În următoarele 4 minute vei afla:

– Cât de grav e dacă partenerul te strigă cu numele fostei.
– Ce este paradoxul Baker.


Ți s-a întâmplat vreodată să faci cunoștință cu cineva pentru ca apoi, la nici câteva secunde, să-i uiți complet numele, ca și cum nu l-ai fi auzit vreodată? Una dintre cele mai frecvente gafe sociale este să uiți aproape instantaneu numele noi, iar când ești prezentat mai multor oameni deodată, sunt șanse foarte mari să nu rămâi cu nimic din schimbul de informații. Jenant este că, ulterior, ești nevoit fie să întrebi din nou, fie să rămâi cu nelămurirea. De aceea, am observat că multe persoane ne avertizează încă de la început: “Știi, din păcate, nu rețin numele, e posibil să te mai întreb cum te cheamă și mai târziu”. Dar de ce uităm cu atâta ușurință?

De ce uităm numele noilor cunoștințe

Răspunsul este simplu și probabil îl bănuiai: nu ne interesează. Charan Ranganath, directorul programului de Memorie și Plasticitate de la Universitatea California a declarat pentru time.com: “Oamenii își amintesc cu ușurință lucrurile pe care sunt motivați să le rețină. Câteodată ești motivat să înveți numele cunoștințelor noi, dar de multe ori e doar o formalitate și nu-i dai importanță.” Pe de altă parte, sunt și situații în care uiți chiar și atunci când ești interest de o persoană, și acest lucru se întâmplă, conform expertului, deoarece subestimăm efortul necesar pentru un lucru atât de simplu precum a reține un nume.

Spre exemplu, un nume comun este ușor de uitat pentru că nu-ți întrigă mintea, iar unul deosebit poate fi mai ușor de recunoscut, dar amintirea e mai greu de accesat. Și, de fapt, orice nume, indiferent că e comun sau nu, trebuie să-și găsească un loc în creierul tău, care e oricum supra-aglomerat, bombardat de cantități vaste de informație în fiecare minut. “Nu trebuie doar să-ți amintești numele, ci și să-l asociezi cu un chip. Și chiar dacă acumulezi informația respectivă, proces denumit codare, este posibil să nu poți s-o accesezi, rătăcită printre sutele de nume și chipuri pe care le-ai stocat de-a lungul timpului”.

Un alt motiv pentru care poți uita un nume pe care abia l-ai auzit e că atunci când facem cunoștință cu cineva, majoritatea resurselor noastre se concentrează pe efortul de a face o impresie bună – drept urmare, nu ascultăm activ tot ceea ce auzim.

„Creierul uman este cel mai complex aparat cunoscut în univers. Cu toate astea, are și multe limitări și scăpări. Ne amintim cu greu anumite tipuri de informație, iar listele lungi de nume sunt unul dintre ele. Creierul nu a evoluat mult în direcția amintirii numelor pentru că, până și oferirea unui nume probabil este un obicei relativ recent în istoria evoluției, iar ca rezultat, arhitectura creierului (deci modul în care procesăm amintirile) nu este pregătită pentru asta. De asemenea, nu considerăm o prioritate memorarea unor informații care nu sunt legate de alte informații, acumulate anterior”, a declarat neurologul Dean Buonomano, profesor la UCLA, pentru Business Insider.

Profesorul amintește de un fenomen numit Paradoxul Baker: „Dacă stăm în avion lângă o persoană numită Baker (în traducere, brutar) și purtăm o conversație interesantă, e foarte posibil ca, dacă ne amintim de acea zi, să ne imaginăm că am avut o discuție interesantă cu un domn din avion, care era brutar. Ne vom gândi la discuție, dar numele e posibil să-l uităm. Studiile demonstrează că e mult mai probabil să ne amintim numele cu care putem face asocieri, legate de lucruri cunoscute. De exemplu, când auzim cuvântul „brutar”, automat facem legătura cu pâinea, haine albe, trezit de dimineață, în funcție de experiențele noastre. Atunci când auzim un nume nou, nu avem cu ce să facem această legătură. Numele proprii tind să fie izolate și nu sunt memorate cu ușurință, deoarece sunt considerate bucăți aleatorii de informații cu care nu facem asocieri”.

Cum să ne îmbunătățim abilitatea de a reține numele cunoștințelor noi?

Din păcate, câteodată oamenii se simt chiar jigniți atunci când nu le reții numele, întrucât corelează această inabilitate cu o lipsă de importanță acordată persoanei lor (și nici nu sunt departe de adevăr). Ce faci dacă lucrezi în vânzări, spre exemplu, și trebuie să reții până și numele cățelului clientului tău important?

Specialistul Charan Ranganath ne recomandă să ne ajutăm de pârghii, adică să găsim ceva distinctiv în legătură cu persoana respectivă sau aspectul ei, și să acordăm acea particularitate la numele lor. Amintirea unui nume obișnuit precum ”Ion” ar putea fi dificilă, dar dacă poți integra pe cineva într-o categorie, spre exemplu, ”Ion maratonistul”, ai șanse mult mai mari să-l reții. Iată deci de unde pleacă nevoia de a eticheta, dar și însuși obiceiul de a avea un nume de famile, care e adesea legat de o ocupație, o caracteristică, sau o poreclă a unor strămoși.

Apoi, e indicat să găsești moduri de a te testa singur, chiar dacă conversația este în desfășurare. Ia notă de numele persoanei atunci când îl menționează, apoi repetă-ți informația câteva minute sau chiar câteva secunde mai târziu. „Încearcă să-ți amintești numele imediat după ce le afli – această testare te va ajuta să clasezi informația în memoria de lungă durată. Iar actul de a repeta un nume te va ajuta să-l păstrezi mai bine și pentru că suntem mult mai înclinați să reținem ceva ce generăm singuri decât o informație acumulată pasiv”, spune Ranganath.  Însă, dacă tot nu reușești, nu fi dur cu tine, pentru că, la cât de comună e problema uitării numelor, e de mirare că-l știm și pe-al nostru!

Vestea bună este că există aplicații care îți ajută memoria să rețină noile cunoștințe, precum Namerick (care oferă creierului o gimnastică pentru nume), Namesharck sau Nameorize.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


De ce încurcăm între ele chiar și numele celor dragi?

OK, ne-am lămurit cât de cât de ce nu reținem numele noi și nu cred că e cineva surprins de răspunsurile găsite de cercetători. Dar te-ai întrebat vreodată de ce oamenii pot încurca numele actualului cu al fostului, numele surorilor între ele, sau de ce mama ta te strigă din greșeală pe numele câinelui? Conform unei cercetări publicată în Memory & Cognition, răspunsul este că afecțiunea este numitorul comun al încurcării numelor persoanelor apropiate

Inspirată de experimentarea acestui fapt din partea mamei în copilărie, Samantha Deffler, cercetătoare cognitivă la Colegiul Rollins a decis să studieze fenomenul denumit de ea scăpare cognitivă normală. Omul de știință a chestionat 1.700 de persoane de toate vârstele și a descoperit că, deși poți să încurci des numele între ele, acest lucru nu este cauzat de o problemă de memorie, ci mai degrabă de modul în care creierul le clasifică. Creierul are un dosar special în care plasează numele celor dragi și chiar și numele câinelui (dar nu al altor animale de companie). Deci, atunci când accesăm folderul pentru a găsi un nume dintr-o categorie, putem alege altul din greșeală. Și, da, atunci când îți strigi partenerul cu numele fostului, înseamnă că el încă se află în dosarul persoanelor importante pentru tine.

Citește și:

11 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre creierul tău

Înțelegerea circuitelor din creier te ajută să te bucuri de o mai bună sănătate mentală

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.