În următoarele 5 minute vei afla:

– Care sunt cei 5 factori esențiali de sănătate, care îți pot prelungi speranța de viață. 
– Ce alimente îți pot regla tensiunea arterială. 


Cu toții ne-am dori să trăim mult și să fim sănătoși în tot acest timp. Rezultatele unui studiu publicat recent arată că există anumiți factori, ce țin de stilul nostru de viață, care cresc probabilitatea să atingem o vârstă înaintată, fără să suferim de boli cronice. Și, atunci când vorbim despre stilul de viață, știm deja că s-au făcut numeroase cercetări și au fost publicate studii care analizează alegerile pe care le facem (cum ar fi fumatul, activitatea fizică, consumul de alcool, controlul greutății, dieta) și toate arată că aceste alegeri ne influențează durata de viață și, cel mai probabil, au un cuvânt de spus în apariția bolilor cronice.  

Cu toate acestea, câteva studii s-au concentrat în mod particular asupra legăturii care există între combinația acestor factori și o viață ferită de boli. „Ne-am dorit să vedem dacă o dietă sănătoasă și mișcarea pot prelungi viața; nu vorbim aici doar de speranța de viață în general, ci și de speranța unei vieți în care să nu suferim de boli cronice, cum ar fi cancerul, boli cardio-vasculare sau diabet”, explică, pentru Heathline, Dr. Frank Hu, profesor la școala Harvard T.H. Chan School de Sănătate Publică din Massachusetts, autor și conducător al studiilor citate. „Și asta pentru că nu ne interesează să discutăm doar despre speranța de viață, ci și despre speranța de sănătate, ceea ce înseamnă, practic, anii trăiți fără a suferi de vreo boală cronică”, spune el. 

5 factori esențiali de sănătate 

Cercetătorii au examinat date de la circa 73.000 de asistente din SUA, care fac parte din Nurses’ Health Study și aproximativ 40.000 de bărbați care lucrează în domeniul sănătății din SUA, din cadrul Health Professionals Follow-Up Study. Participanții la studiu nu aveau cancer, boli cardiovasculare sau diabet atunci când s-au înscris în această cercetare. Ei au fost evaluați, periodic, pentru diagnosticare și decese din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare și diabet de tip 2, pe o perioadă de mai bine de 20 de ani. Cercetătorii au ajustat aceste date conform cu vârsta, background-ul etnic, istoria medicală a familiei și alte considerente. 

Factorii ce țin de stilul de viață luați în considerare pentru a calcula scorul includ:

Dacă adunăm acești cinci factori ajungem să definim un stil de viață cu un punctaj între 0 și 5. Un scor mai mare indică un stil de viață mai sănătos. „Medicul tău de familie te poate ajuta cu aceste scoruri de risc, care pot estima riscul de deces în anumite condiții; schimbarea dovedită a stilului tău de viață și tratamentele pe care le urmezi pot îmbunătăți condițiile pe care le ai în contractul de furnizare de servicii medicale”, spune Dr. Katrina Miller Parrish, director executiv al departamentului de informații și calitate din organizația L.A. Care Health Plan.

„Ține minte: un stil de viață sănătos, exerciții fizice pe care le poți face ușor, o dietă bună, echilibrată și colorată, hidratarea și suficient somn pot face minuni atunci când vine vorba despre menținerea unui tonus mental pozitiv și a unei stări fizice excelente”, spune Parrish, citată de Healthline. 

Cum să te bucuri cât mai mult timp de o viață sănătoasă

Până la vârsta de 50 de ani, femeile care n-au bifat nici unul dintre factorii cu risc în stilul de viață (vezi mai sus cei cinci factori) au trăit, în medie, 24 de ani fără amenințarea cancerului, a bolilor de inimă sau a diabetului. Această speranță de viață sănătoasă a crescut la 34 de ani la acelea care au punctat pentru toți cei cinci factori care te ajută să ai un stil de viață sănătos. Pentru bărbați, anii petrecuți fără boli cronice au fost 24 din 50 pentru cei care nu au urmat regulile de risc scăzut (au fumat, au avut o dietă dezechilibrată etc). Și această vârstă a crescut la 31 de ani pentru cei care au avut un stil de viață sănătos. „În timp ce hipertensiunea este motivul numărul unu de moarte în lume, multe dintre schimbările benefice în viață, cum ar fi o dietă mai sănătoasă și exercițiul fizic, pot avea impact asupra acestui diagnostic într-o anumită măsură”, spune Parrish. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Dieta e cheia de bază 

Dieta reprezintă unul dintre cei mai importante elemente ale stilului de viață. „Alimentele care sunt bogate în fibre au fost analizate din punct de vedere al beneficiilor pe care le au atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară, incluzând aici reglarea tensiunii arteriale”, spune Shelley Wood, medic clinician la Santa Clara Valley Medical Center în California. Wood spune că aceste alimente sunt cele obținute din plante, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele. În plus, s-a demonstrat că legumele precum fasolea, lintea și mazărea scad riscul unor boli cardiovasculare, reduc nivelul de colesterol și tensiunea arterială.

Dacă-ți dorești să-ți păstrezi inima într-o stare bună și sănătoasă, ar trebui să eviți alimentele care conțin o cantitate mare de zahăr, sodiu, grăsimi saturate și carbohidrați procesați. „Este foarte important să eviți aceste alimente dacă ai colesterolul ridicat. Dacă un aliment bogat în zahăr, sare sau grăsimi îți face cu ochiul, mai bine pariezi pe altceva”, spune ea. Wood adaugă că, atunci când îți reglezi și-ți optimizezi consumul de calorii, îți păstrezi greutatea constantă și talia în parametri normali (mai ales atunci când ajungi la vârsta a doua), ai grijă să practici activități fizice în mod regulat și eviți fumatul „ai apelat deja la cele mai importante măsuri pentru a reduce riscul de diabet”. 

Fumatul și efectele obezității

Conform studiului, bărbații care au fumat mult (15 sau mai multe  țigări pe zi), dar și bărbații și femeile care suferă de obezitate (BMI 30 sau chiar mai mult) au cea mai mică șansă să ajungă la 50 de ani, fără să sufere de o boală. „Am analizat cinci factori care țin de stilul de viață: o dietă sănătoasă, o greutate corporală menținută în limite sănătoase, consumul de alcool moderat, lipsa fumatului, activitate fizică. Toate sunt importante. Însă, pentru fumători, cel mai important lucru este, evident, să renunțe la fumat. Pentru oamenii care suferă de obezitate, este important să piardă din greutate și să mențină o greutate corporală sănătoasă”, spune Hu. 

Parrish este de acord că renunțarea la fumat este extrem de importantă. „Cei care fumează pot face un singur lucru pentru a reduce riscul de boală și deces: pur și simplu să renunțe la fumat. Și asta se vede și din acest studiu. Rezultatul pare cu atât mai spectaculos cu cât un fumător înrăit renunță la fumat”, spune Parrish. „În primii 1 până la 10 ani după ce se lasă de fumat, riscul de boli de inimă și de cancer pulmonar scade, iar după 15 ani riscul de a avea astfel de boli se reduce spectaculos, ajungând la riscul pe care-l are un nefumător”, adaugă ea. 

În concluzie

Cercetările recente arată că există cinci factori importanți din stilul nostru de viață care au o importanță majoră în creșterea speranței de viață ferită de probleme de sănătate cronice. Participanții la studiu au fost monitorizați mai bine de 20 de ani. Cei care au bifat patru sau cinci din alegerile sănătoase în stilul de viață și-au crescut în mod semnificativ speranța de viață sănătoasă după vârsta de 50 de ani. Iar experții subliniază că cei mai importanți factori sunt cei care vizează obiceiurile de fumat și menținerea unei greutăți corporale în limitele normale. 

Citește și:

Cu ce alimente sănătoase îți poți înlocui poftele vinovate

Cum să mănânci mai puțin zahăr fără să simți că te sacrifici