Adevăr sau… întâmplare

Ne-am început săptămâna alături de psihoterapeuta Ana Pantazescu, care ne-a deslușit cele mai interesante mituri despre singurătate. Așadar, este singurătatea doar o emoție? Ana Pantazescu a infirmat acest mit: ”Singurătatea este un sentiment. Diferența dintre emoții și sentimente este că emoțiile durează 30 de secunde, iar sentimentele sunt interpretarea noastră a ceea ce simțim în corp în urma descărcării unor neurotransmițători”. Sunt oamenii introvertiți predispuși la singurătate? Ana Pantazescu ne-a lămurit: ”Parțial adevărat. Introverții sunt mult mai conectați cu propria persoană, de aceea și preferă să petreacă mai mult timp cu ei înșiși, dar asta nu înseamnă neapărat că ei și ajung în contact cu acel sentiment de singurătate”. Ne confruntăm în prezent cu o epidemie de singurătate? Ana Pantazescu a confirmat și acest mit, singurătatea fiind accentuată de contextul actual, marcat de izolarea cauzată de pandemie și de distanțarea socială. Mai multe despre singurătate poți afla accesând link-ul de mai jos:

Tot luni l-am cunoscut pe Andrei Roșca, change strategist, care ne-a explicat cele mai interesante mituri despre schimbare. Este adevărat că angajații români petrec în medie patru ani la același loc de muncă? Andrei Roșca ne-a lămurit că, tehnic vorbind, după doi ani petrecuți la același job, începi să pierzi bani și ideal ar fi să faci o schimbare la acest interval de timp. Se pot oamenii schimba? Andrei ne-a lămurit: ”Ar fi trist să nu ne putem schimba. Ne putem schimba oricând, doar că nu suntem întotdeauna dispuși să și plătim prețul pentru schimbare. Există o problemă de setare mentală la majoritatea oamenilor, care au impresia că modul în care au fost formați inițial o să-i țină pe loc și nu le va permite să facă anumite lucruri. Se poate schimba oricând chestia asta, dacă ne pasă suficient de tare”. Mai multe despre schimbare poți afla accesând link-ul de mai jos: 

Emisiunea ”Adevăr sau… întâmplare” se difuzează pe Magic TV, în fiecare luni, de două ori pe zi, de la ora 11 și de la ora 18. Te așteptăm așadar pe 7 decembrie, cu două noi ediții ale emisiunii ”Adevăr sau… întâmplare”, alături de invitații noștri Geo Bogdan, life coach, cu care vom aborda subiectul oamenilor toxici, și de Andrei Mocanu, cu care vom vorbi despre parenting declinat la masculin.  

Good vibes, good coffee

Marți am savurat o cafea alături de Melania Medeleanu, fondatoarea asociației ”Zi de bine”, dar și ”definiția empatiei și a dăruirii”, așa cum a numit-o George Vintilă, gazda emisiunii ”Good vibes, good coffee”. După o carieră de 20 de ani în televiziune, Melania s-a dedicat proiectelor sociale: a început cu un after-school în Clinceni, apoi s-a implicat în proiecte precum Magic Camp, Magic Home și Magic Box. “Am fost îndrăgostită de televiziune foarte multă vreme, și nu e ca și cum n-aș mai fi iubit-o, dar mi-am dat seama la un moment dat că o iubesc mai puțin decât restul. Adică, atunci când mergeam la televiziune, gândul meu era tot la proiectele sociale. Dar, când mergeam la proiectele sociale, gândul meu era tot la televiziune? Nu. Și atunci e simplu: alegi. Și am ales!”, spune Melania, care a fondat asociația Zi de Bine și proiectul cu același nume, ce are ca scop ajutarea oamenilor să dăruiască, crearea de comunități, sprijinirea a mii de oameni aflați în situații vulnerabile și crearea de awareness în jurul unor cauze susținute de 12 ONG-uri, câte una pentru fiecare lună a anului. Melania Medeleanu mărturisește că sunt multe situații în care se simte emoționată peste măsură și plânge, însă e convinsă că, atunci când trage linie, proiectele caritabile merită fiecare lacrimă. Descoperă povestea proiectelor sociale inițiate de Melania Medeleanu accesând link-ul de mai jos:

Tot marți ne-am întâlnit cu jurnalistul și scriitorul Viorel Ilișoi, care se auto-definește drept ”un jurnalist de altă dată, pe stilul de presă din alte timpuri, pentru care are o firească nostalgie”. De unde vine această nostalgie? Viorel Ilișoi este de părere că: ”Nu mai există marile redacții, nu mai există sisteme de difuzare: e o schimbare continuă, generată și de tehnologie, și de schimbările economice, iar presa nu a avut abilitatea de a se adapta repede, din mers la aceste schimbări. Speranța mea este însă că se va regăsi: presa o să-și găsească ritmul, identitatea și demnitatea și va redeveni o presă puternică. În anii 90, când scriai un articol, dădeai un ministru jos, dădeai cu el de pământ. Când băgai stiloul în ziar, trecea prin Guvern și ieșea pe partea ailaltă, se simțea până la Cotroceni. Acum bați ca într-un clopot de lemn: nu te mai aude nimeni!”. Despre experiența celor 19 zile petrecute în detenție, după ce în 1992 a scris pamfletul ”Saddam Hussein se ascunde la Botoșani”, publicat într-un mic ziar de provincie, dar și despre romanul scris ca să exorcizeze această experiență, aflați accesând link-ul de mai jos:  

Marțea viitoare, pe 8 decembrie, vom savura o cafea și o discuție apetisantă cu George Vintilă și invitații săi, maestrul bucătar Horia Vîrlan și Dan Coma, creator de pantofi și accesorii cu poveste.

Spune pe bune!

”Oamenii se nasc și, de obicei, mor singuri, însă între cele două capete de interval caută tot timpul pe cineva”, spune Liana Stanciu, gazda emisiunii ”Spune pe bune!”, emisiune în cadrul căreia am abordat miercuri subiectul relațiilor, alături de psihoterapeuta Diana Vasiliu. ”Omul este născut să fie și singur, și împreună cu ceilalți. Avem această pulsație, această respirație în interiorul nostru făcută din doi pași: mergem către ceilalți și apoi ne repliem pe sine. Dacă investim prea mult timp, în oricare dintre aceste extreme, apare patologia, așa încât pendularea, respirația, acest du-te-vino este în spiritul sănătății”. Despre felul în care ne relaționăm cu ceilalți, despre iubire, despre sex, dar mai ales despre prietenie aflați accesând link-ul de mai jos:

”Încălzirea globală a ajuns deja în stadiul de încingere globală”, conform omului de știință Richard Betts, care a popularizat acest termen și a declarat că nu se mai pune problema de incertitudini, ci deja de riscuri. Așadar, ce e de făcut? “Dacă e să privim foarte simplu, noi avem un buget de dioxid de carbon. Adică sunt foarte clar calculate nivelurile de dioxid de carbon pe care noi mai putem să-l mai emitem în milioane de tone de dioxid de carbon, ca să ajungem la diferite stadii ale încălzirii globale. În prezent, suntem la aproximativ 1,2 grade Celsius de încălzire, în medie, de la 1850 încoace. După calculele oamenilor de știință, target-ul pe care ar fi bine să-l menținem e de 1,5 grade de încălzire, și asta e aproape imposibil de realizat. Ar trebui să oprești toate mecanismele din economie și să le înlocuiești cu resurse regenerabile de energie, ceea ce presupune o tehnologie care momentan nu e pusă la punct”, a explicat Dragoș Ștefănescu, antreprenor și specialist în probleme de  legate de încălzirea globală în cadrul emisiunii Spune pe Bune, difuzată miercuri.  Descoperă mai multe despre schimbările climatice și modul în care ne afectează ele accesând link-ul de mai jos:

Ne revedem miercurea viitoare pe Magic TV, de la ora 11, și în aceeași zi, de la ora 18, alături de Liana Stanciu, Mr Curious și de invitata lor, Otilia Mantelers, psiholog și expert în parenting, cu care vom discuta despre joacă.

Punct… și de la capăt!

Joi am aflat povestea Danei Tacea, care a ajuns de la o carieră de succes în finanțe la cea de consilier vestimentar, într-o lume plină de stil și culoare. După ce a studiat economia și a lucrat șapte ani în Banca Națională la direcția de Supreveghere Bancară, Dana Tacea a început să se simtă tot mai tristă, lipsindu-i contactul cu alți oameni și interacțiunea, așa că a început să creeze rochii și accesorii, pe care le-a vândut colegelor din bancă. A urmat apoi un curs de stilism vestimentar, dar nu s-a gândit niciodată la asta ca la o meserie. Asta până când o problemă complicată de sănătate a silit-o să-și dea demisia de la bancă și să petreacă un an de zile în pat. Descurajată de familie și de soț, Dana nu s-a dat bătută și și-a urmat visul, acela de a deveni stilist și consilier vestimentar. Descoperă-i povestea plină de curaj accesând acest link:

Emisiunea ”Punct și de la capăt” se difuzează în fiecare joi, de la ora 11, pe Magic TV, și în reluare de la ora 18.00 (toate episoadele sunt disponibile pe contul de YouTube Magic FM). Ne revedem joia viitoare, pe 10 decembrie, de la ora 11, și în reluare de la ora 18, alături de Florin Stoica, antreprenor și creator de obiecte decorative din vinil.

Citește și:

Emisiunile Thrive: despre parenting, educație și imaginea noastră online

Emisiunile Thrive: despre conspirații, fantezie și succes

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!