În următoarele 4 minute vei afla:

– Cât este de important echilibrul muncă/viață.
– Cum să fii prezent în viața ta.


Ca medic cardiolog, am un job extrem de solicitant, care uneori poate fi epuizant atât fizic, cât și psihic. În același timp, eu și soțul meu ne bucurăm de un an de zile de o minunată fetiță, iar atunci când apare un copil, după cum se știe, nu e deloc ușor. De aceea, eu consider că echilibrul muncă/viață joacă un rol esențial în viața mea. Acest echilibru este, în mod evident, un concept extrem de subiectiv, deoarece fiecare poate înțelege lucruri complet diferite când ne referim la el. Și, în același timp, este și extrem de fragil, iar de multe ori “socotelile de acasă” nu se aplică în practica de zi cu zi.

Mi-am propus să-ți povestesc ce înseamnă pentru mine conceptul de work/life balance, și să îți ofer perspectiva mea, atât ca medic, dar și ca proaspătă mamă.

1. Greutatea corporală optimă

Aș vrea să subliniez de o mie de ori cât e de important să avem o greutate normală/ponderată. La fel cum nu susțin supraponderalitatea, nu susțin nici subponderalitatea. Exista studii în ambele direcții care arată că ambele categorii de persoane dezvoltă mai frecvent boli cardiovasculare și prezintă un risc de morbiditate mai ridicat. Cu o dietă echilibrată, la nevoie însoțită de sfaturile unui nutriționist, putem atinge o greutate constantă. Ideea că, odată cu înaintarea în vârstă, creștem automat și în greutate este o prejudecată. La dietă se adaugă, bineînțeles, mișcarea fizică, iar eu susțin antrenamentul aerob de tipul cardio, jogging, pilates – cu ajutorul lor, obținem un corp tonifiat și o postură frumoasă, articulații flexibile și ne creștem capacitatea de efort. Dar, pentru a putea fi consecvenți în aceste demersuri, avem nevoie de încă un ingredient: odihna! Mersul la sală constant și evitarea poftelor alimentare sunt mai ușor de gestionat dacă avem un somn odihnitor, în mod optim de opt ore pe zi.

2. Rezervă-ți timp pentru tine

Oferă-ți cel puțin o oră în fiecare seară, de preferat după ce adorm copiii, pentru a avea liniște și pentru a nu risca să fii întrerupt. Este acel moment în care simțim că ne conectăm cu our inner self. Câteva tehnici la care eu țin foarte mult și ale căror efecte le-am probat de-a lungul timpului sunt: meditație, un masaj cu pietre sau o baie fierbinte cu săruri de relaxare.

3. Recunoștința e cheia

Unii oameni obișnuiesc să țină un jurnal în care își notează zilnic un top al lucrurilor pentru care se simt recunoscători în ziua respectivă, iar alții pur și simplu își acordă câteva minute în care retrăiesc acele momente. Dar, indiferent de metodă, este extrem de important să nu uităm să punctăm lucrurile care ne fac fericiți, care ne cresc stima personală sau care pur și simplu ne-au făcut să zâmbim. Recunoștința este o practică care ne face să fim prezenți în viața noastră, să o trăim conștient și să-i aflăm un sens. Este o practică extrem de personală și, din experiența mea, pot spune că mă ajută să-mi păstrez calmul și atitudinea pozitivă în situații stresante. Dar și să știu să mă bucur de un răsărit frumos sau de o cină în familie.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Weekendul este pentru familie

Există un studiu notoriu de antropologie care demonstrează importanța relațiilor autentice și a legăturilor strânse cu oamenii din jurul nostru pentru a avea o viață lungă si fericită. Mai exact, este chiar elementul-cheie care garantează acest lucru. Evită relațiile conjuncturale, relațiile cu oameni care vor sa profite de tine sau legăturile superficiale, care-ți consuma energia – îți vei mulțumi mai târziu! Prietenii adevărați se bucură sincer pentru realizările tale și-ți sunt alături atunci când ești fericit. Oamenii toxici, în schimb, îți pot face rău, în special pe termen lung.

5. Nu uita de screening-ul medical periodic

Pentru a ne asigura că avem controlul asupra stării noastre de sănătate este important să ne cunoaștem foarte bine atât corpul, cât și modul în care funcționează. De aceea, sfatul meu este să-ți programezi din timp acele consultații de rutină. Spre exemplu, controlul stomatologic de două ori pe an, un screening cardiac o dată la doi ani sau analize de sânge anuale. Iar dacă ai peste 35 de ani sau antecedente specifice în familie, se recomandă o ecografie mamară. Și nu uita de examenul ginecologic anual și de testul Papanicolau. Întotdeauna va fi mai facil să previi decât să vindeci!

Da, așa e, pare un puzzle de disciplină, dar trebuie să lucrăm în la el în fiecare zi, iar experiența ne va ajuta în mod exponențial pe măsură ce-l jucăm. Însă crede-mă că merită!

Citește și:

Cum păstrezi echilibrul între carieră și viața personală?

5 idei să aliniezi mai bine munca și viața personală

Author(s)

  • Monica Trofin

    medic specialist cardiologie

    Dr. Monica Trofin, medic specialist cardiologie, și-a definitivat formarea profesională în clinici renumite din Europa – Institutul Inimii din Berlin, Institutul Inimii din Leipzig, Germania și Grupul Hirslanden din Zurich, Elveţia. A decis să practice cardiologia în România. Din 2015 este acreditată european în implantarea și programarea dispozitivelor intracardiace (PM, ICD, ILR). Dr. Trofin efectuează și interpretează RMN cardiac, îndeplinind criteriile pentru nivelul 2 de competenţă europeană în RMN-ul cardiac (EACVI level 2).