În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce despărțirea nu înseamnă că relația a eșuat.
– Care e semnificația certurilor iscate din lucruri mărunte și discuțiile interminabile.


Starul Instagram și expertul în sex Zoe Ligon a împărtășit, de curând, celor 128 000 de urmăritori ai săi, sfaturile sale înțelepte (culese din conferințele despre sex la care a participat de-a lungul timpului): ”Relațiile NU sunt mai importante decât indivizii implicați în ele. Relațiile care se încheie nu sunt relații eșuate. Poți avea o relație așa cum îți dorești sau altfel decât îți dorești.”, a scris ea.

Deseori, despărțirile par a fi eșecuri – în ochii noștri, în ochii partenerului sau prin prisma așteptărilor pe care le au alții de la noi – și, pentru a evita confruntarea cu acest sentiment, adesea alegem să rămânem în acele relații chiar și atunci când ele nu ne mai sunt benefice. 

Dar, dacă am putea percepe despărțirile și ca pe altceva înafară de un eșec, am ajunge la o întrebare foarte importantă: Cum știi că e momentul să îți vezi de viața ta, fără celălalt? 

Pentru a găsi răspunsul la această întrebare, am stat de vorbă pe această temă cu două persoane care știu mai multe lucruri decât mine: Shannon Smith, dating expert la Plenty of Fish și expertul în relații și avocat specializat în divorțuri Vikki Ziegler, care este, de asemenea, vedetă TV.

Iată, în continuare, câteva semne care indică faptul că relația voastră nu mai este funcțională.

1. Viitorul împreună nu mai pare luminos

Smith și Ziegler sunt amândouă de părere că, deși e absolut normal să fii într-o relație cu cineva care are obiective pe termen lung diferite de ale tale, e totuși important “să fii realist atunci când îți dai seama că viețile voastre se îndreaptă în direcții complet diferit”, după cum spunea Ziegler.

“Dacă ați conștientizat că aveți viziuni foarte diferite despre cum ar putea arăta viitorul, uneori, despărțirea poate fi un gest de înțelepciune care îi va scuti pe toți cei implicați de suferința și resentimentele pe care le poate aduce continuarea acestui drum”, susține Smith.

2. Nu te mai recunoști pe tine însuți

Adevărul este că în orice relație, fie ea sentimentală sau de altă natură, adeseori ni se întâmplă să ne schimbăm obiceiurile, reacțiile, ba chiar și personalitatea, în funcție de persoanele cu care ne petrecem timpul. Și, deși e firesc să se întâmple așa până la un punct, Smith mi-a mărturisit că: ”Atunci când nu te mai recunoști tu pe tine și nu îți place ce ai devenit, e timpul să te iei la bani mărunți și să îți examinezi cu atenție relația.”

La fel de important, dacă observi că partenerul tău ”nu mai vede un rost în a investi în relația voastră pentru a face schimbări pozitive, probabil a venit vremea să vă despărțiți”, a mai adăugat Smith. 

3. Te-ai plictisit de celălalt

E evident de ce ar trebui să te desparți de o persoană de care nu te mai simți atras, însă această realitate poate fi foarte greu de acceptat. Și poate lua forma preferinței de a-ți petrece timpul cu prietenii, mai degrabă decât cu iubitul/iubita, mi-a mai spus Ziegler.

Smith susține că se poate ajunge și la situații cu mult mai serioase, în care ”nu te mai preocupă ce simte celălalt, pentru că te-ai plictisit de el sau pur și simplu, nu îți mai pasă.”

Acesta este un semn foarte clar că trebuie să vă despărțiți, mai ales dacă ”simți că nu mai ai chef să îi fii alături celuilalt din punct de vedere emoțional și dacă a dispărut dorința sexuală”, mai adaugă Smith.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Nu mai găsiți subiecte de discuție

Atunci când pare că subiectele de discuție au intrat în sac, sau ”nu prea te mai interesează ce îți povestește partenerul tău, s-ar putea ca relația voastră să fi sărit de pe șine”, mi-a spus Smith. 

Pe aceeași notă, s-ar putea să simți că nu îți convin deloc preocupările și pasiunile jumătății tale, a mai zis Ziegler. ”O relație înseamnă a fi împreună”, punctează Ziegler și ”dacă nu îi poți împărtăși hobby-urile partenerului și viceversa, poate că a venit vremea să reevaluați această relație și să porniți pe drumuri separate.”, a explicat expertul.

5. Vă certați din orice

Când îți este din ce în ce mai greu să îi vezi și părțile pozitive ale relației și te trezești că, adesea, cauți sămânță de scandal, sau că vă certați a nu-se-știe-câta-oară pe același subiect, e cazul să vă întrebați încotro duce relația voastră.

”Realitatea este că, atunci când relația a ajuns în punctul în care sunt mai multe aspecte negative decât pozitive, probabil că trebuie să te îndrepți către ceva cu mult mai bun.”, ne sfătuiește Smith.

Citește și:

De ce ne alegem parteneri nepotriviți și cum putem schimba asta?

Relația de cuplu și dificultățile ei

Author(s)