Adevăr sau… întâmplare

Ne-am început săptămâna alături de Urania Cremene, expertă în parenting, mamă și autoarea metodologiei All about parenting, care ne-a deslușit cele mai importante mituri despre a fi părinte în vremuri incerte. Prima întrebare pe care i-am lansat-o Uraniei a fost dacă e adevărat că în Finlanda copiii petrec mai mult timp cu tații decât cu mamele. Iar răspunsul Uraniei a fost că modelul nordic presupune că femeile și bărbații se completează și colaborează atât în creșterea copiilor, cât și în împărțirea responsabilităților în gospodărie. O altă problemă abordată a fost faptul că la nivel mondial 38% dintre copii locuiesc cu rudele lor, și nu cu părinții. Urania ne-a confirmat și ne-a și explicat cauza acestor statistici, prin exportul forței de muncă și plasarea copiilor în grija bunicilor și mătușilor. Nu în ultimul rând ne-a interesat și dacă parentingul eficient înseamnă un set de reguli. Urania ne-a infirmat parțial această ipoteză, spunându-ne că parentingul eficient înseamnă multe alte lucruri, nu doar un set de reguli. Găsiți toate răspunsurile Uraniei pe link-ul de mai jos:

Tot luni ne-am întâlnit și cu Diana Ioaneș, psiholog și psihoterapeut, alături de care am deslușit cele mai interesante mituri despre vise. Așa am aflat că un român din trei este convins că interpretarea viselor îl poate ajuta. Diana ne-a spus că este un procent bun, cu singurul amendament că interpretarea trebuie făcută de un specialist. Au visele un sens ascuns? Da și nu, la copii visele fiind mai simple și devenind sofisticate pe măsură ce înaintăm în vârstă. Există oameni care nu visează? Diana Ioaneș a infirmat această ipoteză, explicându-ne că toți oamenii visează, doar că nu toți își amintesc. Este visul o modalitate de a-ți satisface dorințe? Conform teoriei lui Freud – da, deși alți psihologi vehiculează teorii diferite, cum ar fi Jung, care spune că în vise apar inconștientul colectiv și arhetipurile. Visează și orbii în imagini? Și la această întrebare am aflat că răspunsul diferă, în funcție de momentul în care s-a produs orbirea sau dacă vorbim de orbire din naștere. Suntem paralizați atunci când visăm? Previn visele psihoze? Visăm doar în timpul somnului REM? Câte întrebări tot atâtea răspunsuri pe link-ul de mai jos:

Emisiunea ”Adevăr sau… întâmplare” se difuzează pe Magic TV, în fiecare luni, de două ori pe zi: de la ora 11 și de la ora 18. Te așteptăm luni, pe 5 octombrie, cu două noi ediții ale emisiunii ”Adevăr sau… întâmplare”, alături de invitații noștri: medicul psihiatru Gabriel Diaconu, cu care vom vorbi despre cel mai interesant și plin de mistere organ din corpul nostru – creierul, și Cătălin Meșter, fondator ”I Love Failure”. 

Good vibes, good coffee

Marți am băut o cafea alături de George Vintilă și invitatul său, informaticianul Cristian Frâncu, întors din America să schimbe România. După 11 ani de stat în Statele Unite și șapte ani petrecuți la Google într-un job de programator, Cristian s-a întors în România să predea. Un motiv suplimentar a fost că aici sunt toți prietenii și familia lui. În plus, și-a spus că sistemul are nevoie de el, el însuși fiind un produs al acestui sistem. Imediat după ce s-a întors în țară, a început să lucreze voluntar cu copiii. Deși i s-a oferit un job la liceul Tudor Vianu din București, acolo unde el însuși învățase, Cristian a refuzat, pentru că i s-a părut că pedagogia în România presupune și multă birocrație. Dar a acceptat bucuros să țină un cerc de matematică pentru elevii de gimnaziu, deoarece i se pare că la această vârstă un dascăl poate avea cel mai mare impact educațional asupra unui copil, neinfluențat încă de hormonii adolescenței. Despre aventura lui Cristian Frâncu în sistemul educațional din România, despre performanță și povestea Algopedia aflați accesând link-ul de mai jos:

Tot marți ne-am bucurat de o cafea în compania lui Vlad Eftenie, arhitect și fotograf urban. Povestea lui Vlad cu fotografia începe de la dragostea sa pentru imagini, dar și dintr-o mare timiditate. Pentru că îi era teamă, în anumite contexte, să interacționeze cu oamenii, a început să-i observe de la distanță, descoperind că aparatul foto devine acel mediu fabulos în spatele căruia se poate ascunde, pentru că ”atunci când îl ții în mână, devii invizibil”.  Bineînțeles că George i-a adresat acea întrebare care stătea pe buzele tuturor: ce contează mai mult pentru a obține o fotografie reușită – aparatul sau fotograful? Cu mult umor, Vlad ne-a lămurit: când ești începător, contează aparatul. Acum, el face adesea fotografii care se bucură de mult succes pe rețelele de socializare doar cu telefonul mobil. Pentru că fotograful începător este tentat să fie mai atent la lume, la situație, la context, iar fotograful matur, experimentat se uită după lumină. Care sunt ingredientele fotografiei perfecte aflați de pe link-ul de mai jos:

Marțea viitoare, pe 6 octombrie, vom savura o cafea și o discuție cu George Vintilă și invitații săi: gimnasta olimpică Sandra Izbașa și Dinu Drog, membru al Asociaţiei Incotroceni – Oameni, Idei, Poveşti (www.incotroceni.ro), care şi-a propus să facă din Cotroceni un spațiu mai bun de locuire, un cartier mai primitor şi mai armonios pentru toți locuitorii săi. Așa că nu rata emisiunile difuzate pe Magic TV, de la orele 11 și 18.

Spune pe bune!

Invitata Lianei Stanciu la emisiunea ”Spune pe bune!” de miercuri a fost medicul nutriționist Mihaela Bilic, alături de care am vorbit despre mâncare, ca necesitate, dar mai ales ca recompensă. Trăim în perioada în care totul e pe repede înainte (adeseori mâncăm fast-food, avem produse de unică folosință), iar în acest context se pare că 80% din impulsul de a mânca nu vine din foame, ci din plictiseală. Așa cum spune Mihaela Bilic, nu mâncăm pentru că organismul nostru ”țipă după nutrienți și suntem în pericol de a leșina de atâta foame”, ci pentru că ”am devenit intoleranți la disconfort”. Despre dietă, foame și silueta perfectă aflați de pe link-ul de mai jos:

Tot miercuri psihoterapeutul Andrei Mocanu, fondatorul Tatăl activ, a vorbit la ”Spune pe bune!” despre parenting și mai ales despre flexibilizarea metodelor creștere și educare a copiilor, în funcție de fiecare copil. Ce înseamnă în zilele noastre să fii un tată modern? Cum arată modelul masculin în societatea românească? De ce anume ar trebui să se ocupe un tată în familie? Andrei Mocanu e de părere că tatăl este asimilat în familie cu siguranța, iar ca o concluzie, cel mai important lucru în relația cu copilul nostru este rutina. Descoperă întreaga conversație cu Andrei Mocanu accesând link-ul de mai jos:

Ne revedem miercurea viitoare pe Magic TV, de la ora 11 și, în aceeași zi, de la ora 18.00, alături de Liana Stanciu, Mr Curious și de invitații lor: Andrei Roșca, change strategist, cu care vom vorbi despre schimbare, și Geo Bogdan.

Punct și de la capăt

Joi am cunoscut-o în emisiunea ”Punct și de la capăt” pe Ioana Hurdubelea, consultant de imagine și culoare, care lucrează acum în sfera dezvoltării personale, mai precis învață femeile să devină propriul lor stilist, după ce a lucrat timp de 13 ani în publicitate. Însă viața în lumea publicității presupune un ritm trepidant, nopți petrecute în agenție, weekend-uri la serviciu. Așa că la un moment dat a decis că timpul și pasiunile ei sunt mai importante decât job-ul și a decis să-și ia un an de pauză. Pauză care a început cu o curățenie în dulapul de haine, urmată de crearea unui grup pe Facebook în care și-a scos la vânzare o parte din garderobă. În trei luni de zile a reușit să vândă 700 de produse, iar la finalul acelui an avea deja cliente care îi solicitau sfaturi: ce să-și cumpere pentru anumite evenimente, cu ce să mai asorteze piese din garderobă, cum să-și alcătuiască ținutele. Așa că a decis să urmeze cursurile „Colour Me Beautiful Academy” în Londra pentru a oferi sfaturi cât mai competente clientelor sale. Descoperă întreaga poveste a Ioanei Hurdubelea pe link-ul de mai jos:

Emisiunea ”Punct și de la capăt” se difuzează în fiecare joi, de la ora 11 pe Magic TV, și în reluare de la ora 18.00 (toate episoadele sunt disponibile pe contul de YouTube Magic FM). Ne revedem joia viitoare, pe 8 octombrie, de la ora 11, și în reluare de la ora 18, cu povestea Dianei Udrea, realizatoarea unui produs unic destinat copiilor, Plicul Creativ, care înglobează cele mai apreciate proiecte de artă de către copii, o serie educativă și creativă pentru cei mici, un suport pentru copiii de la grădiniță și școală primară.

Citește și:

Ingredientele unei toamne magice

Septembrie magic cu emisiunile Thrive

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!