În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este Sindromul Apnee în somn.
– Care sunt datele pe care le avem despre short-sleepers.


Deși e o activitate aparent pasivă, somnul e incredibil de important pentru sănătatea ta, deoarece permite corpului și creierului să se regenereze și să fie în formă pentru o nouă zi. Odihna adecvată poate ajuta, de asemenea, la prevenirea obezității, a bolilor de cardiovasculare și favorizează vindecarea. Însă, în ziua de azi, oamenii dorm acum mai puțin decât în trecut, iar calitatea somnului a scăzut, de asemenea. Am discutat cu dr. Ioan Bulescu, medic Specialist ORL cu competențe în somnologie, despre importanța odihnei de calitate și despre factorii care ne sabotează somnul.

Thrive Global: Cum ați devenit pasionat de domeniul Somnologiei?

Ioan Bulescu: Încă din timpul rezidențiatului în ORL am fost fascinat de mecanismele anatomice și fiziopatologice ale tulburărilor respiratorii în somn. Totodată, pregătirea de anatomist m-a făcut să fiu curios atât de mecanismele neuro-anatomice ale somnului cât și de modificările anatomice de la nivelul gâtului care predispun la aceste patologii. Consider că practica în Somnologie mi-a oferit o perspectivă nouă asupra unor simptome de care se plângeau pacienții de multe ori (sforăit, somnolență diurnă, etc.). 

TG: Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă oamenii pe care îi întâlniți în cabinet?

IB: Datorită practicii mele, majoritatea pacienților care mi se adresează au probleme de respirație în somn. De cele mai multe ori pacienții care intră în cabinetul meu cu astfel de probleme se plâng de sforăit, însă în urma consulturilor și investigațiilor suplimentare descopăr mulți pacienți care suferă de un sindrom de apnee în somn. Sindromul de apnee în somn e o patologie caracterizată prin opriri repetate ale respirației în timpul somnului, asociate cu sforăit și somnolență în timpul zilei. Pacienții cu apnee în somn nu se odihnesc suficient deoarece opririle respirației vin la pachet cu treziri ale creierului, astfel încât acesta nu reușește să își urmeze ciclurile normale de somn și astfel, nu se odihnește. 

TG: Ce efecte are privarea de somn, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung?

IB: Lipsa somnului poate aduce multe probleme atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung. Se cunoaște faptul că lipsa somnului este urmată de o scădere a vitezei de reacție, o scădere a puterii de concentrare, uneori chiar și de momente de pierdere a controlului (unii pacienți ațipesc sau chiar adorm în timpul unor activități, sau chiar în timp ce conduc). 

Pe termen mediu și lung, lipsa somnului sau lipsa somnului de calitate ar putea determina modificări și complicații la nivelul sistemului cardiovascular, metabolic, sau ar putea chiar predispune la boli neurologice degenerative. 

TG: Care pot fi motivele pentru care cineva se poate trezi obosit după 8 ore de somn?

IB: Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn în medie, pentru a avea o viață sănătoasă, însă aceste ore de somn trebuie să fie de calitate, astfel încât creierul și întregul organism să poată să își regleze funcțiile. Dacă cineva doarme 7-8 ore în cursul nopții și se trezește obosit, înseamnă că există cel puțin o problemă de somn. Cel mai frecvent poate fi vorba de Sindromul de apnee în somn. 

TG: Ce rol joacă somnul în sănătatea noastră cognitivă și mentală?

IB: Majoritatea oamenilor știu că un somn de calitate, sau mai degrabă lipsa acestuia, poate avea efecte asupra stării de spirit și implicit a sănătății mintale. Somnul este legat strâns de sănătatea psihică și emoțională, iar lipsa somnului sau a somnului de calitate ar putea determina sau agrava depresia, anxietatea sau tulburările bipolare. 

TG: Ce cauze pot avea insomniile?

IB: Insomnia este caracterizată printr-un somn neodihnitor care apare din cauza dificultății de a adormi sau dificultății de a menține somnul (treziri repetate). Ca și cauze de apariție, insomnia poate fi secundară unor probleme medicale (sindrom de apnee în somn, boli reumatismale, depresie, sindrom anxios), poate fi datorată abuzului de substanțe sau medicamente, sau poate fi primară, la rândul ei de mai multe feluri. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Este adevărat că unii oameni pot funcționa la capacitate maximă cu doar 4 ore de somn? 

IB: Deși există oameni care aparent pot funcționa cu puține ore de somn, acest lucru nu este valabil pentru majoritatea. Sunt cunoscute persoane care funcționează foarte bine cu puține ore de somn, așa-numiții short-sleepers. Deși aceste persoane există, nu se cunoaște exact mecanismul prin care organismul lor este adaptat la un somn de durată scurtă și nici eventualele urmări pe care le poate avea această privare de somn. 

TG: Cum ne afectează expunerea la dispozitivele electronice înainte de culcare?

IB: Utilizarea dispozitivelor electronice înainte de somn este mult discutată în ultima perioadă și toate concluziile arată că aceste dispozitive pot avea efecte nedorite asupra somnului. Din punctul meu de vedere, folosirea acestor dispozitive înainte de culcare poate afecta calitatea somnului prin două mecanisme importante. În primul rând, lumina albastră pe care o emană aceste dispozitive are capacitatea de a inhiba secreția de melatonină, hormonul care induce somnul. În al doilea rând, utilizarea acestor dispozitive, în special a celor legate de serviciu, poate produce un stres suplimentar asupra creierului, care nu mai poate intra ușor în starea de somn.

TG: Care sunt ingredientele cheie pentru un somn odihnitor, profund?

IB: Pentru a avea un somn sănătos trebuie să ținem cont de câteva reguli de igiena somnului. Aceasta se referă la acțiunile noastre din timpul zilei, dar și din ultimele ore înainte de a adormi. Astfel, ar trebui să încercăm să menținem un program regulat de somn, să evităm mesele copioase sau consumul excesiv de alcool înainte de somn, să ne asigurăm că avem temperatura optimă în camera de somn și că nu sunt zgomote sau lumini care să ne perturbe. Ar trebui, de asemenea, să evităm dispozitivele electronice sau sportul chiar înainte de culcare, pentru a permite creierului să intre în starea de somn. Nu în ultimul rând, un ritual relaxant înainte de somn poate să ne ajute să separăm somnul de activitățile care pot determina agitație, stres sau anxietate, elemente care ne pot împiedica să adormim sau să menținem somnul pe toată durata nopții.

Dr. Ioan Bulescu este medic Specialist ORL (competențe: somnologie nivel 1 şi nivel 2, chirurgie endoscopică ORL, laser în ORL, audiologie clinică), Doctor în Științe Medicale, Asistent Universitar UMF Carol Davila – Disciplina de Anatomie, și membru al European Sleep Research Society, cea mai prestigioasă Societate de Somnologie din Europa. Medicul efectuează la clinica Medicum consultații de specialitate, dar și endoscopii în somn (în colaborare cu medicul anestezist), fiind unul dintre primii medici care au practicat acest tip de procedură în România și unul din promotorii chirurgiei somnului la noi în țară. În practica actuală, Dr. Bulescu indică această ivestigație pentru toți pacienții care caută o soluție non-CPAP pentru tratamentul sindromului de apnee în somn. Vizitează https://www.drioanbulescu.ro/.

Citește și:

8 experți ne împărtășesc cele mai eficiente sfaturi pentru un somn bun în 2020

Actuala criză a somnului

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.