Adevăr sau… întâmplare

Ne-am început săptămâna alături de Teodora Stoica, project manager Salvați Copiii, care ne-a deslușit la ”Adevăr sau… întâmplare” cele mai interesante mituri despre siguranța copiilor pe internet. Din păcate, statisticile nu sunt prea optimiste: două treimi dintre minorii din România au fost hărțuiți on line, dar n-au povestit nimănui despre asta. În plus, 65% dintre tineri admit că au fost direct marcați de hărțuirea suferită în mediul virtual, iar jumătate dintre tinerii din România susțin că și-au făcut prieteni on line. Aceste cifre sunt destul de îngrijorătoare, pentru că în spatele unui profil virtual se poate ascunde oricine. Concluzia Teodorei Stoica: internetul, telefoanele și tabletele nu sunt nocive pentru copii, dar ele trebuie folosite cu măsură, sub directa supraveghere a adulților, fără să ne temem că internetul afectează creativitatea copiilor. De altfel, acesta este un mit desființat în emisiunea noastră: pe internet copiii pot descoperi instrumente care să le dezvolte imaginația și creativitatea, instrumente indisponibile în mediul offline. Accesând link-ul de mai jos, vei afla mai multe despre acest subiect, mai actual ca niciodată, mai ales de când majoritatea copiilor petrec și mai mult timp în fața ecranelor, o dată cu introducerea cursurilor on line:

Tot luni ne-am întâlnit și cu psihoterapeuta Denisa Călin, cu care am vorbit despre miturile legate de mersul la psiholog. Cu toții știm că în România bolile mintale sunt stigmatizate social, iar psihoterapia este încă un subiect tabu, așa că am fost curioși să aflăm care sunt principalele motive de reticență ale românilor, atunci când vine vorba de mersul la psiholog. Ei bine, se pare că unele dintre cele mai vehiculate mituri sunt că psihologul îți bagă idei în cap sau că este capabil să-ți citească gândurile. Nimic mai fals, după cum afirmă Denisa Călin: relația terapeutică se bazează pe onestitate și comunicare între client și psihoterapeut. Cel mult, un psiholog poate să intuiască dacă minți sau nu, dar în nici un caz să-ți spună cu precizie ce gândești. Un alt mit desființat de Denisa Călin este că doar oamenii slabi merg la psiholog. Din contra, spune ea: ”Îți trebuie foarte multă putere să mergi la psiholog, dublată de asumare și capacitate de introspecție”. Cât de greu și provocator este să lucrezi la tine însuți, să te accepți așa cum ești, dar și să investești timp, emoții și bani ca să-ți rezolvi problemele, află accesând link-ul de mai jos: 

Emisiunea ”Adevăr sau… întâmplare” se difuzează pe Magic TV, în fiecare luni, de două ori pe zi, de la ora 11 și de la ora 18. Te așteptăm așadar pe 26 octombrie, cu două noi ediții ale emisiunii ”Adevăr sau… întâmplare”, alături de invitații noștri: psihoterapeuta Miruna Stănculescu, cu care vom vorbi despre miturile care înconjoară relația de cuplu, și jurnalistul Cristian Lupșa. 

Good vibes, good coffee

Marți am băut o cafea alături de George Vintilă și invitatul său, Chef Alexandru Dumitru, desemnat ”Bucătarul anului 2019 din România” de către ghidul internațional Gault & Millau.  Practic, așa cum a spus și George Vintilă, ”un fel de Oscar în artă culinară”. Deși este unul dintre cei mai apreciați bucătari din țara noastră, Alexandru a aflat din întâmplare că este pasionat de gătit: în 2012, se afla în Statele Unite, în Arizona, și avea un job de spălător de vase, când în bucătăria hotelului unde lucra a izbucnit un conflict între doi bucătari, în urma căruia au fost concediați amândoi. Așa că Alexandru a preluat din mers postul unui dintre ei, iar de aici, lucrurile au evoluat într-o adevărată carieră. După expirarea contractului cu restaurantul din California, Alexandru s-a întors în țară și a lucrat doi ani la un restaurant de pe Valea Doftanei, unde a revoluționat modul de aprovizionare: a decis să renunțe la furnizorii din marile centre comerciale și să procure ingredientele exclusiv de la producătorii locali. Dacă sunteți curioși care este mâncarea preferată a unui dintre cei mai renumiți bucătari din România, dar și alimentul pe care îl detestă cel mai mult, accesați link-ul de mai jos:

Tot marți am mers alături de George Vintilă la… școală. Și nu la orice școală, ci chiar la Școala de gramatică, unde am cunoscut-o pe Corina Popa, fondatoarea acesteia, o școală unde nu se dau note, dar se învață multe lucruri utile. Așa cum spune Corina, ”limbajul nu doar exprimă, ci mai degrabă ne exprimă” și reprezintă o carte de vizită. Sfatul ei: ”gândește-te întâi la ce spui, capătă încrederea să spui ceea ce gândești și abia apoi acordă-ți câteva momente la sfârșitul zilei și analizează dacă ai reușit să te exprimi pe tine sau dacă ai bifat niște cuvinte din fișa postului zilei, pentru a obține validare din partea celorlalți”. Ce părere are Corina despre noul argou, despre limba de lemn și despre toate englezismele care ne-au invadat vocabularul zilnic, aflați din link-ul de mai jos:

Marțea viitoare, pe 27 octombrie, vom savura o cafea și o discuție cu George Vintilă și invitații săi, Sonia Argint, prezentatoare TV și influencer, și Șerban Georgescu, regizor și producător de film documentar. 

Spune pe bune!

Invitatul de miercuri al Lianei Stanciu de la emisiunea ”Spune pe bune!” a fost istoricul și analistul politic Sabin Drăgulin, alături de care am abordat un subiect aflat pe buzele multora dintre noi în ultimele luni: conspirațiile. De la asasinarea lui Kennedy la invazia extratereștrilor și virusuri create în laborator, omenirea a fost mereu fascinată de conspirații. Cine sunt conspiraționiștii și la ce servesc teoriile conspirațiilor am aflat de la Sabin Drăgulin: ”Dacă ne uităm un pic în istoria umanității, vom observa că, atunci când au fost momente de criză în care trebuiau luate anumite decizii, au apărut și aceste teorii ale conspirației. Este evident că acum 700 de ani sau acum 500 de ani, impactul acestor teorii era limitat la un număr redus de persoane, la cercul puterii, la cercul din care provenea decizia. După anul 2.000, când acest impact al globalizării a ajuns peste tot pe glob, iar cei peste 7 miliarde de locuitori ai acestei minuscule planete au contactul acesta direct, nemijlocit, cu forme de comunicare și de informare, care de la mass media oficiale au migrat către internet, unde apar alte tipuri de informații, individul, omul nu este obișnuit cu această avalanșă de informații. În plus, acest volum de informații găsește populația umanității în stadii inegale de dezvoltare și de educație și cu istorii diferite, practic nepregătită”. Mai multe despre conspirații și teoriile aflate în spatele lor aflați accesând link-ul de mai jos: 

Tot miercuri am vorbit cu psihoterapeuta Ana Pantazescu despre singurătate și efectele ei asupra omului modern, o criză devenită mai actuală ca niciodată anul acesta, când pandemia ne-a făcut să ne izolăm și să interacționăm chiar și mai puțin decât până acum. Iar cifrele vorbesc de la sine: 4 din 10 români au fost nevoiți să stea singuri în izolare. ”Nimeni nu este construit să fie singur. Omul este făcut pentru a trăi alături de alți oameni. Frica de singurătate vine dintr-o parte veche a creierului, menită să ne țină în viață”, afirmă Ana Pantazescu. În plus, consumul de filme, seriale și mâncare reprezintă reacții de evitare a problemelor reale cu care trebuie să ne confruntăm. Este bine să reținem însă că unele evitări sunt sănătoase, pentru că ne încarcă resursele. Așa că, dacă ai chef să stai singur și pur și simplu să te uiți câteva ore la un serial, e OK, uită-te! Pentru că este o recunoaștere a faptului că te îndrepți către tine. Însă, în momentul în care acest mecanism de evitare produce disfuncționalități, adică nu ne mai ducem la serviciu, nu mai ieșim deloc din casă, ne anulăm planurile, e cazul să-ți tragi singur niște semnale de alarme!”.  Accesând link-ul de mai jos vei afla cum să faci față perioadelor de singurătate și cum să le folosești în avantajul tău:

Ne revedem miercurea viitoare pe Magic TV, de la ora 11, și în aceeași zi, de la ora 18, alături de Liana Stanciu, Mr Curious și de invitații lor, psihiatrul Vlad Stroescu, cu care vom vorbi despre relațiile în mediul digital, și cu psihoterapeuta Dana Olariu, cu care vom vorbi despre starea de bine.

Punct și de la capăt

Joi am aflat povestea Danielei Alecse, o antreprenoare curajoasă care a pus bazele unei cofetării unde se vând produse fără gluten. ”Sunt bucovineancă și toată lumea știe că bucovinencele fac prăjituri bune. Noi am crescut cu prăjituri de casă și așa mi-am obișnuit și eu copiii de când erau mici: să le fac în casă ceva dulce, ceva bun, ceva sănătos”, își începe Daniela povestea. În urmă cu șase ani, Daniela a fost diagnosticată cu boala celiacă (intoleranța la gluten), diagnostic care a venit la pachet cu o listă de alimente care îi erau interzise. Așa a început să se documenteze și să caute informații nu doar despre boala ei, dar și despre cum putea să dea savoare noii ei vieți din acel moment. ”Pentru că glutenul este ascuns în absolut tot, de la condimente până la mezeluri și dulciuri. Așa că am început să fac în casă dulciurile noastre, dar adaptate, cu făinuri și ingrediente fără gluten”. Cum arată traseul Danielei Alecse de la manager în domeniul asigurărilor de viață până la micuța cofetărie cochetă cu nume franțuzesc, unde se comercializează prăjituri fără gluten, ieșite chiar din mâinile ei, aflați accesând link-ul de mai jos:

Emisiunea ”Punct și de la capăt” se difuzează în fiecare joi, de la ora 11 pe Magic TV, și în reluare de la ora 18.00 (toate episoadele sunt disponibile pe contul de YouTube Magic FM). Ne revedem joia viitoare, pe 29 octombrie, de la ora 11, și în reluare de la ora 18, alături de Andreea Madlen Mărgescu, antreprenoare și instructoare de yoga.

Citește și:

Emisiunile Thrive: despre etichetă, public speaking și influenceri

Emisiunile Thrive: când pasiunile devin cariere

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!