În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce trebuie să n-o iei personal atunci când cineva uită de ziua ta.
– Care pot fi efectele acumulării de resentimente asupra unei relații.


Să porți pică cuiva înseamnă că ești încă furios sau ai resentimente mult după ce ai fost rănit. De obicei, este un răspuns la emoțiile negative pe care le-ai trăit deja, dar poate fi și o reacție involuntară atunci când crezi că cineva nu te place, că a făcut ceva intenționat care să te rănească sau, cu alte cuvinte, are “ceva de împărțit” cu tine.

De câte ori nu ți-au venit în minte momente din trecut în care persoana cu care interacționezi ți-a greșit? Ei bine, dacă le asociezi și acum cu acele întâmplări, un lucru e cert – îi porți pică. N-ai trecut peste acel eveniment neplăcut și încă te afectează. Iar asta te poate răni la fel de tare precum persoana de la care a pornit totul.

Până nu demult, o replică din filmul The Bold Type mi-a atras atenția: “Cineva își lasă resentimentele să se acumuleze până într-o zi, când acestea rup legăturile între voi”. Și gândul mi-a zburat atunci la primul job. Pentru că o parte din acțiunea filmului m-a făcut să retrăiesc evenimentele de atunci (o redacție, colegi care au devenit tot mai mulți de-a lungul timpului, ședințe foto, articole, reportaje, deadline-uri). Apoi, mi-am amintit cum am ajuns să port pica unor colegi pe care i-am auzit vorbindu-mă “pe la spate”. Și realizez acum că nu am avut curaj să-i înfrunt, iar asta mi-a lăsat un gust amar…

Cum te afecteaz furia mocnită, atât emoțional, cât și fizic sau social, dar mai ales cum să o stăpânești?

Câteodată, să porți pică și să dai vina pe alții poate fi o formă de autoprotecție. Poate chiar și un indiciu al unei stime de sine scăzute. Sigur, nu este plăcut să vezi că nu ești inclus într-o gașcă de prieteni, că nu ești invitat la o petrecere, sau că nu ești văzut sau apreciat de cei de lângă tine. Poate aduni resentimente și atunci cineva uită de ziua ta, nu te ajută când ai nevoie, te privește răutăcios sau te judecă.

Pe termen scurt, “pica” este doar o parte din realitatea pe care o trăiești, asta dacă nu te ascuzi într-un glob de cristal. Oricine se poate confrunta cu furie, frustrare, dezamăgire, ignoranță sau alte sentimente negative. Dar pica aceea care poate dura și-o viață… nu-ți face bine.

Resentimentele te țin pe loc

În esență, resentimentele ne inhibă capacitatea de a face față sau de a rezolva problema și ne țin blocați în trecut, prinși într-un eveniment neplăcut sau într-o interacțiune care ne provoacă suferință.

Pica nu îți rezolvă problema și este puțin probabil că te va face să te simți mai bine. Deși, cu siguranță, este nesănătos să nu ai sentimente (să “ascunzi sub preș” un eveniment, o persoană) sau să nu le accepți, cercetările au demonstrat că atunci când te concentrezi mai mult pe emoțiile negative și mai puțin pe gestionarea sau rezolvarea lor, atât starea ta de bine cât și sănătatea îți poate fi afectată.

Efectele asupra sănătății mintale

Ranchiuna poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale într-o varietate de moduri. În loc să treci peste evenimentul neplăcut sau să găsești o soluție de rezolvare, te poate prinde într-o buclă de alte emoții precum amărăciune, tristețe, deznădejde, furie. De fapt, te expune la orice este neplăcut distorsionându-ți perspectiva asupra oamenilor sau a vieții.

Retrăirea unui moment neplăcut te frustrează și te epuizează la propriu. Este ca o rană care nu se reface și pe care în loc să o oblojești, o zgândări și mai tare.

Resentimentele acumulate și furia de nestăpânit creazăși mai mult stres, îngrijorare, agresivitate, negativitate, dorință de răzbunare și chiar burnout. Și neponderate, pot duce la afecțiuni mai grave precum: anxietate, depresie, comportament agresiv, tulburări ale dispoziției, autovătămare și chiar suicid. Studiile au arătat că emoțiile negative duc la… emoții și mai întunecate. În schimb, iertarea și acceptarea îți dau o stare de bine și te ajută să ai o viață mult mai stabilă emoțional, mai echilibrată.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Efecte asupra sănătății fizice

Stresul cronic poate cauza o serie de efecte adverse asupra sănătății organismului. Pot apărea dereglări la nivel cardiovascular, digestiv, îți poate fi dat peste cap sistemul imunitar și somnul.

Durerile de cap, insomnia, durerile de stomac, aritmiile, astmul apar adesea la cei care trăiesc în stres și mai ales la cei care nu fac față situațiilor dificile. De aceea, să găsești modalități eficiente de a te elibera de furie, de frustrări și de resentimente este cea mai bună variantă de a elimina aceste simptome. Se știe că abilitatea de a lua decizii și percepția asupra realității devin mult mai clare dacă renunți la emoțiile negative.

Efecte asupra mediului social

Viața socială este și ea afectată atunci când te lași ghidat de furie și de ranchiună. Relațiile cu membrii familiei se răcesc, prieteniile se strică și sfârșești a fi înconjurat de tot mai puțină lume cu care să socializezi.

Nu punem la socoteală aici relațiile, de orice natură ar fi ele, care devin toxice. În acest context, poate fi un lucru pozitiv.

În orice caz, pentru că suntem ființe sociale avem nevoie să fim înconjurați de oameni cu care să împărtășim bunele și relele. De aceea, este important să observi dacă nu cumva reacțiile tale sunt exagerate, înainte de a-ți descătușa furia. Pentru că, dacă îți creezi o astfel de imagine, a unui om care poartă pică în mod frecvent, ceilalți se vor feri să se apropie de tine. Și mai ales nu te grăbi să tragi concluzii, să iei lucrurile foarte personal. De multe ori, nu este despre tine.

Spre exemplu, dacă te concentrezi foarte tare pe faptul că o prietenă anulează întâlnirea în ultimul moment, pierzi din vedere că data viitoare poți fi chiar tu în locul ei, nu poți asculta cu adevărat motivul pentru care face asta și îți pierzi empatia. Iertarea este cu adevărat soluția atunci când vrei să vindeci sau să salvezi o relație, indiferent ce s-a întâmplat.

Poate cel mai important, atunci când conștientizezi că ai tendința să porți cuiva pică, este să nu te avânți să tragi concluzii și să te pui în papucii celuilalt. Apoi ar trebui să practici câteva tehnici de management al stresului dar și:

  • Să accepți ce s-a întâmplat, să-ți accepți sentimentele și să te gândești ce poți face să mergi mai departe
  • Să exersezi empatia (atât pentru tine, cât și pentru cei vizați)
  • Să-ți îndrepți atenția către o activitate care te bucură – să vezi un film, să faci o plimbare, să desenezi, orice te distrage de la gândurile care te supără
  • Să faci yoga
  • Să fii optimist
  • Să lași trecutul în urmăși să te bucuri de prezent
  • Să asculți și să accepți persepectivele diferite
  • Să meditezi și să faci exerciții de respirație
  • Să spui lucrurilor pe nume atunci când se întâmplă ceva, nu mai târziu, păstrând totuși un ton civilizat
  • Să-ți setezi limite foarte clare
  • Să-ți petreci timpul alături de persoanele care contează
  • Să ții un jurnal în care să notezi emoțiile pe care le trăiești în diferite momente ale vieții
  • Să-ți ții prietenii aproape și să împărtășesti cu ei ceea ce simți.

Și cred că cel mai important este să ai o minte limpede și un suflet curat. Asta va face diferența.

Citește și:

Ce ne învață psihologia despre iertare?

Gândurile care-ți pot schimba radical cursul vieții

Author(s)

  • Oana Mănescu

    Jurnalist

    Cu o experiență de 15 ani în jurnalism, Oana Mănescu este creator de conținut pentru diverse proiecte online, redactor-șef Diversificare.ro și project manager Mamagazin.ro. Mamă a doi băieți simpatici, fost antreprenor în domeniul Ho-Re-ca și-a găsit relaxarea prin scris în publicații online și print cu tematică: nutriție, sănătate, parenting, body & mind, travel și  lifestyle.