În următoarele 5 minute vei afla:

– Dacă e cazul să faci o a treia doză de vaccin.
– De ce înregistrăm mai puține cazuri ale tulpinii Delta decât alte țări.


Varianta de SARS-COV-2 Delta, considerată acum varianta cea mai frecvent întâlnită a coronavirusului, se răspândește rapid în Europa și a devenit tulpina dominantă în cea mai mare parte a continentului, potrivit celor mai noi date publicate de OMS. Dr. Adrian Marinescu, medic specialist boli infecțioase, Director medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș și Coordonatorul Programului Național de HIV, ne explică cum să gestionăm următorul val al pandemiei de coronavirus.

Thrive Global: Ce știm la final de iulie 2021 despre varianta Delta a coronavirusului și la ce riscuri ne expune?

Dr. Adrian Marinescu: E clar că virusul, cu cât timp stă mai mult în circulație, ajunge să sufere mutații. Din păcate, unele dintre ele ajung să fie predominante la nivelul mapamondului. Vorbim despre varianta Delta, cunoscută și ca varianta indiană – sunt două mutații care au ajuns să se combine. Este o variantă din America, și una din Africa. Însă asta e mai puțin important. Ceea ce contează e că varianta Delta se transmite extrem de ușor, o face într-o măsură mai mare decât tulpinile anterioare (fără să fie mai agresivă), și ajunge să fie predominantă cam peste tot. Ce se întâmplă în restul Europei nu a ajuns încă în România, dar e clar că valul al patrulea este valul tulpinii Delta, varianta indiană. Desigur, avem cazuri de variantă Delta în România încă de când a apărut, dar această creștere, care se întâmplă de la un moment la altul, o să însemne cât de curând că și în România, la fel ca în restul Europei, va fi rădăcina predominantă și va constitui valul patru al acestei pandemii. Peste tot.

T.G.: Ar trebui să ne fie mai temă de noua tulpină a coronavirusului decât de cea cu care ne-am confruntat anterior?

Dr. A. Marinescu: Termenul de teamă nu ar trebui să existe în acest context, am tot spus că panica în pandemie nu ne ajută cu nimic, dar trebuie să fim realiști, și am putea spune și îngrijorați, pentru că e o variantă care se transmite foarte ușor. Partea plină a paharului ne spune că, fiiind totuși o mare parte a populației imunizată (prin vaccinare sau prin contactare/vindecare), lucrurile ar trebui să fie mai simple. Dar atenție, cei care nu au această imunizare pot, din păcate, să facă și forme severe ale bolii, mai ales dacă sunt vulnerabili. Și putem ajunge astfel la situații mai complicate. 

T.G.: Țările din jurul nostru sunt lovite mult mai agresiv de rădăcina Delta decât România. De ce credeți că înregistrăm mai puține cazuri?

Dr. A. Marinescu: E doar o chestiune de timp. Ne aducem aminte de-a lungul pandemiei că întotdeauna a fost un interval de timp pentru România până în momentul în care am avut mai multe infecții, dar asta nu înseamnă că nu vom avea. Desigur, trebuie să vorbim și despre testarea suboptimală (am tot vorbit despre asta). Dar știind că valul al patrulea prin definiție va fi dat de această variantă, lucrurile sunt absolut clare. Nu sunt necesare foarte multe secvențieri atunci când avem certitudinea că o anumită variantă e predominantă. Putem menționa și faptul că interacțiunile cu alte țări (în cazul țărilor dezvoltate sunt mult mai frecvente), deci au mai multe cazuri de import. Dar nu înseamnă că nu vom avea și la noi în țară, după cum ziceam, e vorba doar de timp…

T.G.: Sunt șanse mai mici de contactare a variantei Delta dacă ne aflăm într-o zonă geografică cu o densitate mai mare a populației vaccinate?

Dr. A. Marinescu: Sigur că da. În momentul în care suntem vaccinați avem o probabilitate mai mică de a ne infecta și de a transmite – asta nu înseamnă că e zero, nu înseamnă că nu putem contracta virusul. Principalul obiectiv se referă la protejarea vieții și a sănătății prin faptul că nu vom dezvolta o formă severă. Dar în contextul unei populații predominant vaccinate, și rata de infectare e mai mică, lucru care a fost demonstrat de studii ample, făcute peste tot în lume.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


T.G.: Cât de eficient e vaccinul împotriva rădăcinii Delta?

Dr. A. Marinescu: Lucrurile sunt clare: în momentul în care vorbim despre mutații, în mod implicit, și eficiența imunizării scade. Și e evident că această eficiență e mai scăzută, atunci când vorbim de variantele actuale de vaccin, raportându-ne la variantele clasice de virus. Dar cu toate astea, vaccinurile sunt tot ceea ce avem în momentul de față, și ne ajută în mod real. Că va fi un update al vaccinului, cât de curând, sau că vom vorbi de doza a treia, sau că aceasta va avea o eficiență net crescută, e o altă discuție. Dar în acest moment, dacă avem o vaccinare extinsă, avem o eficiență bună.

T.G.: Deocamdată subiecții primelor teste ale vaccinurilor încă mai au anticorpi. Ce părere aveți despre ideea de a face a treia doză de vaccin?

Dr. A. Marinescu: Imunitatea dobândită, prin vaccin sau vindecare, se întâmplă în primul rând la nivelul celulelor, nu al anticorpilor, deci nu trebuie să ne fixăm pe ideea că ar trebui să ne măsurăm extrem de des anticorpii. Putem face această testare, la un moment dat, dar nu trebuie să o repetăm foarte des, pentru că probabil imunitatea, fiind în primul rând de tip celular, durează mai mult decât am crezut noi la început. Drept dovadă, chiar și persoanele care s-au infectat la începutul pandemiei nu au contractat din nou boala sau n-au dezvoltat forme severe, ceea ce spune multe. Deci o a treia doză de vaccin poate fi o idee bună, însă contează mai puțin ceea ce susțin companiile producătoare de vaccinuri, și mai mult contextul epidemiologic. Dacă vorbim despre valul al patrulea, care începe să se contureze cam peste tot, această doză suplimentară va fi utilă cu trei precizări: în primul rând pentru cei care au o imunitate deficitară (la care ai nevoie de un răspuns imun mai puternic), în al doilea rând, doza a treia ne poate prelungi imunitatea, iar punctul trei, probabil cel mai important, e că doza a treia poate însemna un update al vaccinului și se referă la noile multații, incusiv la varianta Delta, pentru care avem nevoie de o eficiență superioară.

T.G.: Ce sfaturi ne puteți oferi pentru a preveni contractarea acestei noi tulpini de coronavirus?

Dr. A.Marinescu: Sunt lucruri pe care le știm de când a început pandemia, nu e nimic diferit, răspunsul e vaccinarea și iar vaccinarea, metoda cea mai bună prin care putem preveni contractarea virusului. În rest, măsurile sunt cunoscute: regulile de igienă, care trebuie să fie clare, distanțarea în măsura în care se poate face, și purtarea măștii, care trebuie să ne acopere gura și nasul, mai ales în spațiile închise.

Citește și:

Coronavirus: care e cel mai simplu mod să-ți întărești sistemul imunitar

Haosul provocat de COVID-19: cum să-ți întărești sănătatea mintală

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.