În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce studiourile de yoga nu au, de obicei, oglinzi.
– Cum ne putem îmbunătăți capacitatea sistemului respirator, practicând yoga. 


Yoga este mai mult decât o practică pe saltea. Dincolo de saltea, yoga ne aduce mai multă conștientizare și trezire. Face liniște în gânduri și creează spațiu în corp.  Aduce încă o pereche de ochi cu care să vezi, încă o pereche de urechi cu care să auzi și cuvinte înțelepte atunci când vorbești. 

Iar în timp ce-ți liniștești mintea, ți se dezvoltă și mai mult intuiția, apărând ”profesorul” intern.  Dincolo de saltea, yoga face schimbări pe toate planurile și amintesc doar câteva pe care le consider cele mai importante.

1. Schimbă alegerile de orice fel: de la ce mâncăm, la gândurile pe care le avem sau la stilul de viață pe care-l adoptăm

Atunci când ai o relație bună între minte și corp, și alte lucruri merg bine.

Capeți o perspectivă mai bună asupra vieții, ești mai puțin anxios, corpul tău se simte mai bine, ai mai multă flexibilitate și oamenii ajung să se raporteze diferit la tine. Dormi și te trezești mai bine și te concentrezi mai mult. Mintea, corpul tău și mediul tău înconjurător se aliniază.

Persoanele care practică yoga au mai multe șanse să facă alegeri pozitive în ceea ce privește stilul de viață, în special când vine vorba de dietă. Am constatat că sunt mai predispuse la a deveni vegetarieni. Devenim mai conștienți de unde provine mâncarea, cum, când și cât mâncăm.

2. Îți induce o stare de calm și prezență

Yoga aduce o stare de calm în toate aspectele vieții. Pe lângă asanele în care lucrăm cu corpul fizic, respirația, concentrarea și cele patru bandhas principale din yoga: Mula, Uddiyana, Jalandhara și Maha bandha aduc și mai multă conștientizare a energiei din corp.

Se nasc subtilități și privim mai mult în interior. Atunci când mintea este liniștită, îți găsești mai ușor centrul, rădăcinile și te simți mai ancorat.

Yoga se întâmplă acum, ceea ce înseamnă că atenția este pe momentul prezent. Lăsăm orice grijă din trecut sau preocupare asupra viitorului.

3. Ne ajută să ne vedem pe noi, cei adevărați, în interior 

Yoga ne învață că tot ceea ce avem nevoie se află în interiorul nostru. Este despre ceea ce se întâmplă în interior și nu în exterior.

Sondajele au constatat că cei care practicau yoga erau mai conștienți de corpul lor decât oamenii care nu practicau yoga. De asemenea, erau mai mulțumiți și mai puțin critici față de corpul lor. Din aceste motive, yoga a devenit o parte integrantă în tratamentul tulburărilor alimentare și al programelor care promovează imaginea corporală pozitivă și stima de sine.

De aceea, studiourile de yoga de obicei nu au oglinzi. Astfel, oamenii se pot concentra pe conștientizarea spre interior și nu pe cum arată o postură sau colegii din jurul lor.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. ”Învățăm” să respirăm

Trecem prin viață fără a fi conștienți de câte respirații facem într-un minut. Respirația este, în general, neregulată: fie foarte lentă sau scurtă și rapidă. Dar, practicând Pranayama zilnic reglăm ritmul respirației și devenim mai conștienți atunci când apare o schimbare. Respirația este barometrul stării interioare și ne indică dacă avem o dificultate în a ne elibera de orice tensiune sau stres din corp.

Pranayama este ca o asana pentru plămâni. Îi antrenăm și, astfel, îmbunătățim imens capacitatea sistemului respirator. Pranayama acționează direct și asupra sistemului nervos și va aduce o stare meditativa. Practică în fiecare zi și pranayama va deveni super puterea ta.

5. Dăm dovadă de mai multă smerenie și compasiune

Yoga provoacă constant ego-ul. Nu mă refer la genul de ego în care facem zeci de fotografii cu noi înșine în căutarea unui aspect perfect. Este genul mai subtil, genul care te smerește de fiecare dată când pășești pe saltea și scoate la suprafață orice dezechilibru. În plus, te face să te accepți de fiecare dată așa cum ești, dar mai ales să-ți arăți compasiune.

Citește și:

Yoga – o confesiune necosmetizată despre dobândirea păcii interioare

De ce generația Y are nevoie de yoga

Author(s)

  • Lidia Dumitru

    antreprenor și profesor de yoga certificat Yoga Alliance US

    Lidia Dumitru este om de comunicare de 13 ani și antreprenor de opt, cu agenția de comunicare MD Communication, unde gestionează proiecte de promovare pentru companii internaționale, dar și pentru antreprenori locali. De peste zece ani lucrează cu brand-uri din domeniul construcțiilor, home deco și arhitectură, ceea ce i-a dezvoltat pasiunea pentru design interior, care a luat forma revistei online Home Talks. Din 2020 este și profesor de yoga, începând să predea clase de yoga, Ashtanga, Vinyasa sau Yin Yoga pentru începători, având grijă să includă în fiecare practică posturi care să ajute la eliminarea durerilor de spate, flexibilitatea și întărirea musculaturii spatelui.