În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce soluțiile pe termen scurt nu ne avantajează neapărat (și) pe termen lung.
– Care este cel mai bun moment să iei decizii. 


Când ești stresat, orice decizie poate părea greu de luat. Poate fi dificil să faci alegeri importante, de pildă să renunți la un serviciu sigur pentru unul riscant, însă la fel de dificil ar putea fi în atare situație să iei decizii mai neînsemnate, cum ar fi dacă să mănânci pui sau pește la cină. ”De cele mai multe ori știm în mod intuitiv ceea ce dorim să facem, dar sfârșim prin a ne gândi prea mult timp la lucrul respectiv și ne afundăm în incertitudine”, a declarat pentru Thrive dr. Inna Khazan, psiholog clinician și membru al facultății Harvard Medical School.

Cel mai bun lucru pe care-l poți face în momentele respective, spune Khazan, este să-ți folosești cunoașterea, experiența, și da, intuiția, pentru a lua o decizie bună și pentru a fi sigur că este cea mai bună decizie pe care ai fi putut s-o iei la acel moment

Dar bineînțeles asta e mai ușor de spus decât de făcut. În continuare, vei citi patru informații utile care să te ajute să te folosești de intuiție și să iei decizii care să implice o mai mică doză de stres: 

Ia deciziile majore doar atunci când ești relaxat

Nu e niciodată recomandat să iei decizii importante atunci când emoțiile sunt în creștere, spune Khazan, autoarea cărții Biofeedback and Mindfulness in Everyday Life. Atunci când suntem neliniștiți, supărați, triști sau îngrijorați, instinctul nostru ne determină adesea să înlăturăm imediat sentimentul respectiv. Cu toate astea, soluțiile pe termen scurt pe care le găsim nu ne avantajează întotdeauna pe termen lung. În schimb, cea mai intuitivă îndrumare de care putem beneficia este atunci când suntem relaxați. ”Atunci când respirăm de câteva ori, încet, ușor, sistemul nervos va învăța să se regleze, iar dacă răspunsul există, va apărea cu siguranță!”, spune Khazan. 

Notează punctele pro și contra

”Atunci când nu te poți hotărî ce să faci, să notezi punctele pro și contra poate fi la fel de util ca un ghid vizual”, spune Khazan. ”Acest lucru îți va permite să privești decizia mult mai obiectiv – ce ar putea merge bine și ce ar putea merge rău. Îi va permite minții tale să aibă o perspectivă mai amplă asupra lucrurilor”. Iar odată ce ai făcut asta, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să ai încredere în intuiția ta. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Documentează-te!

Spre deosebire de cum este adesea prezentată situația, să ai încredere în propria intuiție nu înseamnă să-ți lași deoparte abilitățile de gândire critică. Dacă nu ești sigur de instinctul tău, le poți cere sfatul prietenilor de încredere, familiei sau specialiștilor în domeniu, sugerează Khazan. Dar, pe măsură ce-ți împărtășesc viziunea lor asupra lucrurilor, nu uita că opinia ta este cea care contează cel mai mult. La urma urmei, decizia pe care o vei lua te va afecta în mod special pe tine. Adunând mai multe informații, adaugă Khazan,vei avea mai multă încredere că intuiția te ghidează spre o decizie bine documentată. 

Exersează folosindu-te de propria intuiție 

Poți să-ți șlefuiești și să-ți întărești intuiția exersând luarea unor mici decizii, cum ar fi ce cafenea alegi pentru o întâlnire cu prietenii tăi. ”Dă-ți voie să nu te gândești prea mult la deciziile mici și să alegi ceea ce ți se pare corect de la bun început”, sugerează Khazan. Încearcă să nu te îngrijorezi dacă ai luat sau nu ”decizia corectă” și acceptă doar alegerea făcută. 

Dacă te cuprinde acel sentiment de îngrijorare, pur și simplu acceptă-l și exersează cum să faci pentru a te simți confortabil în necunoscut. Odată ce vei fi exersat cum să ai încredere în intuiția ta în situații nu atât de importante, te vei simți mult mai încrezător să ți-o folosești în situații cu adevărat complicate. 

Citește și:

5 adevăruri despre intuiție

De ce Steve Jobs se îmbărca la fel în fiecare zi

Author(s)

  • Elaine Lipworth

    editor la Thrive SUA

    Elaine Lipworth este o jurnalistă premiată și o reporteriță care a colaborat la multe emisiuni TV. A scris despre filme, lifestyle, psihologie și sănătate pentru publicații din toată lumea. A colaborat cu The Guardian, The Times, You Magazine, Marie Claire, Harpers Bazaar,  Women’s Weekly și Sunday Life (Australia). A scris pentru companii de producție de film precum Fox, Disney și Lionsgate. Recent, Elaine a predat jurnalism ca profesor colaborator la Pepperdine University. Originară din Marea Britanie, Elaine e căsătorită, are două fiice și trăiește în Los Angeles.