În următoarele 4 minute vei afla:

– De ce simți nevoia să amâni ora de culcare, chiar dacă știi că asta îți va compromite starea de bine.
– Care sunt motivele pentru care ar trebui să-ți închei ziua de muncă, chiar dacă nu ți-ai finalizat toate sarcinile.


Printre multe alte lucruri care te țin treaz când, de fapt, ar trebui să dormi, este și acest fenomen, despre care nu se vorbește de prea mult timp: ”răzbunarea prin procrastinarea orei de culcare”. Cu toate că originile sintagmei nu sunt clare, se pare că ar fi fost popularizat de milenialii chinezi, care lucrează ore în șir, într-un ritm nebunesc. 

În ultima vreme, acest concept se răspândește cu rapiditate în social media și asta, probabil, pentru că subliniază un un sentiment care ne a atât de familiar. Pe scurt, răzbunarea prin procrastinarea orei de culcare este ceea ce se petrece atunci când nu avem un control foarte riguros asupra activităților noastre din timpul zilei din cauza orelor de lucru și ajungem să ne ”răzbunăm” culcându-ne foarte târziu.

“Amânăm ora de culcare pentru că simțim că merităm timp pentru noi înșine după o zi îndelungată de lucru. Apoi, a doua zi ne trezim și o luăm de la capăt”, a declarat pentru Thrive Wayne Pernell, doctor în științe, speaker, autor și coach în domeniul leadership-ului.

Psihologii au confirmat că răzbunarea prin procrastinarea orei de culcare nu este doar vreo sintagmă populară în rândul tineretului: este un fenomen real, cu potențial nociv. Cu alte cuvinte, obiceiul acesta este absolut contraproductiv. Nerespectarea orelor de somn are un impact negativ în toate sferele vieții noastre, de la performanțele profesionale și până la relațiile cu ceilalți și cu noi înșine, în ultimă instanță. 

Așadar, ce putem face pentru a evita tentația de a amâna ora de culcare? 

Se pare că totul ține de alegerile pe care le facem pe durata zilei. Îți propun, în continuare, să încerci acești micropași în timpul zilei, pentru a evita răzbunarea prin procrastinarea orei de culcare. 

Nu mânca pe birou sau în locul în care se desfășoară activitatea ta profesională

Astfel, vei putea să-ți construiești o rutină și vei avea ocazia să-ți reîncarci bateriile, ca să nu mai vorbim despre atât-de-necesarul repaus de la ecrane, de care au nevoie ochii tăi. În plus, atunci când îți iei pauză de la activitățile profesionale pe durata zilei, n-o să mai simți atât de intens această nevoie seara. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Rezervă-ți timp pentru exerciții fizice

Raportează-te la timpul dedicat exercițiilor fizice așa cum te-ai raporta la o întâlnire importantă sau la o programare la medic, pe care, desigur, nu le-ai sări. Odată ce-ți vei schimba perspectiva asupra importanței mișcării și vei prioritiza timpul pe care ți-l rezervi pentru starea ta de bine, te vei simți mai bine seara și vei fi pregătit să te culci la ora potrivită. Dacă ai cum, alege să faci mișcare în aer liber în timpul zilei. ”Studiile au arătat că doar 20 de minute petrecute în aer liber fac o diferență remarcabilă în îmbunătățirea sănătății fizice și mintale”, susține Pernell. 

Fă în fiecare dimineață un lucru mărunt care-ți aduce bucurie

Poate fi o meditație, o simplă plimbare sau prepararea micului dejun preferat. Având această bază asigurată, vei dezvolta putere și răbdare pentru ziua ce ți se așterne înainte și nu te vei mai simți privat de timpul ”pentru tine”, când vine seara. Pernell sugerează chiar să fie notată în agenda zilnică această activitate dedicată satisfacției personale. 

Încheie-ți ziua de lucru, chiar dacă n-ai bifat toate sarcinile de pe listă

”Fii recunoscător pentru ce ai reușit să rezolvi azi. Și nu uita că munca nu pleacă nicăieri, o vei găsi acolo și mâine dimineață!”, spune expertul. Să prioritizezi eficient înseamnă să te împaci cu gândul că nu poți rezolva întotdeauna totul și să-ți respecți nevoia de odihnă și refacere. Procedând astfel, vei constata că seara ai timp să te deconectezi. Astfel, vei elimina nevoia de a amâna ora de culcare târziu în noapte.

Citește și:

Coronasomnia: tulburările de somn din perioada pandemiei de coronavirus

Efectele nebănuite ale somnului asupra durerii

Author(s)

  • Jessica Hicks

    editor asistent la Thrive Global

    Jessica Hicks este editor asistent la Thrive Global. A absolvit Jurnalismul la Lehigh University și, înainte, a lucrat la Nasdaq Entrepreneurial Center, unde a scris pentru blog și content pentru social media. Jessica este încântată să se alăture echipei Thrive Global, pentru a contribui la combaterea epidemiei de burnout și pentru a promova importanța odihnei, a echilibrului și a stării de bine.