În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum reușește Georgeta Dendrino să păstreze echilibrul între viața personală și cea profesională.
– Care sunt persoanele care o inspiră și ce carte i-a schimbat viața. 


Thrive Global: Cine este Georgeta Dendrino? Ce scrie pe cartea de vizită?

Georgeta Dendrino: Am mai multe pălării: sunt Managing Director și executive coach la Interact, VP Parteneriate la PWN, Bord member la AVE, la RGS. De puțin timp, m-am alăturat familiei Thrive Global, așa că acum sunt și Head of Corporate Business la Thrive Global România. Știam de Arianna Huffington, citisem cartea ei, Revoluția somnului, am simțit ceva aspirațional în legătură cu ea și iată-mă acum în echipa ei din România.

TG: Cum te-ai caracteriza în câteva cuvinte?


GD: Sunt o persoană care a fost toată viața în căutarea a ceva, poate că propriul Graal. Am avut mereu convingerea că trebuie să învăț în permanență, că am de construit la propria catedrală, care să fie în ton cu mine și cu vremurile. Mă pasionează educația, coaching-ul, cititul, sunt fascinată de modă, parfumuri, mașini, zborul cu avionul, iar locul unde mi-e mai bine decât oriunde este Parisul. Ca să nu mai spun că în avion mă simt mai bine decât pe pământ.

TG: Cum te-ai ”întâlnit” cu Thrive Global România și cum a început colaborarea?

GD: Știam de Arianna Huffington, am citit despre Thrive Global România, am scris, la început, un mesaj pentru a colabora pe partea de articole. Apoi, cred că anul trecut, în decembrie, am avut primele discuții despre deschiderea pilonului Corporate. Au urmat mai multe interviuri și am finalizat în mai. S-a potrivit de minune cu credința mea, și anume că e nevoie să avem grijă de noi, să ne punem singuri masca de oxigen, așa cum suntem instruiți în avion. Dacă avem grijă de noi, putem să-i sprijinim și pe ceilalți, putem să fim în armonie cu noi și cu lumea, putem fi mai eficienți, mai productivi. Misiunea Thrive Global se suprapune cu preocupările mele, cu modul meu de a gândi, așa că mi s-a potrivit și am fost onorată că am fost eu aleasă pentru această poziție în România.

TG: Ce planuri aveți împreună, ce vă propuneți pentru următorii ani?


GD: Îmi doresc să ajutăm la conștientizarea nevoii de a avea grijă de noi, de starea noastră de bine, cu tot ce implică aceasta noțiune. Această grijă nu merge către egoism, ci către igiena emoțională, mentală, către mens sana in corpore sano (minte sănătoasă în corp sănătos). Dacă fiecare individ este mai bine cu sine, are o stare de împlinire, va fi mai eficient, iar nivelul său de productivitate crește. Atât individul, cât și compania pentru care lucrează au de câștigat.


Așadar, ne propunem să creștem nivelul de productivitate, starea de bine, să susținem oamenii și companiile în gestionarea mai bună a stresului inerent. Aș vrea să menționez că în echipa din România avem facilitatoare cu experiență (Anamaria Ciuhuță, Andra Pintican și Lavinia Țânculescu), ce susțin webinarii, workshop-uri de wellbeing, dedicate ținerii sub control a stresului, care vor fi niște ghizi excelenți în dobândirea stării de bine, asta bineînțeles pe lângă aplicația Thrive Global.

TG: Cum reușești să păstrezi echilibrul între viața personală și cea profesională? Din afară, pare că pentru tine ziua are mai multe ore decât pentru restul oamenilor.

GD: Echilibrul acesta are definiții diferite pentru noi. Eu îmi asum că, în diverse perioade, mă concentrez mai mult pe ceva și nu mă frustrează că nu fac altele. Lucrez și în weekend, când e nevoie, iar dacă se întâmplă să mă preocupe ceva tare și să nu dorm, atunci scriu, citesc, îmi pun pe hârtie gândurile care nu mă lasă să dorm. Din fericire, nu mi se mai întâmplă prea des să nu pot dormi.


Fac și alte activități care să mă bucure, aici am un bemol: pe mine mă bucură și viața mea profesională. Sigur, am și eu momentele mele grele, când îmi spun This too shall pass (O să treacă și asta!). Dar, în general, fac ce-mi place, mă bucură să mă întâlnesc cu clienții mei, să fac coaching, mentorat, să lucrez cu colegii mei din toate firmele și asociațiile în care sunt implicată. Poate că, de când trăim această pandemie, am învățat să apreciez mai mult ce am, ce sunt, să am un gram de răbdare în plus, să-mi canalizez energia diferit.

TG: Cu ce gânduri te trezești de dimineață?

GD: În general, cu let’s do it! Uneori, cu: ”Ok, o să le iau pas cu pas, se anunță o zi grea!”.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

GD: Aș spune că e nevoie de câteva ingrediente. Să am sincronicitate între ce gândesc, ce simt, ce spun, cum acționez. Să-mi fiu prietenă mie însămi, când sunt singură, să nu mă plictisesc singură. Iar asta presupune să-mi fi mobilat mintea suficient de bine, să fi citit, învățat mult; să am multe experiențe memorabile, să am lângă mine acele lucruri care mă bucură. Să am în jur oameni cu care mi-e drag să fiu, să stăm de povești. O să amintesc de un proverb chinezesc: fericirea înseamnă să ai ceva de făcut, ceva la care să speri și pe cineva pe care să iubești. Poate că nu le avem pe toate mereu, poate că mai avem ezitări. Când acestea sunt acolo, însă, în medie, aș spune că stăm bine. Un alt aspect important pentru mine este să-mi amintesc să apreciez lucrurile mici din viață și să fac pași mici către realizări mai mari.

Este ca în piesa Regele moare. Regele o întreabă pe menajeră dacă a fost la piață. Aceasta îi spune: ”Da, majestate, și am văzut vinete!”. ”Ai văzut vinete?”. ”Da majestate, am văzut și roșii!”. ”Ai văzut roșii?”. ”Da, majestate, dar urc 237 de trepte până la castel”. ”Ce fericită ești că poți să le urci!”.


Aș spune că am adoptat strategia despre care vorbește Arianna Huffington, fondatoarea Thrive Global: cea a micropașilor. Nu mai pot străbate lumea, pot însă să citesc, să studiez, să beau o cafea virtuală cu prieteni din atâtea țări. Pentru moment, acestea îmi creează o viață bună, dat fiind contextul.


TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

GD: Chiar am avut o astfel de situație recent. Am dormit mai mult: am subestimat vreme îndelungată importanța somnului. Aș recomanda cartea Revoluția Somnului, a Arianei Huffington, cea care a trecut ea însăși printr-un episod grav de burnout, după o perioadă extrem de stresantă. Apoi, am văzut filme relaxante, am ieșit să văd lumea, fără un scop anume. Mi-am îngăduit să iau lucrurile mai încet pentru două zile.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.





TG: Cum scapi de gândurile rele, ce-ți aduce optimismul?


GD: Mă uit la o comedie; vorbesc cu un copil, mă joc cu el / ea: copiii au o putere magică asupra mea. Îmi schimbă repede perspectiva, starea. Mă duc să-mi cumpăr un parfum: elixirul stării mele de bine. Îmi creez o atmosferă acasă care să mă facă să mă simt bine: cu șampanie, o carte bună, ceva dulce, o lumânare cu o aromă mai specială, o revistă de modă unde să văd tendințele în arta vestimentară.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?


GD: Ai răbdare mai multă cu tine și cu ceilalți, cunoaște-te pe tine mai repede, lasă în urmă mai ușor ce te ține în loc și pe cei care nu vor să fie acolo.

TG: Care a fost pentru tine cea mai mare provocare de până acum?


GD: Am avut multe provocări, n-aș ști să spun care a fost cea mai mare. Am trecut prin momente foarte grele, când am fost jos de tot, m-am despărțit, m-am mutat cu casa de câteva ori. Dar cel mai greu a fost când am pierdut oameni dragi. Putem repara orice, însă nu putem aduce înapoi pe nimeni… îmi amintesc des că e bine să-i apreciez pe cei din jur, chiar și când mă mai supăr eu.

TG: Dar cel mai serios eșec? Cum ai depășit momentul?

GD: Și aici am ceva experiență. Cred că cel mai greu am luat despărțirile de oameni. Eu sunt precum ariciul: se apropie greu, iar când o face, îi e greu să se despartă. Mișcările provoacă dureri. Din păcate, am avut parte de momente din acestea, am ales greșit de mai multe ori. Cum am depășit? M-am concentrat pe altceva o vreme, lucrând în același timp cu recuperarea mea interioară. A fost ca și cum eram un puzzle care s-a descompus și a trebuit să iau piesă cu piesă și să le pun la loc.

TG: Care este relația ta cu tehnologia? 


GD: Telefonul este o prelungire a mâinii mele. Pe telefon scriu articole, comunic, citesc, ascult podcasturi, fac unele cursuri. Am multe aplicații, îmi place să testez ce este nou, să-mi pun reminder-e atunci când vreau să mă concentrez pe a schimba vreun aspect sau pe dobândirea unui obicei nou. Poate că și de aceea am rezonat cu aplicația Thrive. Vezi tu, învățăm multe, știm multe, dar întrebarea este: ce facem cu ce știm? Cât de bine implementăm ceea ce știm? Aplicația face ceea ce face exercițiul fizic pentru mușchi: îi ține în formă. Folosesc zilnic aplicația Thrive, am niște reminder-e setate și mă țin, în general, de ele, le respect. Varianta în română a aplicației va fi lansată oficial în toamnă. Companiile pot decide să investească în această aplicație pentru oamenii lor, contribuind astfel la starea lor de bine, la un echilibru ce nu poate aduce decât beneficii tuturor părților.

TG: Ai un model, o persoană care te inspiră?


GD: Am multe persoane: Steve Jobs pentru viziunea și curajul de a schimba modul în care comunicăm; Audrey Hepburn pentru eleganță și implicarea în cauze nobile. Profesorul meu, de la Insead, Manfred Kets de Vries, pentru viziunea și consecvența cu care a adus perspective noi în leadership-ul global; Coco Chanel pentru cum a revoluționat felul în care se îmbracă femeile. Câțiva oameni dintre cei pe care-i cunosc, și care sunt ca niște enciclopedii, care mă fascinează mereu. Profesoara mea de franceză din liceu, pentru eleganța ei, pentru că mi-a adus spiritul franțuzesc într-o perioadă gri, comunistă, și m-a inspirat să visez, să îndrăznesc. Poate că și părinții mei, pentru puterea lor mentală, pentru felul în care au răzbătut, au reușit să ne crească, deși le-a fost extrem de greu, și pentru că niciodată nu se plângeau, o luau de la capăt, ca și cum pe ei nu-i durea nimic, erau foarte responsabili.


TG: Există o carte care ți-a schimbat viața?


GD: Există multe cărți care m-au marcat. A spune despre una ar însemna să fac un deserviciu altora. M-au marcat, însă, scriitori precum Proust, Dante, Baudelaire, Flaubert, Eliade, Marquez, Milan Kundera, Isabel Allende, Michel Tournier, ca să numesc doar câțiva. Sunt și multe cărți de business pe listă; pentru că vorbim despre starea de bine, despre abordarea holistică a individului, aș menționa cartea Ariannei Huffington, Thrive: Cea de-a treia metrică pentru redefinirea succesului și crearea unei vieți pline de bunăstare, înțelepciune și miracol, pentru curajul de a pune degetul pe niște probleme ale societății contemporane și de a le aduce în atenția noastră pentru a căuta soluții.

TG: Împărtășește-un citat care îți place sau care te motivează.

GD: Citatul care m-a ghidat de când eram mică este: ”Să nu lași să treacă o zi fără să auzi, să vezi sau să citești ceva frumos!”, al lui Goethe.

Citește și:

Cristian Onețiu, cofondator Life Care: ”Drumul pe care l-am avut are cicatricile lui”

Cătălin Frâncu, fondatorul dexonline: ”Creierul trebuie ținut în formă, căci e ce avem mai bun”

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!