În următoarele 5 minute vei afla:

– Care sunt cauzele pentru care milenialii se confruntă cu un nivel ridicat de stres. 
– Cum poate yoga să amelioreze o serie de probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, creșterea tensiunii arteriale și nivelurile anormale de colesterol.


Jobul este principalul factor declanșator al stresului emoțional; orele lungi, stresul financiar, lipsa concediilor, volumul de muncă și termenele limită, lipsa echilibrului dintre viața profesională și viața personală – toate duc la niveluri ridicate de stres.

Mai multe studii și cercetări au și demonstrat acest lucru. De exemplu, sondajul realizat de Mind Share Partners a dezvăluit că un număr mare de mileniali a renunțat la slujbe în căutarea unor oportunități mai bune, din cauza presunii mari la locul de muncă, precum și a stresului și anxietății. 

Un alt raport, cel al Centrului de Cercetare Pew, a constatat că generația Y suferă un grad mai mare de epuizare decât alte generații din cauza orelor de muncă suplimentare și a salariilor stagnante. Acestea, la rândul lor, afectează productivitatea și capacitatea lor de concentrare și finalizare a sarcinilor. Iar Asociația Americană de Psihologie (APA) a raportat în sondajul anual legat de stresul din America că generația Y este cea mai stresată.

Fiind prima generație care a experimentat o lume condusă de inovația tehnologică, milenialii trăiesc vieți extrem de rapide. Epuizați, singuri sau stresați, devine din ce în ce mai greu să găsească soluții la problemele de sănătate mintală cu care se confruntă. Iar aici intervine yoga.

Yoga este cunoscută pentru faptul că ajută practicantul să depășească problemele legate de stilul de viață, cum ar fi obezitatea, insomnia, anxietatea, stresul și multe alte probleme mentale și fizice. Yoga se dublează și ca un antrenament fizic intens, oferind, în același timp, calm și ușurarea minții.

Într-o lume haotică, care necesită multitasking pentru a ține pasul cu toată munca, yoga devine o practică mentală, spirituală și fizică la un loc. Și, dacă adăugăm și aspectul social cu diverse clase, retreat-uri de yoga și comunități care practică yoga împreună, devine evident de ce tot mai mulți mileniali aleg această activitate. 

Ceea ce face ca yoga să funcționeze este faptul că se concentrează pe relaxarea corpului și, astfel, relaxează mintea.

Yoga este pentru toată lumea. Vârsta, greutatea, flexibilitatea, leziunile etc. nu fac yoga inaccesibilă nimănui. Există multe forme și stiluri de yoga. De la posturi de echilibru la yoga terapeutică pentru cei cu condiții specifice de sănătate, această știință antică poate fi modificată pentru a se potrivi nevoilor și are capacitatea de a te vindeca din interior spre exterior.

Să ne uităm la modul în care o practică yoga regulată te poate ajuta să te vindeci pe exterior și în interior.

1. Durerile de gât

Se transformă această lume pricepută în tehnologie într-o generație de cocoșați? 

„Gâtul tehnic” este unul dintre cele mai vizibile efecte ale utilizării unui telefon mobil pentru perioade lungi de timp. Statul la birou în continuu și menținerea gâtului într-o poziție greșită poate provoca, de asemenea, o tensiune posturală semnificativă în gât, spate și umeri.

Vestea bună este că yoga ajută la eliminarea rigidității și durererii din zona gâtului.

Încearcă aceste asane de yoga

Un studiu realizat pe o perioadă de nouă săptămâni arată că yoga a condus la ameliorarea durerii spatelui superior și la îmbunătățiri funcționale la pacienții care suferă de dureri cronice de gât.

Câteva recomandări de posturi: Adho mukha svanasana, Salamba Matsyasana cu blocuri sub regiunea umerilor și a gâtului, Marjariasana, Shalabasana și Jathara Parivartanasana.

2. Timp îndelungat petrecut în șezut

Orice ședere prelungită poate fi dăunătoare. Numeroase studii au corelat șederea pentru perioade lungi de timp cu o serie de probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, creșterea tensiunii arteriale, creșterea nivelului zahărului din sânge, excesul de grăsime corporală în jurul taliei și nivelurile anormale de colesterol.

Încearcă aceste ipostaze de yoga

Înainte de orice altceva, trebuie să incluzi în rutina ta zilnică o pauză la fiecare 30 de minute!

Pe saltea, poți încerca Mountain Pose (Tadasana), Standing Forward Fold (Uttanasana), Cat și Cow pose (Marijariasana), Butterfly pose (Baddhakonasa), Cobra pose (Bhujangasana), Child’s pose (Balasana) și Happy Baby pose ( Ananda Balasana).


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Gândirea creativă

Lipsa motivației, incertitudinea, teama de a gândi dincolo de tipare pot fi unele efecte secundare ale unui loc de muncă cu program de la 9 la 5 care nu-ți permite să-ți iei pauze, să te exprimi, să contribui creativ, să gândești și să analizezi. Teama de exprimare de sine și lipsa de încredere pot duce la niveluri scăzute de energie, oboseală și somnolență, afectarea luării deciziilor, starea de spirit, pierderea poftei de mâncare etc.

Încearcă aceste ipostaze de yoga:

Yoga ajută la eliminarea blocajelor la toate nivelurile și permite energiei să curgă liber. Și te ajută să-ți găsești doza zilnică de inspirație. 

Pe saltea, încearcă să faci o combinație de posturi ușoare cu unele mai provocatoare, cum ar fi Sukhasana, Vajrasana, Camel (Ustrasana), Eka Pada Rajkapotasana, Parivrtta Surya Yantrasana și inversiuni precum Headstand (Sirsasana) și Vrischikasana.

4. Îmbunătățirea memoriei

Cum astăzi multitasking-ul la locul de muncă și în viața personală sunt inevitabile, corpul trebuie să fie sănătos și puternic, la fel și mintea. Studiile arată că multitasking-ul, stresul, lipsa somnului și tehnologia 24/7 cauzează probleme de memorie pe termen scurt.

A învăța ceva nou, a citi în format fizic, a socializa (offline) cu prietenii și cei dragi, a dormi bine sunt toate modalități excelente de a îmbunătăți memoria, incluzând și cel puțin 30 de minute de yoga, zilnic.

Meditația sau practicarea atenției pe respirație, senzațiile din corp sau chiar un obiect, în fiecare zi pentru 10-15 minute, sunt cu adevărat utile nu doar pentru creșterea memoriei, ci și pentru combaterea stresului și creșterea concentrării. 

Atunci când practici respirația Brahmari pranayama, cu asane precum: Padmasana, Paschimotthanasana, Vrksasana și Halasana, contribui la îmbunătățirea memoriei.

5. Stare de bine generală

Nu există nicio îndoială că generația Y apreciază calitatea vieții lor mai mult decât orice altceva. Într-un studiu recent, 79% au spus că familia este importantă în viața lor, urmată de sănătate și wellness în proporție de 53%, prieteni – 39%, spiritualitate – 31% și carieră – 27%.

Ținând cont de acest lucru, te poți întreba de ce o generație care este conștientă și dornică să aibă grija de fizic, mental și social, totuși nu reușește să mențină o bunăstarea generală?

Studiile arată că, în ciuda tuturor conștientizărilor și facilităților, factorii de stres financiar și de la job sunt foarte mari și îi pot împiedica să meargă periodic la controale de sănătate, să limiteze accesul la doctori, centre de sănătate și wellness. Pentru că, a fi conectat și informat nu înseamnă neapărat că persoana se află mental într-un loc fericit.

Încearcă pozițiile Yoga:

Pe saltea, practicarea măcar a cinci runde de Salutul Soarelui (Surya Namaskar A și B) este extrem de benefică. Completați cu Navasana, Uttkatasana, Virabhadrasana, Cobra (Bhujangasana), Vajrasana, Pawanmuktasana și Savasana. În fiecare dintre posturi repiră de cel puțin trei ori.

Poți practica această secvență în fiecare dimineață, timp de cel puțin 14 zile și vei observa modificări semnificative în corp și la nivel mental.

Citește și:

10 sfaturi care te vor ajuta să practici meditația zilnic

Ce trebuie să știi înainte să te apuci de yoga

Author(s)

  • Lidia Dumitru

    antreprenor și profesor de yoga certificat Yoga Alliance US

    Lidia Dumitru este om de comunicare de 13 ani și antreprenor de opt, cu agenția de comunicare MD Communication, unde gestionează proiecte de promovare pentru companii internaționale, dar și pentru antreprenori locali. De peste zece ani lucrează cu brand-uri din domeniul construcțiilor, home deco și arhitectură, ceea ce i-a dezvoltat pasiunea pentru design interior, care a luat forma revistei online Home Talks. Din 2020 este și profesor de yoga, începând să predea clase de yoga, Ashtanga, Vinyasa sau Yin Yoga pentru începători, având grijă să includă în fiecare practică posturi care să ajute la eliminarea durerilor de spate, flexibilitatea și întărirea musculaturii spatelui.