În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce relația noastră cu banii se poate traduce în emoții.
– Cum au ajuns banii să fie un subiect tabu în majoritatea cuplurilor.


Așa să fie? Sau mai bine zis: atât de simplu? Statisticile arată că majoritatea cuplurilor declară că certurile de la bani au fost un factor important în cazul unui divorț sau a unei despărțiri.

Cât de mult contează compatibilitatea financiară într-un cuplu? Se pare că mai mult decât credem, și o să vă dau mai jos câteva exemple. Și mai interesant este faptul că, de cele mai multe ori, ceea ce ne atrage la început la relația partenerului cu banii este ceea ce ne deranjează ulterior și devine motiv de ceartă. 

În cele mai multe cupluri, unul dintre parteneri este econom și celălalt cheltuitor. 

Când acești doi parteneri se întâlnesc, economul va admira relaxarea cheltuitorului și modul în care folosește banii pentru plăcere și bucurie, se va bucura de cadourile primite, de vacanțe, de ieșiri la restaurant, de lucruri frumoase și de calitate, își va spune că și el trebuie să se bucure mai mult de viață și să nu mai fie atât de strângător. 

În același timp, cheltuitorul va aprecia chibzuința economului, modul în care verifică prețurile și ofertele, are grijă de bani, va fi impresionat de felul în care cu bani mai puțini economul obține mai multe, de parcă i-ar multiplica. După ce clădesc o relație și trăiesc împreună, lucrurile se vor vedea altfel după o perioadă de timp, când cei doi dau de probleme sau mai ales după ce apare un copil. 

Cheltuitorul, dintr-un om care apreciază bucuria și plăcerea vieții, va părea în ochii partenerului un iresponsabil, care nu se gândește la copii, la responsabilitățile unei vieți de familie, la ziua de mâine. În același timp, economul, din persoană chibzuită care era, va părea acum în ochii partenerului cheltuitor drept un zgârcit, un spărgător de gașcă și de distracție. 

Și de aici la ceartă este doar un pas, uneori și mai puțin: ajunge doar un cuvânt sau o expresie a feței să pornească discuțiile acelea fără sfârșit. Fiecare îi va reproșa celuilalt comportamentul (înainte apreciat) și în mod greșit fiecare se va aștepta de la celălalt să se schimbe. 

În situațiile în care cei doi sunt cheltuitori, distracția este în toi atâta timp cât există bani, iar când aceștia se termină cei doi se vor învinovăți unul pe celălalt în legătură cu banii care nu mai sunt, ca la un concurs în care fiecare a cheltuit cât a putut pe distracția personală. ”Bine ar fi, dacă nu ți-ai mai lua toate prostiile, e plină casa de cabluri!” sau ”Ei lasă, că doar nu tu ești toată ziua la mall cu fetele!” (Știți prea binedespre ce vorbesc!).

Cea mai liniștită situație este aceea în care ambii parteneri sunt economi, pentru că ei doar adună, au fiecare grijă de orice ban și împreună decid când au de făcut o achiziție. Acestea sunt cuplurile care-și stabilesc obiective, trag la aceeași căruță, cum se zice, și se dovedesc a fi cele mai trainice. 

Cum să facem pace de la bani?

Comunicarea este cheia, sau mai bine spus comunicarea asertivă, aceea în care mă pun în pantofii partenerului și încerc să-l înțeleg. 

Fiecare este convins că are dreptate și fiecare va încerca să-l convingă pe celălalt că trebuie să se schimbe și ghiciți ce se va întâmpla: nimic! Pentru că fiecare își va căuta propriile argumente și justificări. 

Câteva idei care pot funcționa și pe care vă recomand să le încercați:

Înțelegeți că suntem diferiți și banii reprezintă emoții diferite. 

Un econom va avea nevoie de bani deoparte ca să se simtă în siguranță, altfel o să aibă un stres de care nu poate scăpa. În acelați timp, cheltuitorul are nevoie să se bucure de moment (și nu suportă restricții), să se gratifice (dacă s-a simțit nedreptățit în copilărie), să fie văzut (caz în care investește în imaginea lui). 

Relația cu banii și implicit ce reprezintă ei pentru noi se formează în copilărie, putem să o schimbăm doar dacă dorința vine din noi, nu din afară de la reproșurile celor din jur.

Discutați constructiv. 

Banii sunt un subiect greu de analizat cu voce tare pentru mulți, așa că în multe cupluri discuțiile despre bani sunt evitate sau sunt foarte scurte, abrupte, terminate rapid cu o ceartă sau o poziție defensivă. Scopul vostru comun este să progresați financiar, să vă fie bine, așa că stabiliți punctele de discuție și faceți un exercițiu de voință să discutați constructiv, să vă ascultați argumentele, să vă respectați părerile și să găsiți soluții acceptabile pentru amândoi. 

Este foarte greu, știu, dar ce este ușor la început? Când sunteți într-o fază plină de dragoste, veți fi mult mai deschiși să treceți cu bine acest exercițiu, care se va dovedi folositor pe viață.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Țineți calculul banilor

În multe cupluri un singur partener este responsabil cu banii. Bugetul familiei (ce bani intră în casă, ce bani cheltuim, cât economisim și pentru ce, cât investim și în ce, ce riscuri avem și cum le acoperim) – toate acestea trebuie să fie discuții normale într-un cuplu. Doar așa puteți știi care este situația voastră financiară și cum să o îmbunătățiți.

Stabiliți obiective comune. 

Cuplurile care au obiective financiare sunt cele mai trainince. Discuțiile despre bani cheltuiți aiurea dispar de la sine, fiecare depune mai mult efort pentru un scop comun și bucuria reușitei va dura. Partenerii învață să se aprecieze, se încurajează și se motivează reciproc, altfel spus fac o echipă.

Vă recomand să faceți în fiecare an o ședință de familie, în care să vă stabiliți lucrurile importante din acel an, pentru voi individual și la nivel de cuplu, astfel veți folosi cel mai eficient resursele de care dispuneți.

Decideți banii fiecăruia de buzunar.

Banii tăi, banii mei, banii noștrii? Banii la comun sau separat? Discuțiile sunt multe și părerile împărțite. Ideea este că, atunci când un cuplu face o investiție, amândoi partenerii participă de regulă cu bani, fie că i-au strâns separat, fie că au folosit un cont comun. 

Pentru a limita certurile legate de câți bani cheltuie fiecare pe distracția personală, vă recomand să stabiliți, la discuția lunară a bugetului casei, suma de bani de care fiecare va dispune cum vrea. În acest fel, cheltuitorul are o limită în care se simte confortabil, fără frica de reproș, și economul va învăța să se bucure de bani fără sentimentul de vinovăție. 

Banii sunt doar instrumente necesare, nu le dați mai multă (sau mai puțină) importanță. 

Păstrați-vă obiceiul de a vă face mici cadouri și bucurii, arătați-vă dragostea în fiecare zi! Sunt zile în care, cu ajutorul banilor, puteți face o bucurie partenerului, dăruindu-i ceva deosebit, și zile în care-l puteți surprinde cu gesturi frumoase. Așa că puneți-vă imaginația la lucru: pregătiți micul dejun, trimiteți-i un mesaj de apreciere persoanei iubite, faceți ceva în locul partenerului, gândiți surprize menite să aducă un zâmbet pe buze: acestea nu costă nimic și fac toți banii.

Citește și:

5 motive din cauza cărora poți ajunge la probleme cu banii

Cum să fii neamț: învățăturile unui german neaoș despre finanțele personale

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.