În următoarele 5 minute vei afla:

Care este romanul care i-a marcat adolescența.

Cum gestionează eșecul.


Thrive Global: Care e primul lucru pe care-l faci când te dai jos din pat?

Marius Chivu: Îmi fac cafeaua şi foarte repede mă apuc de treabă, pentru că cel mai productiv sunt dimineaţa. Dimineaţa însemnând primele ore, până la prânz nu fac altceva decât să muncesc. În ciuda imaginii scriitorului, care stă să scrie noaptea și care e un mare mit. Foarte puţini scriu noaptea, eu niciodată.

TG: Ce te energizează?

MC: E greu de spus. E o păcăleală ideea unui ritual și că, odată ce-l respecţi, devii automat productiv.

TG: Care este cartea care ţi-a schimbat viaţa?

MC: Sunt mai multe. Dar e o carte care a produs o schimbare majoră în mine, Romanul adolescentului miop, de Mircea Eliade, pe care am citit-o în liceu şi care m-a făcut să vreau să semăn cu tânărul adolescent Eliade care voia să cunoască tot. M-a motivat să vreau să cunosc mai mult.

TG: Cum te descurci cu mail-urile?

MC: Nu răspund în timp real. Am un moment pe zi în care răspund la mai multe.

TG: Care este relaţia ta cu telefonul?

MC: Din momentul în care mă trezesc şi până intru pe telefon pot să treacă şi cinci ore. Nu am nicio notificare pe telefon. Din când în când, la distanţe de două ore, intru să verific.

TG: Dacă te trezești în mod neașteptat cu 15 minute libere într-o zi, ce faci cu ele?

MC: Eu le am în fiecare zi. Mai mult decât 15 minute. Sunt oameni care nu au 15 minute libere? E greu de spus care este momentul în care lucrez şi când iau pauză. Pentru că se confundă. Pentru orice om care are norocul să facă ceva ce-i place, când hobby-ul se suprapune perfect cu meseria, timpul acesta liber este destul de greu cuantificabil pentru că nu-şi dă seama când munceşte şi nici nu-şi dă seama când stă degeaba sau se bucură de ceea ce face. Îmi place să citesc, dar dacă am un moment liber îmi place să mă uit pe geam.

TG: Ai avut momente în care te-ai simţit epuizat?

MC: Da, mă simt epuizat, pentru că, plăcându-mi ceea ce fac, uneori fac mai multe. Mă simt epuizat, obosit, ca toată lumea. E important să ştii să spui “nu”. Sunt interesat să fac o grămadă de lucruri.

TG: Când a fost ultima dată când ai simţit că ai eşuat?

MC: O nereuşită, nu neapărat un eşec. Sunt inevitabile astfel de momente şi nu cred că ar trebui să te gândeşti foarte mult. Poţi să o iei de la capăt sau să treci mai departe într-o zonă în care te pricepi. Pur şi simplu, ignori momentul şi treci mai departe. Nu mă cramponez de lucrurile astea.

TG: Împărtășește-ne un citat care-ți place sau care te motivează. 

MC: “Ia totul în tragic şi nimic în serios!”. E un citat din autorul meu român favorit, Radu Cosaşu. Gândiţi-vă bine la citatul acesta!

Marius Chivu este critic literar, scriitor, publicist, realizator de emisiuni de radio. Printre volumele publicate se numără Trei săptămâni în Anzi, Sfîrșit de sezon (povestiri) și Vîntureasa de plastic (versuri).

Citește și:

Secretul surprinzător al creativității

Jack Dorsey, CEO-ul Twitter: ”Sunt foarte fericit că-mi fac timp doar pentru mine”

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!