În următoarele 3 minute vei afla:

– Cine ne determină să cumpărăm mai multe lucruri decât avem nevoie.
– Ce domenii de activitate beneficiază din plin de avantajele create de noile tehnologii.


Iulia Ionescu este noua prezentatoare a emisiunii iLikeIT de la Pro TV. Formarea sa de jurnalist și pasiunea pentru tehnologie și social media au motivat-o să accepte provocarea cu plăcere și curiozitate. Am dorit să aflăm care este relația sa cu tehnologia, cum și dacă reușește să mențină acel echilibru sănătos între online și offline, dar și cum se văd lucrurile din perspectiva unei persoane care are privilegiul să afle și să testeze inovațiile acestui domeniu care se dezvoltă cu viteza luminii. 

Thrive Global: Iulia, când vrei să știi cum e vremea, ce faci: te uiți pe geam sau pe telefon?

Iulia Ionescu: Telefon, clar!

TG: Câte gadgeturi ai acum, în acest moment, în preajma ta?

II: În momentul acesta, cred că în jur de 22, dar n-am luat în calcul chiar toate gadget-urile din preajma mea. Pe unele dintre ele nu le mai folosesc.

TG: Cum ai descrie relația ta cu telefonul mobil?

II: Este cel mai bun prieten al meu. Îmi știe toate secretele, amintirile, dezamăgirile și este mereu cu mine. Cred că telefonul mobil este cel mai bun prieten al omului în 2021. 

TG: Se spune că, atunci când o persoană observă că are mai puțin de 20% baterie la telefon, experimentează o senzație comparabilă cu un atac de panică. Tindem să transformăm tehnologia într-o prelungire a noastră?

II: Eu îmi folosesc telefonul până observ că am ajuns să am mai puțin de 5% din baterie. Nu este ceva ce ar trebui să recunosc public, dar în marea majoritate a timpului sunt cu telefonul în mână. Nu sunt tocmai un exemplu în privința asta și sunt conștientă de asta, dar depind de telefon în tot ceea ce fac, mai ales având în vedere meseria mea. 

TG: De ce crezi că este atât de tentant să ne începem diminețile verficând telefonul?

II: Aici intervine probabil dorința de a ști tot ce se întâmplă în jurul nostru. Pe de-o parte, nu vrem să ne scape nimic, dar ne place să ne hrănim și o preocupare care există dintotdeauna: plăcerea de a ști ce fac ceilalți

TG: Pandemia a influențat modul în care ne raportăm la tehnologie? Muncim, ne vedem cu cei dragi, comunicăm prin intermediul ei. Unde se rupe filmul, când transformăm tehnologia din mijloc în scop?  

II: Cred că putem transforma tehnologia din mijloc în scop, atunci când devine o sursă de venit, un loc de muncă sau un business, dar și când facem fapte bune. Este adevărat că tot ceea ce se întâmplă în mediul virtual ne face să petrecem tot mai mult timp online. Stilul nostru de viață este direct influențat de tot ceea ce vedem, iar când spun asta nu mă refer doar la reclamele care ne apar în feed în funcție de preocupările noastre, ci la absolut tot ce vedem…f ilme, seriale și nu numai. 

De exemplu, în 2020 s-a vorbit foarte mult despre serialul “The Queen’s Gambit”, cea mai urmărită producție Netflix de până acum, care a influențat masiv piața globală de șah. Oamenii au început să se înscrie în număr record la cursuri de șah, să-și cumpere seturi de șah și chiar și la televizor sunt difuzate acum campionate de șah. La fel se întâmplă și cu vloggerii, influencerii și bloggerii. Ei promovează un stil de viață ideal, pentru că sunt mereu atenți la cum arată, la ce poartă și la tot ce se află în jurul lor. Acesta este job-ul lor. Sunt cumva nevoiți să facă asta, pentru că se pozează, filmează non stop și au nevoie de un mediu creativ în jurul lor. Astfel, rolul lor în online devine mult mai important decât cred. Ei nu ne influențează prin reclamele pe care le fac, ci prin stilul lor de viață. Își expun viețile personale, copiii, casa și ne fac să credem într-un ideal și să ajungem să ne cumpărăm mai multe lucruri decât am avea nevoie. Cumva acesta este scopul lor, iar marile companii vor încuraja întotdeuna existența lor în online. Mi-ar plăcea, însă, să văd mai mulți influenceri care se folosesc de notorietatea lor pentru a face fapte bune.

TG: Care sunt regulile tale de igienă mentală în relația cu tehnologia?

II: Îmi propun să nu mai deschid laptop-ul și să nu mai răspund la telefon odată ce am ajuns acasă și am încheiat ziua de lucru. Prefer să rămân la redacție până îmi termin treaba și rezolv lucrurile care nu mai pot fi amânate. Altfel, am tendința să muncesc non-stop. Nu mai fac diferența între timpul liber și muncă și stau mereu cu telefonul în mână. Odata ce am ajuns acasă, îmi pun telefonul pe silențios, îl las la dezinfectat și chiar uit de el pentru câteva minute bune. Nu-mi iau niciodată telefonul cu mine la masă și nu răspund nimănui atâta timp cât sunt acasă, mai ales dacă sunt cu familia. Iar dacă mă sună mama sau soțul, telefonul sare de pe silențios. Pe ei i-am listat ca Emergency Contacts și mă pot suna la orice oră.

TG: Ai putea ieși în natură, să zicem, fără să faci nicio poză cu telefonul?

II: Aș putea, dar prefer să nu. Iar dacă nu am telefonul la mine, găsesc eu o soluție, iau telefonul altcuiva. Pentru că sunt pasionată de fotografie, îmi place să fac poze, să surprind momente, peisaje, stări. Sunt lucruri care mă pasionează și mă bucură, dar nu exagerez. Am grijă să mă bucur de natură și de tot ceea ce este frumos în jurul meu. 

TG: Care e semnalul, pentru tine, că ai petrecut prea mult timp în online?

II: Păstrez un echilibru, am grijă să nu fie niciodată prea mult. Până la urmă, eu îmi gestionez timpul. Așa cum am răspuns și mai devreme, timpul petrecut cu cei dragi este extrem de important. Ei sunt echilibrul. Liniștea de acasă mă ajută să-mi încărc bateriile pentru ziua următoare. Dacă ajungeți să stați tot timpul cu telefonul în mână când sunteți acasă, este clar un semnal că trebuie să vă impuneți o limită, să vă organizați altfel activitățile. La fel se întâmplă și când sunteți cu prietenii, colegii. Cred că acum, mai mult ca niciodată, ar trebui să apreciem timpul petrecut alături de cei dragi, de prieteni, familie. N-ai nevoie de telefon când ești cu ei!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Cum crezi că ar fi arătat pandemia fără tehnologie?

II: Nici nu vreau să mă gândesc. Am încredere că suntem extrem de inteligenți și inventivi și am fi găsit soluții oricum, dar tehnologia ne-a ajutat enorm în perioada asta. Mă gândesc acum la restaurantele care au supraviețuit datorită aplicațiilor de livrări, la profesorii care au continuat să predea de acasă, la cei care și-au păstrat locurile de muncă, pentru că au putut lucra la distanță și chiar și la noi, la jurnaliști, care n-am avut deloc o misiune ușoară, dar am reușit cumva să continuăm activitatea, chiar și pe timp de pandemie. 

TG: De ce e atât de fragilă granița între folosirea echilibrată a tehnologiei și abuz? Statisticile arată că un adult petrece, în medie, pe an, 42 de zile cu ochii-n telefon. 

II: În cazul acesta, cred că este vorba mai mult despre social media. Cred că mare parte din tot acest timp este petrecut pe rețelele sociale. Când vine vorba de tehnologie, sunt convinsă că în mare parte o folosim când suntem nevoiți. Cea mai la îndemână tehnologie este, însă, social media, dar ține de noi cum ne gestionăm timpul, care ne sunt prioritățile și e important să ne impunem limite atunci când vine vorba de social media. Este la fel ca în orice relație, avem nevoie de echilibru. Ne luăm informațiile din online, comunicăm cu cei dragi, învățăm, predăm, lucrăm, facem cumpărături, sport, dar nimic nu ne este oferit gratis. Toate lucrurile astea ne costă timp, iar timpul nostru este extrem de prețios. Nu trebuie să uităm asta. Dacă vrem să avem un stil de viața sănătos, nu trebuie să fim atenți doar la dieta noastră, ci la tot ceea ce facem cu timpul nostru, iar rețeta este foarte simplă. Avem nevoie de timp cu noi și momente de relaxare. 

TG: Care sunt cele mai bune lucruri pe care le aduce în viața ta tehnologia?

II: Cred că cele mai bune lucruri pe care le-a adus tehnologia în viețile noastre, ale tuturor, se văd în domeniul medical sau în transporturi, comerț, industria alimentară. De exemplu, în multe zone din Africa, există acum apă potabilă datorită unui sistem care colectează apă din aer. În plus, sunt salvate vieți în fiecare moment al zilei, iar milioane de copii din întreaga lume au acces la educație datorită tehnologiei, datorită accesului la informații de care ne bucurăm cu toții acum. Uitați-vă la tinerii din preajma voastră, la cât de repede și de mult au evoluat în comparație cu voi, datorită faptului că au avut acces la informații din întreaga lume. Totul se află acum la un click distanță. 

TG: Mă gândeam la modul în care facem, azi, fotografii. Avem mii de poze stocate în telefoane, pe laptop sau în cloud: sunt atât de multe, încât devine descurajant să le privești. Mă întorc mai ușor spre albumul clasic cu poze din casa bunicilor, unde stau cuminți cele 50-60 de fotografii adunate de-a lungul anilor și mă întreb dacă, oare, această abundență nu este, de fapt, doar o iluzie. Ce crezi?

II: Cred că felul în care ne gestionăm amintirile ține de fiecare în parte. Fotografia s-a transformat într-o pasiune globală. Pentru asta ne cumpărăm cele mai scumpe telefoane sau camere video. Este adevărat că albumul clasic de poze nu mai este la fel de prețios și că uneori ne pierdem într-o arhivă din cloud, dar în același timp ne putem printa singuri pozele. Nu ne oprește nimeni să facem asta. Eu am o imprimanta mică, de buzunar, pe care o folosesc pentru a printa fotografiile pe care nu vreau să le pierd și încă mai înrămez poze prin casă. N-am renunțat la bucuria asta și nici nu cred că o să dispară total din viețile noastre. În plus, am văzut și părinți care, datorită tehnologiei, au transformat primele experiențe ale copiilor sau vacanțele de familie în adevărate documentare. Au învățat singuri să filmeze, să monteze, să creeze momente de neuitat. 

TG: Cum folosesc tehnologia oamenii din industria care o creează? Sunt mai precauți decât noi, consumatorii de rând?

II: Da, cu siguranță. Mai preocupați, mai informați și mai curioși. Ține de meseria lor, dar și de felul lor de-a fi.  Dacă nu ești pasionat de așa ceva, nu poți evolua în domeniu, dar e interesant modul în care își cresc copiii, cum gestionează relația pe care o au aceștia cu tehnologia. De exemplu, vă recomand să-i căutați pe Instagram pe copiii lui Bill Gates, pe Jennifer Gates, Rory Gates și Phoebe Gates. Ideea este că sunt extrem de privați și de atenți cu tot ceea ce postează în social media și așa au fost toată viața. Tatăl lor a și povestit, la un moment dat, că el și soția lui, Melinda Gates, au avut întotdeuna grijă ca cei mici să nu piardă legătura cu realitatea și au primit treptat, în timp, acces la noile tehnologii.

TG: Ce crezi că va aduce viitorul în relația oamenilor cu tehnologia și cum crezi că se va raporta la ea generația copiilor digitali?

II: Sunt convinsă că, în viitor, vom fi mult mai interesați de noile tehnologii, ne vom adapta mai repede. Într-un fel, pandemia ne-a forțat să facem asta, iar acum sunt mult mai mulți cei care înțeleg beneficiile acestor Resurse și se folosesc de ele. Oamenii nu mai sunt chiar atât de sceptici. Cât despre generația copiilor digitali, cred că viața se vede total diferit prin ochii lor. Ei sunt cei care vor schimba lumea în care trăim acum.

Citește și:

Virgil Ianțu: ”Cred în partea bună din om”

Cristina Oțel, trainer & life design coach: ”Eșecul este doar feedback”

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.