În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum contribuie voluntariatul la îmbunătățirea stării de spirit a voluntarilor.
– Care sunt principalele credințe limitative care te împiedică să treci la acțiune.


Te-ai întrebat vreodată de ce voluntariatul are un impact atât de puternic la nivel social și personal? Ei bine, răspunsul este simplu: beneficiile sale nu sunt unilaterale. Un studiu recent a demonstrat că persoanele implicate în acțiuni de voluntariat cel puțin o dată pe săptămână se bucură de o îmbunătățire a stării de spirit echivalentă cu cea determinată de o creștere a salariului de la 20.000 de dolari la 75.000 de dolari. Un alt studiu, realizat de Harvard Business School, a constatat că studenții cărora li s-a spus să cheltuiască o sumă mică de bani în beneficiul altei persoane au fost mai fericiți decât studenții cărora li s-a spus să cheltuiască aceeași sumă de bani pentru ei înșiși. Iar un studiu realizat de Facultatea de Medicină de la Universitatea din Exeter a constatat că voluntariatul a fost asociat cu rate mai scăzute de depresie, cu o creștere semnificativă a stării de bine și cu o reducere evidentă a riscului de mortalitate.

Așa cum scrie Arianna Huffington, „Dăruirea – și ieșirea din zona noastră de confort cu scopul de ne pune în slujba celorlalți – sunt unele dintre cele mai eficiente modalități demonstrate științific de a ne spori starea de bine, transformându-l în egală măsură atât pe cel care dăruiește, cât și pe cel care primește.”

Acest ghid te va ajuta să-ți schimbi convingerile limitative despre voluntariat și să introduci în rutina ta zilnică Micropașii: astfel, vei face bine celor din jur, bucurându-te de beneficiile demersului tău, atât pe plan personal, cât și social.

Schimbă-ți mentalitatea

E ușor să spui că n-ai timp de voluntariat – mai ales atunci când trebuie să faci față provocărilor de zi cu zi, stresului și incertitudinii cu care au venit la pachet pandemia și, mai nou, războiul din Ucraina. Iar când lumea se confruntă cu probleme atât de mari, te întrebi ce diferență ai putea face tu?

Ei bine, s-ar putea să ai convingeri limitative, care te împiedică să acționezi cu pași mici, dar care, de fapt, contează enorm. De exemplu, poate te gândești că ai putea avea o contribuție prea modestă: „Sunt doar un simplu om, ce-aș putea face eu să schimb lucrurile cu adevărat?”. Sau ai putea da vina pe lipsa de resurse: „N-am timp să mă ofer voluntar”. Sau, pur și simplu, nu știi de unde să începi.

Pe scurt, credințele limitative care ne împiedică să ne implicăm în acțiuni de voluntariat arată cam așa:

  • Problemele par prea copleșitoare, cum aș putea avea eu vreun impact real?!
  • Mă simt neajutorat, nu pot să fac mare lucru ca să schimb ceva.
  • N-am suficient timp ca să mă implic.

Dar așa cum a spus fostul președinte George H.W. Bush, fondatorul Points of Light: „Soluția fiecărei probleme cu care ne confruntăm începe cu un individ care face un pas înainte și spune: Pot să dau și eu o mână de ajutor!”.

Trebuie doar să ne schimbăm mentalitatea și să renunțăm să ne gândim la soluții grandioase, concentrându-ne mai degrabă pe pași mici și depășind astfel unele dintre convingerile limitative cel mai des întâlnite, care ne împiedică să ne conectăm cu ceilalți și să avem un impact real.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Aici intervin Micropașii. Provocările cu care ne confruntăm sunt mari, dar ne putem ajuta pe noi înșine și unii pe alții, pornind de la lucruri mărunte. După cum știm din propria noastră experiență, gesturile, acțiunile și conexiunile mici pot avea un impact mare.

Iată 5 micropași care te vor ajuta să treci la acțiune.

Implică-te într-o problemă pe care o consideri semnificativă din punct de vedere personal.

Când doar asiști la o problemă și ai o atitudine mai degrabă pasivă, ți se amplifică sentimentul de neajutorare, care, la rândul său, alimentează indignarea și stresul. Acordă-ți câteva minute pentru a te documenta în legătură cu o problemă care te interesează. Sunt șanse să existe grupuri care-ți pot arăta cum să-ți transformi frustrarea în acțiune și să treci la fapte.

Găsește o modalitate mică de a oferi, care să se bazeze pe talentele tale.

Gândește-te la o abilitate pe care o ai și găsește o modalitate prin care să o pui în slujba altcuiva. Concentrează-te pe ceea ce poți face acum și vei reduce la tăcere sentimentul de neputință, ceea ce-ți va permite să ai un impact real.

Zilnic, fă un mic gest prin care-ți arăți bunătatea față de cineva.

Ține ușa unui necunoscut, dă o mână de ajutor unui coleg  –  aceste scurte momente de dăruire îi vor face pe ceilalți să se simtă apreciați, iar ție îți vor da sentimentul unui scop mai înalt.

În fiecare zi, petrece timp cu cineva, oricât de ocupat ai fi.

A ajuta, a asculta sau pur și simplu a fi acolo, lângă cineva, atunci când are nevoie de o persoană alături, poate fi util atât pentru tine, cât și pentru cel pe care-l ajuți. Cercetările arată că, atunci când petrecem timp cu alții, percepem timpul diferit și ni se pare că, de fapt, acesta se dilată.

Întreabă pe cineva ce face pentru a oferi înapoi generozitatea care i s-a oferit. Distanțarea socială ne poate face să ne simțim mai depărtați, nu doar fizic, ci și emoțional. Redu distanța cu o întrebare simplă – s-ar putea să înveți ceva sau să te inspiri de la acești oameni despre cum se implică ei și cum reușesc să facă o diferență în mod autentic.

„Există ceva în ADN-ul nostru care ne determină să căutăm și să găsim sensul, care ne determină să oferim la rândul nostru ceea ce ni s-a oferit și care ne determină să ne depășim limitele”, spune Arianna Huffington. „Și dacă nu onorăm asta, nu ne vom simți niciodată cu adevărat împliniți. Dacă decidem să urmăm această cale, indiferent de dificultățile cu care ne vom confrunta, vom putea să ne susținem. Ajutându-i pe alții, suntem în contact cu ceva mai puternic decât ne-am putea imagina vreodată.”

Voluntariatul ar trebui să fie pur și simplu ceva firesc — nu ceva excepțional sau ceva care ne face să ne simțim deosebit de nobili. Doar ceva ce facem noi. Ceva care ne conectează unul cu altul. Însă, din păcate, adesea se pierde pe drum un aspect deosebit de important: grija pentru ceilalți. Atunci când oferi ceva celui de lângă tine – pășind în afara zonei tale de confort pentru a te pune în slujba aproapelui tău – dobândești unul dintre cele mai importante instrumente pe care oamenii le au la dispoziție pentru a-și spori starea de bine: cel ce dăruiește este, în același timp, și cel care primește.   

Citește și:

Voluntariatul: de ce este important să dăruiești din timpul tău, singura resursă neregenerabilă

5 motive să faci voluntariat