În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este important pentru încurajarea creativității tale să-ți iei o pauză de recalibrare și regăsire.
– Ce beneficii vei avea în urma acestei pauze conștiente.


Să faci un pas în spate, când totul se mișcă cu o repeziciune uluitoare este un act de curaj și chiar de igienă mentală, psihică, sufletească. Un decluttering personal și nu doar al casei, dulapurilor, deși le-am făcut și pe acestea, tot în anotimpul restructurării mele.

Pentru ca da, așa face un creator, din când în când: își creează spațiu pentru nou, pentru transformare, îngroapă trecutul, triază, selectează și se pregătește pentru o nouă etapă. Nu poți respira creație când ești învechit în așteptări, dezamăgiri, oboseli. Așadar, am tras obloanele.

Când toți păreau să mai facă câte ceva, când era o gălăgie imensă de landing page-uri, cursuri, training-uri, webinar-ii, eu am preferat să mă întorc către mine, să privesc ce mai am de învățat, să văd ce am reușit și să mă bucur de ele, reușitele, de până atunci, să mă ocup de sănătatea stringentă, de fluxul vieții mele. În consecință, am ales o izolație fonică și nu mă refer la un geam triplu stratificat, ci chiar la starea de curățenie din ograda mea: viața mea.

Pe toate aleile Facebook-ului găsești citatul: Creativity takes courage (Henri Matisse). Dar pentru mine curajul a însemnat să-mi dau timp să cresc.

Mi-am propus să fiu mai departe de aleile vaste ale Internetului și mai aproape de mine. Mai aproape de ce am eu nevoie, mai aproape de proiectele pe care vreau să le construiesc cu adevărat.

Unui creator îi stă bine în buzunare cu sinceritatea, cu auto-sinceritatea: momentul și locul în care te inviți pe tine în spațiul onest dintre lume și așteptări. De aceea, m-am oprit din alergare, scoțând tocmai “banda” din priză. Adică? Am procedat exact ca în opusul agendei: nu am adăugat noi task-uri, noi liniuțe, ci am curățat la maxim, am încheiat acțiuni și am pus DONE în dreptul multor restanțe. M-am adus la zi, într-un mod care să-mi facă bine, să mă recâștige, să mă aducă într-o versiune nouă și mai bună. Exact ca la o instalare de program de laptop sau de telefon. Doar că, de data aceasta, munca nu s-a făcut cu un singur buton.

Desigur îmi asum din start că titlul ar putea părea unul care invită la inactivitate! Însă nu a fost deloc așa. Din contra, anotimpul meu de care vorbesc a fost extrem de plin în acțiuni (nu am fost în acea perioadă într-un concediu), dar altfel de acțiuni, cele lansate de introspecțiile reale interioare, de Aha-uri, de acțiuni voite.

Ken Robinson: La timpul potrivit și într-o modalitate potrivită, evaluarea critică este esențială! 

Astfel anotimpul meu de recalibrare creativă a inclus:

Detoxifiere. Am întreprins activități diferite: de la curățenie în inbox, notițe din telefon până la agende și apoi, pentru că plăcerea produsă de selecție a crescut ca un bulgăre de zăpadă, ei bine, am ajuns la nivelul următor surprins în rândurile de mai jos.

Decluttering. Am luat la analiză fiecare raft, colț de casă din căminul meu. M-am plimbat prin casă și am simțit locul, energia, atitudinea casei, întrebându-mă ce aș putea îmbunătăți aici sau acolo, dacă mai îmi place povestea pe care o spune un obiect, o cameră, o culoare. Am selectat toate lucrurile din toate dulapurile casei, pe unele le-am aruncat, iar cele în stare foarte bună le-am donat. Ce legătura are aceasta cu creativitatea? Are. Pentru că, doamnelor și domnilor, primul factor al creativității este chiar identitatea proprie. Fă lucrurile să se întâmple în viața ta încercând să privești dacă ceea ce este în jurul tău te mai reprezintă.

Analiza proiectelor. Am luat fiecare proiect creativ și i-am decis soarta: la coș sau mai sus? Analiza am realizat-o după același procedeu: treiere, selecție, identificare de obiective reale. Indicatori de performanță… altfel: pe lângă cei profesionali am adăugat starea de rezonanță, de lungime de undă cu persoanele sau valorile implicate în proiectele comune, iar în cele individuale am mers la esență și m-am întrebat dacă mă mai reprezintă sau nu, dacă mai merită să investesc ingrediente indispensabile ale creativității: timp, energie, resurse, adevăr.

Analiza a ceea ce sunt în acel moment în toate aspectele vieții mele și cum vreau să mă reconfigurez.

Analiza a ceea ce știu și mai vreau să învăț – de la elemente utile în job, proiecte extra job până la abilități de viață necesare.

Mediul contează pentru creativitate și așa cum scria Teresa M. Amabile, Professor of Business Administration la Harvard University în publicația Harvard Business School: una din cele trei componente individuale ale creativității – motivația intrinsecă – este influențată direct de mediul de lucru, acest mediu având efecte asupra procesului creativ și abilităților.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


După faza de purificare am trecut la construcție

Creative corners. Pasionată de scenografie, într-o promisiune veritabilă să mă îndrăgostesc din nou de casa mea, am transformat-o în cuib. Venirea gemenilor, anii care au trecut, noile funcționalități integrate au făcut la un moment dat din casă doar un partener bun. I-am readus frumusețea făcând din orice zonă a casei un proiect creativ. Am apelat la coșuri din răchită, cutii de depozitare de lemn, accesorii, decorațiuni, am pus stare de bine și de nou pentru că eu sunt un creator care are nevoie de frumos autentic, de estetic-funcțional pe care să-mi sprijin proiectele ca de o vitamină vizuală.

Am aranjat fiecare etajeră/raft/display, colț de casă sau grădină cu bucuria unui arhitect sau designer interior de emoții.

Am ales piesele creative realizate de artiști (de la o lampă făcută din crenguțe, la o grădină suspendată de terarii sau la un desen pictat cu măiestrie). Mi-am îndeplinit până și ceea ce americanii numesc Book Nook: colțul de citit, un colț compus dintr-o banchetă pe care am așezat perne comode. Am amplasat comoda lângă geamul mare care dă spre grădină și acolo asist la spectacolul naturii.

Ore de încurajare reciprocă.  O dată pe lună, alături de o persoană valoroasă, implicată activ în viața de business, derulez discuții captivante de creștere accelerată. Discutăm ce ne dorim, ce ne blochează, în ce stadiu suntem cu proiectele derulate. Un fel de mentorship reciproc.

Planșa de idei. După restructurarea locurilor din casă și după șantierul interior, am scos un cearșaf mare pe care l-am umplut cu idei scrise cu carioca, realizând încă o dată că: estetica este o forță puternică în toate formele de activitate creativă (Ken Robinson).

Cele 5 beneficii ale pauzei conștiente de recalibrare creativă au fost:

  1. Datorită acestei paranteze asumate (atenție: pauza de recalibrare, cum am numit-o eu, este o pauză conștientă, cu un scop precis, cu direcție, cu dorința de a te așeza mai bine în viața proprie) am fost mai inspirată, mai energică și în consecință am avut rezultate mai bune post recalibrare atât la job, cât și în activitățile extra din celelalte roluri ale mele: scriitor, creator de conținut, speaker, dar și în cele personale: mamă, femeie etc.
  2. N-am pierdut nimic, doar mi-am umplut bateriile, m-am apropiat de mine, adică de cine sunt eu cu adevărat, mi-am analizat dorințele. În rest, oportunitățile m-au așteptat, iar cele care s-au grăbit prea tare s-au dovedit a fi non-pierderi personale. Am fost speaker exact la conferințele la care am dorit și nimic mai mult.
  3. Am venit cu un aer nou, cu un suflu energic, cu idei proaspete.
  4. Am pus în echilibru feliile de viață personale și profesionale.
  5. Într-un excel al trăirilor mele, această toamnă a fost una în care, paradoxal, am trăit mai mult bucurându-mă de finețea regăsirii cu mine, cu timpul meu, bucurându-mă de grația de a fi cine sunt, de a crea ce-mi place.

Am trăit mai mult, cu mai puțin!

Am trăit mai frumos, culmea, cu groaznicul-știți-voi-cine pândind la poartă!

Am făcut planuri mai puține, dar care au ieșit mai pline.

Am trăit și am transformat într-un anotimp fain unul dintre cele mai complicate sezoane din viața mea.

Mi-a tihnit acest anotimp al recalibrării creative și mă întreb: de ce n-ar fi toată viața așa?!!

Citește și:

Scurt ghid de creativitate

Secretul surprinzător al creativității

Author(s)

  • Anca Ghinea

    autoarea cărții „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate”, expert Creativitate, fondator kreatoria.ro

    Anca Ghinea este un creator aplicat. Este fondatoare a platformei destinate creativității, Kreatoria.ro, storyteller, digital creator, trainer. Cu o prezență bogată în peisajul mass-media și social media, Anca are o experiență integrată în Comunicare, Publicitate și Marketing, transformându-și vocația în carieră, creativitatea într-un stil de viață. A lansat cartea „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate” , (Editura Creator, grup Libris) aducând pe piața autohtonă un concept inedit editorial, stimulând creativitatea celor mici și celor mari.