În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce se întâmplă în corpul tău atunci când nu dormi suficient și ce efecte are lipsa somnului asupra imunității tale. 
– De ce telefonul mobil nu trebuie să doarmă în aceeași cameră cu tine.


Languishing, sănătate mintală, reziliență, grija față de propria persoană. Cuvinte și concepte cu care nu eram familiarizați, dar cu care am devenit de când cu pandemia de Coronavirus. Și, în timp ce sănătatea mintală era „în criză” cu mult înainte de apariția COVID-19, din păcate, ea a fost intensificată din cauza acesteia. Stresul, izolarea socială, lipsa de siguranță și absența unei comunicări autentice, lockdown-ul și blocajele de tot felul au fost doar câțiva dintre factorii care au făcut foarte dificilă gestionarea situației.

Așadar, ce facem pentru a ne proteja sănătatea mintală și pentru a avea grijă de noi înșine? Stabilim priorități? Luăm o pauză de la tehnologie? Încercăm să menținem un echilibru între viața profesională și cea personală? Facem mai multă mișcare, dormim mai mult și ne hrănim mai sănătos? Ai relații mai autentice? Poți să stabilești limite și să spui nu? Multe întrebări. Dar oare câte de ușoare sunt răspunsurile?

Pentru că schimbările mari încep întotdeauna cu pași mici, dacă dorești să-ți protejezi sănătatea mintală și bunăstarea și să ai grijă de tine, micropașii Thrive te vor ajuta să o faci:

Ai grijă de somnul tău!

Când nu dormi suficient, corpul tău secretă adrenalină și cortizol (hormonul stresului), ceea ce duce la scăderea imunității. Așa că asigură-te că dormi 7-9 ore pe noapte și fii atent la calitatea somnului tău.

Lipsa somnului îți dereglează metabolismul, accentuând senzația de foame, ceea ce duce adeseori la un consum excesiv de alimente. Dacă vrei să te menții în formă, respectă-ți programul de somn! Somnul adecvat ajută la menținerea sănătății tale mentale și fizice! Așadar, pentru a-ți proteja fiecare palier al sănătății, nu neglija odihna din timpul nopții!

Consumă mai puțin cofeină după ora 14:00. Cofeina rămâne în corpul tău cel puțin șase ore după consum, împiedicându-te astfel să adormi.

• Nu folosi dispozitive electronice cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a merge la culcare. Pe lângă lumina albastră pe care o emit și care are un efect negativ asupra somnului, notificările telefonului mobil îți cresc nivelul stresului.

Ai grijă ce și cum mănânci!

• Nu sări peste micul dejun. Micul dejun este o masă foarte importantă, care-ți dă un start bun al zilei!

• O dietă bogată în fructe și legume îți îmbunătățește sistemul imunitar. Alimentația corectă este un aliat important al sănătății și al stării tale de bine, așa că acordă o atenție deosebită „combustibilului” cu care-ți alimentezi organismul.

Asigură-te că ai o sticlă de apă în permanență cu tine! Este foarte important să fii hidratat, consumând minim 3-4 litri de lichide pe zi.

• Înlocuiește orice gustare nesănătoasă cu una sănătoasă și la fel de delicioasă, care nu conține zahăr adăugat. Așadar, consumă fructe în loc de prăjituri și apă cu lămâie în loc de băuturi răcoritoare carbogazoase! Este dovedit științific că zahărul ne slăbește sistemul imunitar.

• Nu mânca niciodată în picioare și pe fugă! Fără să-ți dai seama, vei consuma mai multe alimente și calorii și-ți vei îngreuna procesul de digestie.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Nu uita de mișcare!

Programează cel puțin 15 minute de mers pe jos în timpul zilei. Ieși afară și fă o plimbare scurtă (chiar și în jurul blocului) sau transformă o ședință într-o întâlnire în mișcare. Nu uita că un stil de viață sedentar este nociv pentru sănătatea ta! Experții recomandă să te ridici de pe scaun la fiecare 90 de minute. O scurtă pauză te ajută să-ți limpezești mintea și să-ți menții nivelul de concentrare.

Exercițiile fizice îți activează metabolismul și te mențin plin de energie pe tot parcursul zilei. Astfel vei fi în formă chiar dacă lucrezi de acasă.

• Exercițiile de dimineață te vor relaxa, îți vor îmbunătăți starea de spirit, te vor umple de energie și încredere și te vor ajuta să faci față presiunii și tensiunilor inerente vieții de zi cu zi cu un zâmbet pe chip.

• Fă mișcare împreună cu un prieten! Atunci când faci mișcare alături de amicii tăi, ești mult mai motivat! În plus, este o modalitate grozavă nu numai de a te întâlni cu prietenii tăi, ci și să vă mențineți cu toții în formă!

Rezervă-ți timp doar pentru tine și sufletul tău!

• Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ai grijă de tine. Grija față de propria persoană nu este un moft sau un act de egoism, ci te ajută să fii mai sănătos (pentru tine și pentru ceilalți!). În plus, este un aliat de nădejde în combaterea stresului.

Voluntariatul te face să te simți mai bine, deoarece îți îmbunătățește sănătatea mintală. 

În plus, există studii care dovedesc că implicarea în acțiuni de voluntariat îți prelungește speranța de viață.

Înainte de a merge la culcare, fă o listă cu toate lucrurile care te fac să te simți recunoscător. Exercițiul recunoștinței reduce nivelul de stres și te va ajuta să te relaxezi și să dormi mai bine.

• Evită să te uiți pe telefonul mobil imediat ce te trezești. Telefonul mobil este depozitarul tuturor grijilor noastre și listelor cu treburi urgente de rezolvat. Prin urmare, acordă-ți câteva minute ca să-ți pui ordine în gânduri și începe ziua fără să te contaminezi cu știrile alarmiste de care abundă social media.

Citește și:

Maratonul stării de bine: 24 de micropași pentru prosperitate

Cum să îți păstrezi echilibrul mental într-o lume haotică