În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum a pornit o afacere cu 20 de restaurante în București.

– Cu ce a înlocuit cititul cărților.


Thrive Global: Care e primul lucru pe care îl faci când te dai jos din pat?

Dragoș Petrescu: Mă uit la ştiri.

TG: Ce te energizează?

DP: Mă energizează timpul cu familia mea. Să poţi să faci echilibrul corect între pasiunile tale, munca ta. Eu pun pasiunea cu munca la un loc, pentru că sunt un om foarte norocos să fiu atât de fericit că mă duc la muncă în fiecare zi. Să poţi să realizezi acest echilibru, să înveţi cum să realizezi acest echilibru este cheia unei vieţi liniştite. Şi o viaţă liniştită e aproape de o viaţă fericită.

TG: Care e cartea care ţi-a schimbat viaţa?

DP: În afară de Jordan Peterson (n.r. 12 reguli de viaţă), eu îl citesc pe Malcom Gladwell şi abia îl aştept la Brand Minds în luna mai. Excepţionalii este o carte care mi-a schimbat viaţa de antreprenor, dar şi ultima lui viziune, Talking to strangers este o carte importantă pentru mine.

TG: Care este relaţia ta cu telefonul?

DP: Folosesc telefonul strict pentru afacerile mele. Telefonul şi radioul sunt elementele de informare pentru mine în fiecare dimineaţă. Vreau să ştiu în ce context mă trezesc. Cumva îmi dă o direcţie pentru ziua respectivă.

TG: Dacă te trezești în mod neașteptat cu 15 minute libere într-o zi, ce faci cu ele?

DP: Audiobook. Citesc în căşti 75% din cărţi. Am acest timp, mai ales atunci  când călătoresc.

TG: Cum te descurci cu email-urile?

DP: Nu mai folosesc mail-ul de un an. Folosesc WhatsApp.

TG: Când a fost ultima oară când te-ai simțit complet epuizat și de ce?

DP: Sigur am fost complet epuizat, în perioada 18-30 ani. N-am fost niciodată angajat la nimeni. Am pornit cu zero lei şi primii 12 ani au fost foarte intenşi. La primul restaurant veneam de trei ori pe noapte să verific cum merg lucrurile.

TG: Când a fost ultima data când ai simțit că ai eşuat și cum ai depășit momentul? 

DP: De nenumărate ori. Cheia să ai succes este să nu ai succes. Trebuie să înveţi din eşecuri. Avem 20 de restaurante astăzi, dar am deschis 34. Am închis 14 dintre ele, fără regrete. Brand-uri întregi.

TG: Care este secretul tău pentru o viaţă mai bună?

DP: E o întrebare foarte grea, pentru că o să afle toată lumea. Secretul este să ai acea modestie să înţelegi că oricând poţi pierde tot, de aceea trebuie să te bucuri pentru fiecare realizare pe care o ai.

Parcursul lui Dragoș Petrescu în afaceri a pornit de jos: vindea ziare la Piața Universității. Acum, conduce cel mai mare lanț de restaurante și cafenele din România: City Grill, cu o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro în 2019. De aproximativ doi ani, a luat decizia ca business-ul să fie condus de partenerul său în calitate de CEO, iar Dragoș Petrescu și-a păstrat poziția de Președinte, astfel încât acum are timpul necesar pentru a se concentra și pentru a investi în afaceri cu potențial de dezvoltare.

Citește și:

Cătălin Frâncu, fondatorul dexonline: ”Creierul trebuie ținut în formă, căci e ce avem mai bun”

5 milionari self-made îți dezvăluie cele mai neconvenționale secrete financiare