Adevăr sau… întâmplare

Ne-am început săptămâna alături de scriitorul Radu Paraschivescu, care ne-a elucidat cele mai importante mituri despre scris și despre scriitori. Așadar, este scrisul o activitate solitară? Ei bine, răspunsul lui Radu Paraschivescu este că: ”În general, da, deși există și scriitori care preferă atmosfera unui local și care se simt mai bine în gălăgie. Mario Vargas Llosa este unul dintre ei, Cătălin Dorian Florescu este altul, fiecare are masa lui: Llosa în Madrid, Florescu în Elveția. Sunt oameni care aspiră ceea ce este în jurul lor și apoi transformă asta într-un soi de combustibil pentru creație. Sunt alții care nu pot ieși din intimitatea propriei camere de lucru. Eu sunt unul dintre ei!”. Ne-a mai interesat să aflăm și dacă scrisul este o știință cu tehnici și modele clare. Radu Paraschivescu a desființat acest mit: ”Scrisul este scris. Poți să ai o rețetă a ta, poți să preiei o rețetă, poți să scrii haotic sau poți să fii geniu. Bine, producția de genii este, în general, limitată și așa a fost dintotdeauna. Există și școlile de scriere creativă: unii le adoră, alții le resping ca idee, altora le sunt indiferente. Știu că Sadoveanu avea o vorbă, întrebat fiind de cineva câți scriitori ies dintr-o școală de scris, răspunsul lui a fost: exact atâția câți intră!”. Despre scris, talent și chemare aflați mai multe accesând link-ul de mai jos:

Tot luni am descifrat alături de psihoterapeuta Lavinia Țânculescu cele mai importante mituri despre stres. Este stresul o problemă reală? Lavinia Țânculescu ne-a lămurit că: ”Nu toți oamenii sunt stresați. Este o problemă cu care fiecare dintre noi se confruntă, dacă nu are mecanismele de răspuns potrivite. Există mai multe tipuri de mecanisme: unele de răspuns, altele de apărare. Dacă știi să ți le construiești pe cele de răspuns, respectiv pe cele de gestionare a stresului, poți să nu resimți stresul”. Ne scapă alcoolul de stres? ”Fals”, a fost verdictul specialistei. ”Consumul de substanțe, printre care și alcoolul, este unul dintre mecanismele de răspuns”. Ne-a mai interesat să știm și dacă stresul poate provoca ulcer. ”Depinde de modul de răspuns al fiecăruia dintre noi. Este posibil să somatizezi și să ai acest răspuns la factorii stresori”. Afectează stresul doar oamenii slabi? ”Fals. Stresul ne poate afecta pe fiecare dintre noi, atunci când suntem confruntați cu situații la care resursele noastre interioare sunt insuficiente sau cu care nu ne-am întâlnit până în momentul respectiv, pe care este greu să le gestionăm. Poți afla mai multe despre stres accesând link-ul de mai jos: 

Emisiunea ”Adevăr sau… întâmplare” se difuzează pe Magic TV, în fiecare luni, de două ori pe zi, de la ora 11 și de la ora 18. Te așteptăm așadar pe 9 noiembrie, cu două noi ediții ale emisiunii ”Adevăr sau… întâmplare”, alături de invitații noștri: astronomul Adrian Șonka, care ne va desluși cele mai vehiculate mituri despre univers, și psihoterapeuta Diana Vasiliu, cu care vom aborda subiectul incitant al relațiilor.

Good vibes, good coffee

Marți am băut o cafea alături de George Vintilă și invitatul său, pilotul de raliuri Vali Porcișteanu. Dacă vă întrebați cum a pornit pasiunea lui Vali pentru mașini și viteză, aflați că Vali a fost mai întâi spectator la competiții și abia ulterior participant la raliuri, asta în ciuda opoziției vehemente din partea mamei sale. Prima participare a reprezentat și prima victorie, așa că Vali și navigatorul său s-au simțit încurajați să persevereze în aceeași formulă. Vali Porcișteanu spune că: ”Pentru mine, mașina este o completare. Ea trebuie să-ți transmită toate informațiile, iar tu trebuie să le simți perfect. Cu alte cuvinte, trebuie să stai foarte bine în scaun”. Vicampion și campion național, Vali Porcișteanu trăiește pentru infuzia de adrenalină din competiții, dar și pentru bucuria de a fi tată. Mai multe despre povestea lui aflați aici:

Tot marți am întâlnit-o pe Ada Roseti, instructor de comunicare şi Krav Maga. După o carieră în radio și televiziune și cunoscută publicului cinefil ca o avizată critică de film, Ada Roseti este acum instructor de arte marțiale, dar îi ajută și pe oamenii de știință din România să se facă cunoscuți și, mai ales, să-și facă înțeles mesajul. Care a fost traseul Adei, de la micul ecran la facilitarea interacțiunii dintre savanți și publicul larg? Ei bine, Ada a fost director de programe mai întâi în România, apoi la o companie media internațională, acolo unde a învățat despre importanța stării de bine a angajatului, despre cum să depășești episoadele de depresie, dar și să accepți mai ușor schimbarea. Descoperă întreaga poveste a Adei aici: 

Marțea viitoare, pe 10 noiembrie, vom savura o cafea și o discuție cu George Vintilă și invitații săi, alpinistul și activistul Alex Găvan și fotograful Dan Mihai Bălănescu.

Spune pe bune!

Miercuri am dezbătut alături de Liana Stanciu și sociologul Gelu Duminică ce înseamnă rasism și ură în zilele noastre. După cum spune Gelu Duminică: ”Cea mai simplă definiție este atunci când consideri pe cineva inferior doar pentru că are o altă culoare, altă cultură și o altă etnie, rasismul fiind una dintre formele dure de discriminare, adică un tratament inegal aplicat în situații similare.”  Despre potențarea rasismului în vremuri de pandemie aflați mai multe accesând link-ul de mai jos:

Tot miercuri Cristian Roman, fondatorul Taxiul cu bomboane, a avut o conversație interesantă cu Liana Stanciu și Mr Curious despre ce înseamnă voluntariat în România. Așa am aflat că în România 2% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani fac voluntariat, iar 34% dintre cei care nu se implică în acțiuni de voluntariat invocă lipsa timpului. Peste 80% dintre organizațiile neguvernamentale din România susțin că numărul voluntarilor a crescut în ultimii ani, fapt împărtășit și de Cristian Roman, care spune că această veste îmbucurătoare se datorează și faptului că universitățile din Europa condiționează înscrierea viitorilor studenți de implicarea în acțiuni de voluntariat, dar și pentru că marile companii private susțin astfel de inițiative. Tot Cristian Roman ne-a spus că da, este adevărat, pentru a fi voluntar ai nevoie de bani. Dar asta nu înseamnă că voluntariatul este doar pentru o anumită categorie de oameni, pentru că implicarea fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă (de la copii la seniori), face o diferență. Mai multe despre voluntariat și despre acțiunile Taxiului cu bomboane poți afla accesând link-ul de mai jos:   

Ne revedem miercurea viitoare pe Magic TV, de la ora 11, și în aceeași zi, de la ora 18, alături de Liana Stanciu, Mr. Curious și de invitații lor: Cătălin Meșter, fondatorul ”I love failure”, cu care vom aborda subiectul eșecului, și medicul infecționist Adrian Marinescu, cu care vom vorbi despre imunitate.

Punct… și de la capăt

Joi am cunoscut-o pe Cristina Oțel, trainer și life design coach, a cărei aventură profesională a început o dată cu mutarea la București, pe motiv de ”îndrăgosteală”. Încurajată de părinți, s-a angajat într-o mică firmă de publicitate outdoor, apoi întâmplarea a făcut să afle de un job într-una dintre cele mai mari corporații de IT, iar șeful ei de acolo a fost primul ei mentor, fără să aibă cu acesta o relație formală de mentorat. El este cel care a intuit talentul Cristinei de a comunica cu oamenii și de a transmite valori cu naturalețe. De aici, un lucru a dus la altul, și Cristina a ajuns la training, deși îi era groază să vorbească în fața a sute de oameni. În timp, a crescut ca funcție și ca rol, ajungând să coordoneze o echipă virtuală de training, timp de opt ani, perioadă în care în peisajul vieții ei au apărut și doi copii. După cel de-al doilea concediu de maternitate, Cristina nu s-a mai reîntors în corporație, ci a preferat să pornească o aventură pe cont propriu în coaching și life design. O aventură promițătoare, având în vedere că podcastul lansat de ea Pauza de Bine a câștigat recent recunoașterea comunității online din România la ediția de anul acesta a Digital Divas. Povestea ei o găsiți pe Soul Bloom, dar și accesând link-ul de mai jos: 

Emisiunea ”Punct și de la capăt” se difuzează în fiecare joi, de la ora 11 pe Magic TV, și în reluare de la ora 18.00 (toate episoadele sunt disponibile pe contul de YouTube Magic FM). Ne revedem joia viitoare, pe 12 noiembrie, de la ora 11, și în reluare de la ora 18, alături de Adriana Andrei, creatoare de corpuri de iluminat. 

Citește și:

Emisiunile Thrive: despre secretele unei vieți împlinite

Emisiunile Thrive: despre mediul virtual, reinventare și redescoperire

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!