În următoarele 4 minute vei afla:

– De ce un aport calorit redus poate duce la pierderea masei musculare.
– Care sunt adevăratele motive pentru care nu reușești să-ți păstrezi greutatea optimă.


”Când vorbim despre diete, ne referim la mai multe înțelesuri. Pe de o parte, sunt recomandările medicale, precum cele pentru persoanele cu diabet, ulcer ori reflux gastroesofagian, care sunt necesare și au motivații legate de sănătate în spate. Pe de altă parte, dieta poate însemna modul de a mânca și de a bea dintr-o cultură sau al unei persoane. Și, desigur, sensul cel care ne interesează în acest articol, și anume al unui program temporar foarte restrictiv, ținut de o persoană cu scopul de a slăbi”, spune Florina Badea, nutrition&wellness coach și eating psychology coach.

În practica zilnică din ultimii ani, am întâlnit multe cliente care au ținut de-a lungul vieții zeci de diete, de la anotimp la anotimp, de la an la an, indiferent de perioadele traversate în viață. Toate ținute cu una și aceeași dorință, aceea de a vedea corpul la același număr de kilograme pe care-l aveau cândva. Am aflat de la ele despre diete disociate care au lăsat în urmă probleme digestive, am auzit despre diete draconice de 1.000 de calorii pe zi, am aflat despre dieta cu pepene sau cea cu ciorbă de varză și despre multe absurdități, care au determinat femeile pe care le-am cunoscut să-și urască corpul, să dezvolte binge eating, dependența de dulciuri și deconectarea de propriul corp și propria sațietate.

Pentru mulți oameni, dietele sunt soluția problemelor lor cu mâncarea și greutatea, dar adevărul e că dietele sunt, de fapt, problema.

Când ești în mindset de dietă și îți supui corpul unui stres mare, cele mai comune reacții ale acestuia vor fi: oboseală continuă, reducerea libidoului, menstruații neregulate sau chiar oprite, deteriorarea pielii, a părului și a unghiilor, senzație de frig tot timpul, dezechilibru hormonal, infertilitate. Aceasta deoarece corpul nostru este mai deștept și prioritizează: pe ce funcții poate să nu mai cheltuie el energie, care nu sunt prioritare pentru supraviețuire? Corpul știe că trebuie să conserve energie pentru funcțiile vitale, mai ales când noi l-am învățat cu restricțiile alimentare.

Când ții o dietă, te privezi atât de confort fizic, cât și psihic. Când nu mănânci cât îi trebuie corpului, acesta va pofti mereu la energie, pentru că tu-l forțezi să intre în deficit, ceea ce lui nu-i place deloc. Avem nevoie de mâncare drept combustibil și acest lucru e necesar pentru a supraviețui. Când corpul e privat de energie, ești veșnic înfometat, ceea ce în timp duce la mâncat necontrolat. Ceea ce conduce la sentimente de vinovăție și regrete, iar ciclul acesta continuă, la nesfârșit.

Când ținem diete restrictive, pierdem masiv masă musculară, pe care se știe că nu o câștigăm așa ușor. Și nu vrem să pierdem masă musculară pentru că mușchii și metabolismul sunt în strânsă legătură: când pierdem masă musculară, metabolismul nostru încetinește. Un metabolism lent înseamnă, de cele mai multe ori, câștig ponderal și dificultatea de a menține o greutate sănătoasă pe termen lung. Metabolismul va scădea după fiecare nouă dietă încercată, ceea ce va însemna că va fi din ce în ce mai dificil de slăbit în viitor.

Dietele fură plăcerea mâncatului. Noi, oamenii, mâncăm și de plăcere, nu doar pentru a ne menține funcțiile vitale. Mâncarea este, de multe ori, un pretext social, mâncarea adună familia la masă, mâncarea aduce plăcerea pe care nu multe dintre activitățile noastre zilnice și constante o pot aduce. De aceea, atunci când îți vine ideea de a ține o dietă, întreabă-te dacă ai putea menține pentru toată viața modul în care mănânci în acel moment.

Dietele care promit pierderea kilogramelor și doar atât sunt cele care te vor ajuta ca, într-un an, maxim cinci, să pui la loc numărul de kilograme pierdute. Așa spun statisticile, din păcate.

Dietele pot fi periculoase pentru că te privează de nutrienți esențiali.

Dietele te fac să te gândești tot timpul la mâncare. Pentru că la asta te predispune privarea de hrană. Ești în mindset-ul de ”nu ai voie” să mănânci și atunci când nu ai voie să te gândești la elefantul roz, la ce te gândești, de fapt?

Dietele nu te învață despre mâncatul sănătos și despre cum să cultivi obiceiuri alimentare noi. De aceea, atunci când ai încheiat o dietă, te întorci la obiceiurile nesănătoase care au cauzat îngrășarea și te-au determinat să cauți o dietă. Prin urmare, vei rămâne cu ideea că acea dietă nu a fost bună pentru tine și vei căuta o alta, fără să te gândești mai degrabă la cauzele pentru care ai ajuns să cauți rezolvarea din dietă în dietă. Așa începe efectul de yo-yo, care vine după sine cu probleme de sănătate.

Vei putea ajunge, în timp, să mănânci mai mult și să suferi de ceea ce se numește binge eating: consumarea unor cantități mari de mâncare într-o perioadă scurtă de timp, de obicei o manifestare specifică a unei tulburări alimentare.

Se poate ajunge la tulburările alimentare după un mindset constant de dietă, însoțit de cântăritul compulsiv. Conform statisticilor, oamenii care țin diete sunt de opt ori mai predispuși să dezvolte o tulburare alimentară față de cei care nu țin diete.

Îți pierzi încrederea în tine, căci simți că nimic nu mai funcționează și pare că mereu eșuezi.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Dacă ții dietă după dietă, nu faci decât să-ți reduci din calitatea vieții. Este o perspectivă care nu te lasă să te bucuri până când nu vei fi slab, până când nu vei arăta așa cum îți proiectezi și nu vei cântări un anume număr de kilograme.

Poțiunile magice, pastilele de slăbit ori detox-urile cu sucuri de fructe pot fi foarte atractive pentru candidații la diete. Din păcate, nu au efecte pe termen lung și pot produce dezechilibre grave în organism și chiar probleme de sănătate.

Mai gândește-te un pic: ești dispus să plătești costurile de mai sus?

Dragi căutători de diete, adevărul e unul singur, deși el umblă mai mereu cu capul spart: nu există niciun truc, nu există nimic magic, nu există scurtături când vine vorba de slăbit și de menținerea unei greutăți optime pe termen lung. Există însă disciplină, planificare continuă și mâncat cu grijă și cu plăcere, ca să se bucure corpul de ceea ce primește. Este un alt stil de viață și o altă relație cu mâncarea.

Nu e niciun păcat să ne placă mâncarea și nu pentru că ne place ajungem să ne îngrășăm. Ci pentru că ne mâncăm emoțiile, pentru că nu ne confruntăm și vindecăm traumele, mai ales cele din copilărie, pentru că acceptăm să trăim situații de viață și profesionale din care aparent nu avem scăpare, pentru că nu vrem să ne doară nimic, nu vrem să simțim durere și ne anesteziem toate trăirile așa-zis negative prin intermediul mâncării.

Săritul meselor ori înfometarea nu sunt calea. Primul pas pentru a slăbi în mod sănătos e să uiți de diete. În locul acestora, caută să înțelegi de ce mănânci, ce spune corpul tău atunci când consumi un aliment sau altul, de ce cantități are nevoie și în ce combinații, când se simte sătul și când se simte înfometat. După ce tânjește, de fapt, organismul tău?

E important să-ți identifici scopul. Întreabă-te ce speri ca dieta și pierderea în greutate să rezolve în viața ta. Apoi pune-ți o altă întrebare: dacă nu cumva există o altă cale prin care poți atinge acest scop, una care să nu aibă toate efectele negative despre care vorbeam mai sus. 

Orientează-te către bucurie, încredere și conectare cu ceilalți și vei simți curând beneficiile în plan fizic, prin sănătate și reglarea greutății. Fă pace cu tine și cu al tău corp, iar el îți va oferi tot ceea ce ai nevoie!

Citește și:

De ce poftești la cartofi prăjiți când ești obosit?

Legătura dintre hrană și fericire

Author(s)

  • Florina Badea

    nutrition&wellness coach

    Florina Badea este health&wellness coach acreditat internațional și tehnician nutriționist acreditat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației și Cercetării Științifice, precum și Trainer acreditat ANC. Florina este creatoarea proiectului Food for Brain, un concept propriu care vorbește despre mâncare ca hrană pentru creier, în primul rând. A fondat comunitatea Wellness Fairy, din care fac parte în jur de 45.000 de femei preocupate de sănătatea și starea lor de bine. Wellness Fairy este un concept educațional inspirat chiar de cititoarele blogului www.florinabadea.ro, aflat în topul celor mai vizibile proiecte online la categoria ”Stil de viață sănătos&sport”, în Digital Report, un proiect BIZ și Zelist Monitor.