În următoarele 5 minute vei afla:

– Care sunt factorii ce îți modelează viața.
– De ce e important să-ți asculți intuiția.


Dacă o povestea pe care o spunem despre viața noastră nu vorbește despre felul în care se întrepătrund istoria, norocul și intenția, atunci acea poveste e prea scurtă, pentru că fiecare dintre aceste elemente determină cine suntem noi. 

Viețile noastre sunt produsul istoriei, al norocului și al intențiilor noastre. Acești trei factori se împletesc într-atât de mult, încât, uneori, poate fi de-a dreptul imposibil să stabilești care dintre ele are rolul principal, într-un anumit context. 

Filmul Recount a fost catalizatorul care m-a împins să scriu acest articol. Pelicula aduce în prim plan fiascoul democratic al alegerilor prezidențiale din anul 2000 (n.r. din SUA) și adevărul este că, la finalul filmului, mă simțeam distrus. Eram furios pentru că atât de multe vieți, printre care și a mea, fuseseră date peste cap de întâlnirea dintre W și fotoliul prezidențial. Cum ar fi arătat lumea dacă lucrurile ar fi luat o altă turnură în acel moment? Cum ar fi arătat viața mea? Dacă Bush nu ar fi câștigat alegerile, sunt aproape convins că nu am fi intervenit în Iraq. Dar faptul că lucrurile ar fi fost altfel nu înseamnă, neapărat, că ar fi fost și mai bune. Nu aș fi avut parte de experiențele formative care m-au transformat în cel care sunt acum, indiferent dacă asta îmi convine sau nu. Aș fi avut o altă situație financiară și probabil că nu aș fi avut cunoștințele și abilitățile care mi-au asigurat job-ul actual. O să mă opresc o clipă asupra acesteia din urmă. 

Am fondat Productive Flourishing ca o platformă destinată creativității și o cale de a-i ajuta pe ceilalți să devină mai eficienți. Mare parte din inspirația mea a venit de la faptul că aveam enorm de multe responsabilități. Mi-am dezvoltat multe abilități noi ținând blogul și făcând design, și am realizat că dacă mi s-ar fi ivit oportunitatea acestui job cu un an în urmă, nu aș fi putut să fiu competitiv și nu i-aș fi făcut față. 

Adevărul adevărat este că nu am cum să știu dacă îmi e mai bine acum decât mi-ar fi fost dacă rezultatul alegerilor din 2000 ar fi fost altul. Dar pot spune cu certitudine că viața mea e cu totul altfel decât ar fi fost în alte condiții. Istoria noastră ne influențează intențiile și deschide oportunități pentru manifestarea norocului, intențiile noastre creează noi istorii și fac loc norocului, iar atunci când avem noroc, apar intenții și posibilități noi. 

Istoria

Niciunul dintre noi nu vine pe lume fără un istoric pre-existent. Ne naștem în cadrul unei comunități cu reguli aparte legate de felul în care indivizii interacționează între ei. Unii dintre noi se nasc în sărăcie, alții vin pe lume în familii bogate. Ne naștem bărbați sau femei. Unii văd lumina zilei  în orașe înfloritoare, alții, în mizerie. 

Locul de proveniență ne determină într-o mare măsură oportunitățile pe care le avem la început. Dacă nu m-aș fi născut într-o familie săracă, aș fi avut alte posibilități, iar dacă aș fi fost femeie, și nu bărbat, probabil că raportarea mea la lume ar fi fost alta. 

Îți poți privi istoria dintr-un miliard de perspective și te poți plânge sau te poți bucura pentru norocul sau ghinionul de care crezi că ai avut parte. Însă, în cea mai mare parte, este pură pierdere de vreme, pentru că, până la urmă, nu avem de unde ști dacă nu cumva tocmai ghinionul pe care l-am avut a fost marele nostru noroc. Sau, dacă nu cumva background-ul nostru istoric privilegiat nu a fost, de fapt, un ghinion. 

Poate părea contra-intuitiv, dar gândește-te o clipă la toți cunoscuții tăi care s-au născut în condiții confortabile, insă acest privilegiu pare să le fi fost mai degrabă dăunător. Gândește-te apoi la toți cei despre care știi că au avut parte de tragedii și necazuri în viață, și pe care aceste încercări i-au făcut mai puternici.

Cel mai important lucru în ceea ce privește istoria personală este să înțelegi ce influență au avut premisele asupra dezvoltării tale. E esențial să înțelegi de unde ai pornit și să admiți că vremurile în care trăiești au rol dominant asupra lucrurilor pe care le poți face. Însă, istoria poate fi schimbată prin intenție.

Intenția

Dacă am fi fost stânci, atunci, trecutul nostru ne-ar fi determinat viitorul. Stâncile sunt rezultatul unor forțe și asupra lor acționează alte forțe, însă, ele sunt pasive. 

Spre deosebire de stânci, noi, oamenii, avem capacitatea de a ne transforma viitorul. Ne naștem în anumite condiții, iar atunci când dobândim capacitățile necesare, putem influența condițiile inițiale. Oamenii și mamiferele de pe treptele superioare ale evoluției se diferențiază de restul lumii prin această capacitate intențională de a transforma mediul, pentru ca el să corespundă dorințelor lor

Sunt puține lucruri mai greu de privit decât oameni aflați în situații precare, care refuză să facă orice fel de schimbări pozitive, prin care să își îmbunătățească viața. Și sunt puține lucruri mai înălțătoare decât priveliștea unora aflați în condiții greu de imaginat, dar care se zbat și nu cedează indiferent cât de greu ar fi, pentru un viitor mai bun. Privilegiul de a alege și responsabilitatea sunt însemnele distinctive ale condiției umane. Cu toate acestea, sunt atât de puțini cei care înțeleg pe deplin acest lucru, în timp ce, majoritatea lasă istoria să acționeze asupra lor la fel cum acționează și asupra stâncilor. 

Nu suntem doar frunze în bătaia vântului, purtate oriunde ne duc forțele invizibile. Ci, din împletirea dintre istorie și intenționalitate, ne izvorăște….

Norocul

Norocul poate fi perceput drept una dintre acele forțe enigmatice care ne fac viața mai interesantă. Te poți gândi la el ca la voință divină, dincolo de puterea noastră de a înțelege. Sau, îl poți înțelege drept rezultatul unor forțe necunoscute, al alegerilor și interacțiunilor. Însă, știm cu toții că există acele momente ciudate, aproape ireale, în care suntem exact la locul potrivit, în momentul potrivit, tocmai când se petrece un eveniment important. 

Cu câțiva ani în urmă, făceam o drumeție cu soția și am dat peste o familie care se rătăcise pe traseu. Soțul, soția și cei cinci copii ai lor rătăciseră drumul și mergeau aiurea deja de patru ore, în șlapi. Mai era cam o oră până la apus. 

Și noi ne abătusem puțin de la traseu, dar dacă nu am fi făcut acest lucru, nu i-am fi găsit pe ei. Am fi fost la câteva minute distanță de ei, desigur, dar nu i-am fi întâlnit. 

Părinții credeau că mașina lor este la vreo 30 de minute distanță de ei, înspre sud față de locul unde se aflau. Pentru că nici eu și nici soția mea nu cunoșteam locul din care ei spuneau ei că vin, le-am povestit pe unde venisem noi, am stat puțin de vorbă cu ei și apoi ne-am văzut fiecare de drum.

Dar nu ne simțeam deloc împăcați, așa că ne-am întors după ei și le-am propus să vină cu noi la mașina noastră, pentru că știam să ajungem unde o lăsasem și să îi conducem apoi la mașina lor. Au primit propunerea noastră pentru că erau rătăciți și dezorientați și ar fi făcut aproape orice ca să găsească drumul. 

De-abia când am pornit la drum împreună cu ei, ne-am dat seama cât de gravă era situația lor. Îi dureau picioarele și aveau deja bătături de la cât de mult merseseră și nu băuseră apă deloc de când rătăceau. Eu aveam la mine rezerve de apă pentru că îmi propusesem să fac un antrenament cu greutăți și, sincer să fiu, nu am mai văzut oameni atât de însetați decât pe vremea când eram în Iraq. Unul dintre băieții lor urma să fie supus unei intervenții chirurgicale la un picior a doua zi și mai aveau de condus câteva ore până acasă. 

I-am condus la mașina noastră, ne-am suit în ea așa, claie peste grămadă, și i-am dus direct la mașina lor. Am constatat că erau la vreo 10 kilometri distanță înspre sud de locul în care își lăsaseră mașina – și dacă ar fi mers în continuare în direcția în care mergeau, nu ar fi ajuns în noaptea aceea deloc la mașină. 

Am povestit întâmplarea aceasta pentru că e atât de bogată în coincidențe care au decurs una din cealaltă, încât, pare aproape incredibilă. Abaterile noastre de la traseu. Locul în care ne-am întâlnit cu ei. Faptul că aveam la noi rezerve de apă. Faptul că am avut intuiția să nu îi lăsăm singuri….

În acel moment am fost la momentul potrivit, în locul potrivit. E ceva ce transcende istoria și intenționalitatea. 

Aceasta este o întâmplare scurtă, însă viețile noastre sunt invariabil îmbogățite sau amărâte de genul acesta de evenimente. În propria-mi viață, am avut norocul de a fi acceptat în familia celor mai buni prieteni ai mei din copilărie, iar influența lor asupra dezvoltării mele a fost uriașă – de fapt, pot spune că mi-au schimbat complet viața. Ca să nu mai spun că unul dintre acei prieteni m-a și salvat de la înec atunci când m-au luat apele unui râu ieșit din matcă, gest care a anulat faptul că în urmă cu câțiva ani mă împușcase în burtă cu o armă BB. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Complexitatea vieților noastre

M-am săturat să tot aud oameni spunând că depinde doar de tine să reușești orice îți propui. Nu este deloc adevărat și în plus, zicala duce la o perspectivă nesănătoasă asupra vieții și a posibilităților pe care le avem. Nu este vorba numai despre intenționalitate. 

Dar m-am săturat și de cei care se abandonează total în voia întâmplării și a istoriei. În fiecare dintre noi zace puterea de a aduce mici îmbunătățiri situației în care ne aflăm, care, după o vreme, vor conduce la expansiunea noastră. Prosperăm mulțumită obiceiurilor și alegerilor noastre – nu suntem limitați complet de circumstanțe. 

În cele din urmă, prea puțini oameni iau în serios rolul pe care norocul îl joacă în viețile noastre. Uneori, ești pur și simplu, în locul potrivit, la momentul potrivit. Dar chiar și în acele momente este vorba despre alegeri și de felul în care background-ul istoric a lucrat pentru tine. Norocul te ajută să treci prin momente, însă alegerile și povestea trecutului tău te ajută să treci prin viață. 

Acești trei factori sunt într-atât de interconectați, încât orice analiză care ar încerca să reducă totul la un element sau altul, este sortită eșecului. Viața nu este atât de simplă!

Însă, îți poți înțelege și respecta istoria personală și poți învăța să recunoști ce constrângeri îți sunt benefice și pe cele care nu te avantajează. Îți poți propune să faci lumea un loc mai bun prin alegerile și acțiunile tale. Și poți profita de noroc și învăța din ghinion. 

Propune-ți să meditezi asupra acestui lucru în weekend-ul ce urmează. În ce fel îți accepți și/sau depășești trecutul? Care e scopul tău, modalitatea prin care aduci valoare lumii? În ce fel te deschizi pentru a avea parte de noroc în viață? 

Citește și:

7 lecții de viață pe care le putem învăța de la Malala Yousafzai

10 moduri inteligente de a-ți descoperi adevăratul scop în viața personală și profesională