Adevăr sau… întâmplare

Luni, politologul Cristian Pârvulescu a deslușit pentru noi la ”Adevăr sau întâmplare” cele mai interesante și vehiculate mituri despre teoriile conspirațiilor. Care sunt categoriile sociale cele mai vulnerabile în fața acestor teorii? De ce teoriile conspirațiilor prind atât de ușor și au agitat omenirea încă din antichitate? Care sunt mecanismele psihologice pe care le activează aceste teorii pentru a încuraja ura și conflictele? De ce unele teorii sunt simple anecdote, în timp ce altele au un puternic potențial inflamator la nivel social? Există un sâmbure de adevăr în orice teorie a conspirației? De ce prind atât de bine teoriile care au în centru vedete și cum sunt construite dovezile pentru a propaga aceste teorii și pentru a le face cât mai credibile? Răspunsurile la toate aceste întrebări le veți afla accesând link-ul de mai jos:  

Tot luni ne-am întâlnit cu Gina London, fostă prezentatoare și corespondentă CNN, câștigătoare a Premiului Emmy și expertă în comunicare, alături de care am abordat subiectul succesului. Așadar, ce este succesul și este el oare la îndemâna oricui? Gina este de părere că succesul poate fi atins de către cei care fac un efort în direcția atingerii lui, dar acest demers nu reprezintă însă și o garanție a dobândirii succesului. Singura garanție în legătură cu succesul este că el nu poate fi atins fără nici un fel de efort. Cu alte cuvinte, succesul înseamnă să-ți stabilești un punct în care vrei să ajungi și să-ți mobilizezi resursele în acea direcție. Tot de la Gina London am aflat că, pe drumul către succes, vei întâlni atât oameni cinici, cât și lideri adevărați, iar secretul este nu te lași descurajat de primii și să înveți cât mai multe de la cei din urmă. Despre talent și cum poate fi el cultivat, despre efectul de domino și cum poate fiecare dintre noi să schimbe lumea în felul său, aflați din link-ul de mai jos:   

Emisiunea ”Adevăr sau… întâmplare” se difuzează pe Magic TV, în fiecare luni, de două ori pe zi, de la ora 11 și de la ora 18. Te așteptăm așadar pe 23 noiembrie, cu două noi ediții ale emisiunii ”Adevăr sau… întâmplare”, alături de invitații noștri: psihoterapeuta Dana Olariu, alături de care vom aborda tema comportamentului online, și Cristina Tunegaru, profesoară de limba și literatura română și specialist în educație.

Good vibes, good coffee

Marți am savurat o cafea alături de George Vintilă și de invitatul său, Edmond Niculușcă, fondatorul Asociaței Române pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN). Povestea lui a început cu deblocarea unui fond de 6 milioane de euro pentru renovarea și consolidarea Școlii Centrale, pe vremea când Edmond era încă elev la acest liceu. Iar asta l-a încurajat să-și propună să salveze Bucureștiul. ”E normal să te implici, e normal să nu stai deoparte, e normal să nu lași lucrurile așa cum sunt”, spune cu însuflețire Edmond, care mărturisește că spațiul arhitectural al Școlii Centrale i-a modelat felul în care a învățat să privească Bucureștiul. Un oraș pe care îl iubește cu toată inima și pentru care face eforturi să-i conecteze pe locuitori cu spiritul său. Așa a apărut un alt proiect: ”Cu bastonul prin București”, un mod prin care oamenii pot afla, plimbându-se la pas, povestea orașului lor. Astfel a luat naștere un adevărat fenomen, care a pornit de la grupuri de 15-20 de persoane și a ajuns la întâlniri cu câte 500 de oameni, ca un manifest pentru recuperarea memoriei orașului. Despre proiectele sale ambițioase (și Nocturna de poezie este tot un proiect inițiat de Edmond) și despre dragostea lui pentru București, aflați accesând link-ul de mai jos:

Tot marți ne-am întâlnit cu jurnalista și scriitoarea Adina Rosetti, autoarea romanului Deadline, primul roman din literatura română care abordează subiectul epuizării cauzate de munca în exces și care s-a bucurat de mult succes în urmă cu zece ani, atunci când a fost lansat, dovadă că oamenii se confruntau cu această problemă, dar mulți nu o conștientizaseră până în acel moment. După romanul său de debut, Adina s-a aplecat asupra universului copilăriei, publicând mai multe cărți pentru cei mici, inspirată fiind de cei doi copii ai săi, Clara și Anton: ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a timpul”, ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”, ”Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton în țara cuvintelor anapoda”. De unde își extrage o scriitoare pentru copii inspirația  pentru poveștile sale, cum funcționează creuzetul imaginației și cine sunt primii ei cititori, aflați accesând link-ul de mai jos:

Marțea viitoare, pe 24 noiembrie, vom savura o cafea și o discuție cu George Vintilă și invitații săi, sportiva Camelia Potec, campioană olimpică la natație, și Doina Levintza, creatoare de costume și scenografă.

Spune pe bune!

Miercuri am vorbit alături de Liana Stanciu și invitata ei Adriana Radu, business și wellness coach, despre carieră, reconversie, job-uri și reinventare profesională, despre ce să faci și ce să nu faci pentru a avea un venit. Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul resurselor umane, Adriana Radu ne-a explicat ce presupune ieșirea din rutină și părăsirea zonei de confort. Un demers dificil în aparență, pentru care ai nevoie de un partener, care să te ghideze și să te susțină. Pe scurt, ai nevoie de un coach. După cum ne spune Adriana, un coach te ajută să-ți identifici propriul drum, să depășești obstacolele și ezitările, fără să te judece, dar punându-ți acele întrebări care îți validează deciziile luate. Cum arată CV-ul ”perfect”, ce trebuie să conțină și ce NU trebuie să conțină, aflați accesând link-ul de mai jos:

Cineva spunea la un moment dat că este aproape imposibil să fii și îndrăgostit și înțelept în același timp. Psihoterapeuta Miruna Stănculescu, invitata Lianei Stanciu de miercuri, ne-a lămurit cum este cu adevărul acestei afirmații. Miruna a început prin a ne explica că și singurătatea, și relațiile pot fi în egală măsură problematice. ”În cuplurile moderne, ingredientul de bază este absența”, spune ea. ”Pentru că ajungem să petrecem cu partenerul nostru aproximativ trei ore pe zi, exceptând orele în care dormim. Anul acesta, ne-am trezit însă că ne petrecem tot timpul sub același acoperiș, iar asta a pus în fața relației noastre noi probleme”. Despre paradoxul acestei situații neobișnuite cu care ne confruntăm, dar și despre proiecțiile pe care le facem asupra partenerilor noștri, aflați urmărind link-ul de mai jos:

Ne revedem miercurea viitoare pe Magic TV, de la ora 11, și în aceeași zi, de la ora 18, alături de Liana Stanciu, Mr. Curious și de invitații lor: psihoterapeuta Denisa Călin, alături de care vom aborda subiectul mersului la psiholog, și Urania Cremene, expert în parenting. 

Punct… și de la capăt!

Joi ne-am bucurat de o infuzie de feminitate datorită poveștii spuse de fotografa Alina Botică, cea care ”ajută femeile să se simtă frumoase în pielea lor, să se simtă bine cu ele, să se accepte așa cum sunt și să se privească cu alți ochi: mai blând și mai puțin critic”. Povestea Alinei a început în anul întâi de facultate, pe când lucra într-o agenție imobiliară, apoi a lucrat ca office manager și ulterior a ajuns să lucreze într-o bancă. În momentul în care i s-a oferit un post de director de agenție, Alina s-a hotărât… să-și dea demisia. După o vacanță în Grecia, de unde s-a întors cu peste două mii de poze, Alina și-a dat seama că aceasta este adevărata ei pasiune și s-a apucat de cursuri de fotografie. Descoperă povestea plină de inspirație a Alinei accesând link-ul de mai jos:

Emisiunea ”Punct și de la capăt” se difuzează în fiecare joi, de la ora 11 pe Magic TV, și în reluare de la ora 18.00 (toate episoadele sunt disponibile pe contul de YouTube Magic FM). Ne revedem joia viitoare, pe 26 noiembrie, de la ora 11, și în reluare de la ora 18, alături de antreprenoarea Nicuța Enache, fondatoarea brand-ului Ciao Nikki. 

Citește și:

Emisiunile Thrive: despre scris, stres și vindecare

Emisiunile Thrive: despre misterele universului, ale relațiilor și ale fotografiei la înălțime

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!