În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce face când are 15 minute libere.
– Ce facultate ar fi vrut să urmeze și de ce a renunțat la ea.


Thrive Global: Care este primul lucru pe care îl faci dimineaţa? 

Gáspár György:  Încerc să mă ancorez în realitatea vieţii mele şi să simt podeaua sub picioarele mele. În ultimii doi-trei ani este primul lucru pe care îl fac în momentul în care mă ridic din pat. Să simt acea stabilitate de care am nevoie pentru a face faţă provocărilor vieţii.

TG: Ce te energizează?

GG: Un dialog aparte, acea conectare sufletească între doi oameni. Mă bucură foarte tare şi acele momente în care oamenii văd sensul muncii mele, aceasta dorinţă de a promova relaţiile sănătoase în România.

TG: Care este relaţia cu telefonul?

GG: Din păcate, stă în dormitor. Mă mai sună pacienţii. Cu cel puţin 10-15 minute înainte de a adormi nu mă mai ating de el.

TG: Care este secretul pentru o viaţă mai bună?

GG: Secretul meu pentru o viaţă mai bună este să arunc mai multe priviri în interior decât în exterior. Să petrec suficient timp şi în universul meu interior pentru a vedea ce se întâmplă acolo.

TG: Care este cartea ta preferată?


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


GG: Relaţia mea cu cărţile a pornit foarte greu în viață, nu mi-a plăcut deloc să citesc în copilărie, iar acum am o relaţie foarte intimă cu cărţile. Sunt multe, însă o carte care mi-a schimbat puţin perspectiva asupra vieţii este Alchimistul, a lui Paulo Coelho. A reuşit să surprindă în cuvinte foarte simple nişte adevăruri pe care le trăim cu toţii.  

TG: Când ai 15 minute libere ce faci cu ele?

GG: Sun pe cineva drag.

TG: Cum te descurci cu email-urile?

GG: Le verific zilnic.

TG: Ți s-a întâmplat vreodată să fii complet epuizat?

GG: Da. E foarte marea provocarea de a spune “nu”, de a nu mă implica în toate proiectele în care mi se oferă ocazia. Văd cel mai bine nivelul de epuizare când intru în vacanţă.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat?

GG: De multe ori. Un moment de mare eşec în viaţa mea a fost când am terminat liceul şi am dat admitere la Facultatea de Istorie şi am intrat la plată. Părinţii mei mi-au spus că n-au bani să-mi plătească facultatea şi să locuiesc la Cluj. Am avut impresia că tot viitorul meu s-a năruit, pentru că-mi doream foarte tare să devin profesor de istorie. Am avut de 6-8 luni pentru a înţelege că viaţa merge înainte. Adulţii din jurul meu n-au ştiut să gestioneze un astfel de moment. Tânărul Gáspár ar fi avut nevoie să fie luat în braţe, să i se spună că totul e în regulă.

TG: Spune-ne un citat care te face să mergi înainte.

GG: Citatul meu preferat este al lui Churchill: “Eşecul nu e final, succesul nu e total, tot ceea ce contează este curajul de a merge mai departe”.

Gáspár György este psiholog clinician și psihoterapeut relațional acreditat de Colegiul Psihologilor din România; președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, coordonator al programului de formare în psihoterapia familiei; autor al cărților Copilul invizibil, prima carte de parenting altfel publicată în România, și Revoluția iubirii, o altfel de poveste despre atașament și relații, Mindfulness Urban – Exerciții de curaj, compasiune și conectare și al cărții #LoveIsFun – iubirea și sexul în același pat; coordonator științific în cadrul editurii „Pagina de Psihologie“. 

Citește și: 

Valeriu Nicolae, fondator Casa bună: ”Consider că eșecul este foarte fain și îl caut”

Cum să creștem copii inteligenți emoțional?