În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum poate un pui plângăcios de cățel să crească profitul unei companii.
– De ce să nu crezi tot ce spun chinezii.


Un job sau un loc de muncă nu este, prin definiție, nici amuzant, nici neapărat plăcut. Munca e muncă, stresul pe care-l creează munca este dificil de gestionat și, dacă ne asumăm un strop de onestitate, sunt extraordinar de puțini oameni care să aibă copitolul ”finanțe” bifat de la sine și să meargă la birou, zilnic, doar de drag. 

În general, muncim pentru că avem nevoie de un venit. Un proverb asiatic spune că, atâta timp cât faci ceea ce iubești să faci, nu vei munci nicio zi din viața ta. Însă cultura și cultul asiatic pentru muncă sunt duse spre extreme pe care, dacă încă nu le-ai descoperit, îți recomand să vezi pe Netflix documentarul ”Fabrica americană”.  Premiat și răspremiat, vorbește nu doar despre două economii diferite, ci și despre două culturi radical discrepante. Este genul de documentar despre care vei simți nevoia să povestești cu prietenii și-ți va lăsa un gust ciudat, nici amar, nici dulce. Doar ciudat: de ce poate o muncitoare chineză să vorbească cu zâmbetul (forțat, aș spune) pe buze despre faptul că-și vede copilul lăsat în satul natal doar o dată pe an, în rest fiind ocupată cu ture de 12 ore, la fabrică? De ce par americanii răsfățați ca niște copii mici atunci când refuză să-și pună integritatea fizică în pericol doar de dragul productivității? Cine are dreptate? V-am spus, este un documentar care-ți dă de gândit.

Dacă ne punem de acord că, totuși, am lăsat comunismul în spate și că drepturile omului au în continuare valoare, revenim la ideea mult mai confortabilă că productivitatea poate veni firesc și într-un mediu de lucru prietenos. Probabil aici e secretul, de fapt. Productivitatea ca deziderat comun, fără să ne transformăm în mici roboți înlocuibili în orice moment. Pentru că, inclusiv cel mai dedicat muncitor chinez din documentar are un moment de slăbiciune și recunoaște că a plâns pentru prima dată în viața sa de adult acolo, la fabrica din America (sub management chinez).

De ce este util un mediu de lucru plăcut

Sănătatea mentală a angajaților înseamnă, așa cum spuneam, mai multă productivitate și mai multă inovație. Odată ce tragem linie, avem o situație ideală în care toată lumea câștigă: angajații și compania, desigur, fiind reperele care se traduc prin viață echilibrată, de o parte, și profit sănătos, pe de altă parte. Companiile care au inclus în cultura lor acest aspect se bucură de angajați loiali, dispuși să tragă tare și să pună la bătaie resurse prețioase care duc la rezultate excepționale. 

Bucuria este contagioasă

Un mediu de lucru plăcut are definiții extrem de diferite de la domeniu la domeniu și de la angajat la angajat. Însă bucuria, plăcerea de a munci și de a te implica în ceea ce faci au un efect contagios. Echipele motivate și mulțumite atrag bunăstare, chef de muncă și implicare. Iar angajații care se simt bine în pielea lor de profesioniști au șanse mai mari să atragă succesul atât la nivel personal, cât și la nivelul companiei angajatoare. Mecanismul se explică astfel: oamenii mulțumiți și/sau fericiți au mai multă încredere în forțele lor, prin urmare sunt mai deschiși să învețe, să evolueze, să performeze și devin surse de inspirație pentru cei din jur. 

Cu alte cuvinte, devin factori importanți de motivație și pentru cei din jur. În contrapartidă, un mediu de lucru ostil, bazat pe teamă sau presiune constantă, creează o atmosferă neplăcută și proliferează comportamente de evitare: știți celebra sintagmă ”tu te faci că mă plătești, eu mă fac că muncesc”? Pentru o companie, poate reprezenta începutul sfârșitului! 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Bucuria reduce stresul și stimulează creativitatea

Cel mai mare incovenient pe care stresul îl aduce unei companii, chiar dacă sună cinic, poate, este că duce la angajați care nu se pot concentra. Procesele durează mai mult, calitatea muncii este mai slabă, iar șansele soluțiilor inovative scad dramatic. Pe fond de stres, recurgem cel mai des la soluții deja testate, indiferent dacă funcționează sau nu. Poate părea bizar să speri să obții mai mult fără să pui biciul pe oameni, dar funcționează: când se activează liberul arbitru, iar alegerea de a munci mai bine, mai eficient este asumată, internalizată de către angajat, rotițele mecanismului se învârt, de fapt, ca unse atât pe termen mediu și lung, cât și pe termen scurt. Situațiile de criză se gestionează mai ușor când angajații se implică real și simt că au în jur un mediu care îi sprijină, în loc să le pândească eventualele greșeli. Riscul asumat face parte din calea spre succes, însă oamenii speriați nu-și asumă riscuri, ci își păzesc spatele. 

Andra Pintican este expert în Resurse Umane, consultant, trainer și coach. Experiența sa de peste 12 ani în diferite industrii îi permite să contureze o imagine de ansamblu a mediilor de lucru din companiile din România, care ar avea enorm de câștigat dintr-o atitudine mai atentă și mai înțeleaptă la adresa angajaților: ”Înainte de a investi în a ne face angajații fericiți, ar trebui să ne uităm prima dată la ce facem acum și dacă ne ajutăm angajații să-și mențină, în viața personală, fericirea. 

Dacă cerem mereu ore suplimentare, angajații pleacă acasă cu problemele de la lucru, își neglijează familia, pentru că sunt mereu prinși în muncă sau nu reușesc să se deconecteze. Creăm, în timp, un raport nesănătos în relația angajaților cu munca. Companiile nu au datoria de a ne face fericiți. Companiile au datoria de a se asigura, în primul rând, că avem toate resursele necesare pentru a ne face treaba și că avem linie de leadership care știe cum să lucreze cu oamenii, astfel încât să-i ajute să se conecteze și să se deconecteze de la muncă.

Până să discutăm despre cum companiile pot merge the extra mile pentru a ne face fericiți, mai întâi trebuie să fim realiști și să recunoaștem că, în România, nu avem medii de lucru sănătoase. Abia după ce rezolvăm cele de mai sus, putem contribui la fericirea angajaților. Pentru că oamenii echilibrați au mereu performanță. Cum putem contribui la această fericire? Arătându-le angajaților că acționăm mereu cu nevoile lor în gând. Ne asigurăm, în primul rând, că știm cine e angajatul nostru și că aducem beneficii de care are el nevoie, nu beneficii pe care le dăm doar pentru că și alte companii le oferă. Cele mai de succes ar fi tichetele de vacanță, susținerea educației copiilor, programe de dezvoltare pentru angajați, educație financiară, evenimente în cadrul cărora să ne conectăm cu ceilalți colegi sau posibilitatea de a contribui chiar în conturarea programelor pentru angajați”. 

Bucuria crește generozitatea și solidaritatea

Puține poziții din piața muncii sunt solitare și nu necesită să lucrezi în echipă. Chiar și cele mai creative meserii au această dimensiune de colaborare. Scriitorul colaborează cu editura, chirurgul cu anestezistul, asistentele: depindem de cei din jurul nostru, trebuie să ne putem baza pe colegi și să admitem că suntem parte dintr-un tot unitar. Ideal, colaborarea aduce cu sine mai puțin stres, mai multă încredere, loialitate și dedicare. Liderii eficienți vor crea în jurul lor acest spațiu de siguranță care motivează productivitatea și creativitatea

Secretul echipelor cu angajați mulțumiți este că sunt motivate de un scop comun, fără să le fie încălcat dreptul la individualitate, talente și nevoi diferite. În teorie, sună simplu. În practică, este nevoie ca o companie să dedice timp, să-și cunoască angajații și să dea dovadă de flexibilitate. Din proprie exeperiență, am văzut oameni dispuși să investească în locul de muncă mai mult nu doar pentru un salariu mai mare, ci și pentru că, de exemplu, unei colege i s-a permis să aducă la birou puiul de cățel care-i crea probleme cu vecinii, pentru că plângea când era singur acasă. Pentru alții, avantajul s-a concretizat în ora specială de plecat acasă atunci când copilul a început grădinița. Există și cazuri când compania care nu a înțeles că angajatul său are potențial enorm, dovedit de câștigarea unor burse prestigioase (care ar fi adus plus valoare și companiei), a pierdut oameni valoroși. 

În concluzie, un mediu fericit la locul de muncă ar trebui să se afle la loc de cinste pe lista priorităților unei companii. Chiar dacă mai avem de bătut cale lungă până la condițiile incredibile de la Facebook, de exemplu, unde un studiu citat de Huff Post arată că 96% dintre angajați sunt fericiți la locul de muncă- fericiți, nu mulțumiți!, primul pas este și cel mai important: în cultura companiilor din România, angajatul trebuie să devină mai mult decât o rotiță simplu de înlocuit. Mecanismele de succes se bazează pe colaborare, reziliență și respect reciproc. 

Citește și:

Ce faci dacă te confrunți cu un coleg toxic

Regulile unui brainstorming reușit

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.