În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce semnal de alarmă atrage o criză inexplicabilă de nervi.
– De ce nu citește Marius când vrea să adoarmă.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Marius Manole: Multe lucruri mă fac să mă dau jos din pat, dar în general mă bucur că mă trezesc, că sunt sănătos, că sunt pe două picioare, că nu merg aplecat de spate, că nu trebuie să iau medicamente sau mă duc la doctor la control. Mai e și Luca, câinele meu, care așteaptă să-l scot în parc și-mi place și acea plimbare. Mă trezește și faptul că am multe de făcut într-o zi și, chiar dacă planurile pot fi obositoare, e bine că există, pentru că mă țin activ. Fiecare zi vine cu experiențe noi, iar eu sunt un om foarte curios. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

MM: Habar n-am. Încerc, zilnic, să-mi fac un plan de acțiune dar nu-mi iese, pentru că toate lucrurile, pentru mine, sunt la fel de importante și le dedic aceeași energie și pasiune. Fie că repet la teatru sau sunt la o lecție de tenis sau la o plimbare cu Luca, fie că trebuie să gătesc, să fac o reclamă sau să răspund la un interviu, pentru mine toate sunt la fel de prioritare.

TG: Când simți că ești prea stresat sau prea copleșit de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

MM: De obicei, nu prea reușesc să fac nimic. Dar dacă nu mai pot și nu mai pot, închid telefonul și, cu tot riscul, aleg să nu mai fac nimic. Mă închid în casă, cu mine și amân tot ce am de făcut.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

MM: N-am avut deloc gânduri negre, am luat acest episod ca pe unul norocos, în care am căutat să văd partea bună și frumoasă. Am reușit să stau mai mult timp în casă, să mă odihnesc, să petrec mai mult timp cu mine, deși sunt un om care cam fuge de el însuși. Am reușit să fac și o emisiune online cu Ilona Brezoianu, Welcom as in aor hom, am reparat prin casă. Practic, m-am ocupat de lucrurile pe care le tot amânam. Optimismul vine pur și simplu, uneori mă trezesc mai prost dispus și-mi revin, alteori e invers. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

MM: Când încep să fac crize de nervi din nimic, îmi dau seama că am ajuns la limita mea și că ar fi cazul să mă opresc puțin. Din păcate, am o fire care mă îndeamnă să accept să fac tot ce mi se propune, nu spun ”Nu” nimănui, apoi mă întreb de ce am acceptat sau am promis să fac ceva, dar asta-i viața. Ca să fii nestresat, ar trebui să nu faci nimic și asta nu se poate.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cel de la 20 de ani?

MM: Niciun sfat, aș face exact ce am făcut. Poate doar să fiu un pic mai atent la oameni. Dar n-aș insista.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

MM: N-am făcut vreo schimbare, nu-mi doresc să fiu conectat cu ceilalți chiar tot timpul. Prefer să fiu conectat cu câțiva oameni cu care am lucruri în comun. În rest, la modul superficial, sigur că în emisiunea pe de YouTube mă conectez, seară de seară, cu 1.500 de oameni. Dar e o conexiune superficială.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

MM: M-am antrenat foarte bine de-a lungul timpului și acum sunt foarte bun la a-mi menține concentrarea. Am antrenamentul spectacolelor lungi în care trebuie să fii concentrat patru ore, patru ore și jumătate. Dar depinde mult dacă-mi place sau nu lucrul pe care mă concentrez. Dacă încep o carte care nu-mi place, îmi pierd concentrarea și trebuie să citesc o pagină de zece ori ca să pricep ceva.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

MM: Nu există o carte care să-mi fi schimbat viața. Sau poate că da. “În sfârșit nefumător. Metoda ușoară” a lui Allen Carr, care m-a ajutat să mă las de fumat. 

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

MM: Nu. În fiecare zi facem alegeri mai mult sau mai puțin importante. Dacă a alege să te implici într-o revoltă politică și să ieși în stradă pentru asta este un moment de cotitură, da, a existat. Sau dacă alegi să lupți împotriva unor manageri dintr-o breaslă care funcționează prost. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

MM: Nu-mi dau seama când am eșuat.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

MM: Stau cu telefonul în mână și mă uit pe Facebook până adorm, e singurul lucru pe care-l fac. Nu pot citi când sunt obosit și nici nu vreau acel tip de concentrare când trebuie să adorm.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

MM: ”Privește lumea în fiecare zi ca și cum ai vedea-o pentru prima oară”. Mi se pare foarte important să fii curios de când te trezești și până te culci, să iei ziua de azi ca pe un mare dar, să vezi că ești un norocos că trăiești. Nu știi ce va urma, nu contează ce-a fost, doar momentul prezent de care trebuie să te bucuri.

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

MM: În multe momente. M-am implicat în foarte multe cauze, îmi place să fac lucruri pentru ceilalți dacă pot, uneori accept mai mult decât e cazul, dar îmi place să fiu atent la nevoile oamenilor din jurul meu. Îmi place să mă ocup de oamenii defavorizați care par să nu aibă nicio șansă și să le dovedesc că nu există așa ceva. Îmi place să fac voluntariat, mă ocup de soarta cățeilor și a bătrânilor, ajut pe unde pot și cum pot. 

Marius Manole este actor de teatru și de film (deși declară că preferă scena teatrului). A absolvit Secția de Actorie la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași și Secția de Coregrafie a UNATC, București. În 2016, a primit Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, pentru implicarea sa în promovarea teatrului și a cinematografiei românești în țară și în străinătate. Marius Manole joacă la Teatrul Național din București și colaborează cu alte teatre (Bulandra, Metropolis și Odeon). Se implică în campanii umanitare și are un mesaj social puternic. De curând, s-a implicat în campania ”Depresie, nu impresie” .

Citește și:

Șerban Pavlu, actor: ”Suntem rodul drumului nostru prin viață”

Oana Giurgiu, producător: ”Eroii nu au strategii de viață”