”follow-uri din politețe”, adică oameni pe care-i cunoaștem în viața reală și pe care continuăm să-i urmărim pentru că, dacă le-am da unfollow, gestul ar putea afecta dinamica relației din viața reală. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cum să evaluezi profilele online

Când vine vorba de curățenie, înainte să iau o decizie asupra unui cont de social media, mă întreb dacă postările lor mă fac să mă simt bine sau îmi stârnesc sentimente negative de comparație, gelozie, ori resentimente? Mă întreb dacă conținutul paginii lor îmi oferă motivația de a-mi continua munca sau mă face să mă simt prost în legătură cu activitatea mea?

Acestea sunt dilemele care mă ajută atunci când îmi organizez paginile. Dar analizând combinația ciudată de pagini pe care le urmăresc de pe multiplele mele conturi, a devenit evident că nu mi-am ajutat platformele să evolueze odată cu mine. Continuam să urmăresc din inerție conturi care nu se mai potriveau cu sistemul meu de valori, sau cu etapa din viață în care mă aflu acum. 

Când am privit cu atenție aceste conturi, n-am văzut decât fragmente ale celei care am fost eu în trecut: glumele, moda, interesele și lucrurile care-mi erau cândva de folos, dar care nu mi se mai potrivesc acum, precum un pulover care mi-a rămas mic.

Ba chiar mai rău, mi-am dat seama că, urmărind aceste conturi, nu făceam decât să-mi alimentez trăiri de vinovăție, anxietate, și să rămân captivă în trecut, blocată într-un ciclu de ”cum ar fi dacă” și de retrospecții neplăcute. 

Când am înțeles cât de multe piedici în calea echilibrului meu mental îmi întindea urmărirea acestor conturi, mi-am dat seama că a venit vremea să-mi fac curățenie în spațiul digital, să fac loc pentru conturi care să inspire schimbarea pe care mi-o doream în viața mea, în loc să păstrez toate acele amintiri nefericite legate de trecut. 

Din ce motive urmărești acei oameni?

Dacă urmăresc contul magazinului meu favorit, pot alege dacă doresc să primesc email-uri cu conținut comercial din partea acestuia, sau dacă vreau să primesc notificări legate de postările acestuia. Atunci când te întrebi dacă îți aduce bucurie contul personal al cuiva, ia în considerare și celelalte conturi de social media în care este activă persoana respectivă. 

Dacă este vorba despre cineva din trecutul tău, de exemplu, nu ești obligat să continui să-l urmărești pe toate platformele de socializare. Când îți dorești să păstrezi legătura cu persoane din trecut, poți foarte bine să apelezi la mesaje scrise, e-mail sau chiar la scrisori trimise prin poștă. 

În ceea ce privește social media, despovărează-te de sentimentul obligativității. Nu suntem obligați să urmărim contul nimănui, dacă acest lucru ne împiedică să fim cea mai bună versiune a noastră, chiar dacă în viața reală admirăm foarte mult acea persoană. 

Când am folosit metoda KonMari pentru a-mi reorganiza conturile de socializare, am simțit că mi-am oferit în sfârșit permisiunea să mă raportez la social media ca la un instrument aflat în controlul meu, mai mult decât ca la un lucru pe care-l fac în mod automat. 

Iar când am ajuns să urmăresc exclusiv conturile care-mi aduc bucurie, am simțit că platformele de socializare pot deveni, din nou, ceva amuzant, în loc să fie o reamintire constantă a felului în care sunt percepuți utilizatorii marginalizați prin intermediul algoritmilor. 

M-am simțit mai ușoară, mai nerăbdătoare să descopăr lucruri și mi-am propus să fiu un utilizator conștient, pe deplin prezent, și nu unul pasiv. 

În plus, această ”curățenie” s-a extins și în alte domenii ale vieții mele: făcând ”ordine” în conturile mele de socializare, m-am gândit mai serios la cum mi-ar plăcea să arate aceste spații și la ce am de făcut pentru a avea succes, pentru a-mi face o rețea de contacte, pentru a-mi construi o marcă personală, dar și la felul în care mi-ar plăcea să arate mesajele mele către restul lumii. Capacitatea de a sorta ceea ce vedem în feed este una dintre părțile plăcute ale prezenței în social media. Nu contează atât de mult câte conturi urmărești, ci mai degrabă cum te simți atunci când ai grijă de spațiile tale digitale.

Citește și:

Cum să tratezi personajele toxice din social media

Facebook cu de toate: de la ”mindless scrolling” la comportamente mindful

Author(s)

  • Cameron Glover

    scriitoare

    Cameron Glover este scriitoare, educator pe teme legate de sexualitate și supererou digital. A scris pentru publicații precum Harper”s Bazaar, Bitch Media, Catapult, Pacific Standard și Allure. Dacă vrei să intri în legătură cu ea, urmărește-o pe Twitter.