În următoarele 4 minute vei afla:

– Care sunt cele mai comune simptome ale unui ciclu respirator deficitar.
– De cât timp ai nevoie zilnic pentru a-ți îmbunătăți modul în care respiri.


Dacă știi că te supără una dintre următoarele probleme: scăderea acuității cognitive, circulație periferică slabă și extremități reci, dureri lombare, dureri de cap, creșterea senzației de anxietate, perturbări ale somnului, creșterea gradului de stres sau o senzație nejustificată de oboseală, probabil nu respiri corect.

Problemelor respiratorii au început să li se acorde mai multă atenție odată cu apariția COVID-19. Însă necesitatea unui ciclu respirator complet a fost, este și va fi permanent necesară pentru păstrarea sănătății. Însă aș dori să evidențiez importanța gimasticii respiratorii în cazul pacienților vindecați de coronavirus, pentru că mulți dintre ei au rămas cu sechele, și pentru cei care nu au fost infectați și prezintă cel puțin disfuncții ale ciclului respirator.

La începutul pandemiei, am decis împreună cu un bun prieten să fondăm prima platformă de fizioterapie asistată online din România. Ne-am dorit să fim alături de oameni în momentele dificile ale vieții, fără să mai fie nevoie să se deplaseze sau să amâne tratamentul invocând problema banilor. Virusul SARS-coV-2 mi-a afectat oameni doi dragi, membri a echipei, unul dintre ei având nevoie de internare în spital pentru o lună de zile. Amândoi mi-au spus că, după vindecare, oboseau foarte repede, iar cel care a fost în spital mi-a mărturisit că nu putea să se deplaseze mai mult de trei sute de metri fără să aibă nevoie de pauză.

Mulți pacienți vindecați de virusul COVID-19 prezintă următoarele efecte secundare post convalescență:

·      Simt o anumită jenă sau efort la respiraţie (dispnee);

·      Resimt adesea o stare de oboseală/lipsă de vlagă;

·      Se confruntă cu o scădere a capacității de efort;

·      Simt că nu le ajunge energia nici măcar pentru desfășurarea activităților cotidiene.

Pe ambii membri ai echipei i-am ajutat cu un program de gimnastică respiratorie, care a avut rezultate foarte bune, și atunci ne-am gândit: “Oare câți oameni din România care au fost infectați acest virus, iar după vindecare au rămas cu sechele sub forma problemelor respiratorii, nu vor avea niciodată acces la un asemenea program?”. 

Așa s-a născut RestartiXRespirator, un program online, gratuit, care se desfășoară pe parcursul a 30 de zile de kinetoterapie respiratorie. Astfel, oricine poate să-și îmbunătățească funcția respiratorie  din confortul casei sale, indiferent că e vorba despre efectele secundare ale bolii sau, pur și simplu, pentru o viață mai sănătoasă.

Respirația este pentru noi însăși definiția vieții, însă pentru că o facem inconștient, ar trebui să ne punem întrebarea: “Oare eu respir corect?”.

Pentru a-ți răspunde, trebuie să cunoști câteva aspecte generale ale procesului respirator.

Cele două faze elementare ale respirației: atât faza de inspir, cât și faza de expir au câte un rol specific. 

Faza de inspir presupune captarea a cât mai multe molecule de oxigen care sunt preluate în plămâni și distribuite ulterior în tot organismul cu ajutorul sistemului circulator. Cantitatea de molecule de oxigen introduse în plămâni este direct proporțională cu expansiunea cutiei toracice, plămânul fiind un organ care își modifică dimensiunea în funcție de faza respirației. Astfel în inspir, acesta crește în volum, înmagazinând oxigen, iar în expir, acesta scade în volum.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Volumul cutiei toracice este strict influențat de musculatura implicată în procesul respirator. Altfel spus, respirația este dependentă de buna funcționare a  mușchilor respiratori, ce cresc și scad perimetrul cutiei toracice.

O atenție mare în recuperarea funcției respiratorii o primește mușchiul diafragm care răspunde de peste 65% din capacitatea respiratorie. În faza de expirație, mușchiul se relaxează și ajută la expulzarea dioxidului de carbon, împingând plămânii în sus, luând o formă de parașută umplută cu aer, iar în inspir diafragmul se aplatizează și facilitează desfășurarea plămânilor ce își măresc dimensiunea.

Fără o musculatură bine definită și o bună cooperare musculară, procesul respirator poate prezenta disfuncții în majoritatea cazurilor. Principala problemă e dată de inspirul superficial, pe care-l adoptă majoritatea oamenilor. Atunci când introducem aer în faza de inspir, simțim cum pieptul se mișcă dar, de cele mai multe ori, nu și abdomenul, așa cum este normal: ciclu respirator complet, după cum îl numesc fizioterapeuții.

Această perturbare aduce după sine, pe lângă un aport scăzut de oxigen în corp, și o serie de tensiuni musculare, în special a mușchiului diafragm care suferă o disfuncție. Astfel se ajunge la: scăderea acuității cognitive, circulație periferică slabă și extremități reci, dureri lombare, dureri de cap, creșterea senzației de anxietate, perturbări ale somnului, creșterea gradului de stres sau o senzație nejustificată de oboseală.

Legătura dintre simptome și calitatea respirației e mai puțin cunoscută publicului larg, și de cele mai multe ori sunt tratate prin medicamentație, însă aceste semne clinice pot fi combătute prin realizarea unor exerciții terapeutice simple, sigure, ce pot fi realizate de oriunde în maximum un sfert de oră pe zi.

Ca o concluzie: caută să devii conștient de respirația ta! Dezvoltă-ți obiceiul de a respira complet și alocă-ți 10-15 minute pe zi pentru a practica exerciții fizice specifice pentru tratament, dar și profilactic, pentru a nu deveni una dintre persoanele care ignoră acest aspect până devine urgent. Pentru că gimnastica respiratorie este parte componentă a fizioterapiei cu ajutorul căreia oamenii pot să-și antreneze musculatura respiratorie și să-și regleze  un ciclu respirator perturbat, mai ales după vindecare unei afecțiuni. 

Astfel, te invit să accesezi Programul Respirator Online pe care îl puteți accesa gratuit în cadrul platformei RestartiX

Învață să respiri (din nou) cu Programul Respirator Online, un program gratuit de kinetoterapie respiratorie pentru îmbunătățirea și reabilitarea capacității respiratorii pentru pacienții afectați de COVID-19 sau BPOC.

Citește și:

Coronasomnia: tulburările de somn din perioada pandemiei de coronavirus

Coronavirus: care e cel mai simplu mod să-ți întărești sistemul imunitar

Author(s)

  • Alexandru Ilie

    fizioterapeut și co-fondator RestartiX

    Fizioterapeut acreditat cu o experiență clinică de 13 ani și co-fondator al Restartix, prima platforma de educație și prevenție în sănătate din România, Alexandru Ilie e specialist în dinamometrie computerizată, membru al Colegiului Național al Fizioterapiei, lector al Congresului de Fizioterapie din România 2019 și 2020, creator si dezvoltator de produse pentru managementul durerii coloanei vertebrale, trainer național pentru recuperea medicală prin dinamometria computerizată Biodex și dezvoltator de produse pentru Managementul Durerii Cervicale.