În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum îți poți modela creierul astfel încât să diminuezi impactul gândurilor negative. 
– De ce este necesar să te folosești de afirmații pozitive atunci când vrei să-ți dezvolți noi căi neuronale.


Simți, uneori, că nu mai deții controlul asupra vieții tale sau nu știi în ce direcție să o apuci, însă ai sentimentul că ești mereu în priză, fără un scop sau o direcție anume? 

Oamenilor le place să se simtă în siguranță și să știe în ce direcție merg; prin urmare, au nevoie să dețină controlul. Însă nu contează cât de mult planifici lucrurile, cât de mult muncești, cât de tare meriți să ai parte de recompense, pentru că viitorul tău nu e 100% sigur și stabilit. Iar lucrurile pe care încerci să le controlezi nu sunt chiar… controlabile (sau cel puțin, nu în felul în care te gândești tu).

Fă o listă cu lucrurile pe care încerci să le controlezi. Pun pariu că, în mare parte, lista ta o să includă: 

  • Modul în care alții gândesc și se comportă. 
  • Circumstanțele în care trăiești și rezultatele eforturilor tale. 

Problema este că nu trebuie, cu adevărat, să deții controlul asupra acestor lucruri. Nu spun că tu n-ai nicio contribuție asupra modului în care ceilalți te văd sau asupra felului în care se comportă cei din jur, sau că n-ai nici o influență asupra situațiilor în care te afli. Însă asta reprezintă o mică parte din întreg. Cealaltă parte este complet în afara controlului tău. 

Ai control doar asupra ta. Gândurile tale lucrează împotriva ta. 

Fiecare gând pe care îl ai produce un soi de cale fizică în creierul tău, una care este consolidată ori de câte ori revii la acel gând. Din păcate, creierul tău este în așa fel construit încât are o aplecare înnăscută către negativitate, ca un soi de mecanism de auto-apărare. Iată de ce este mult mai probabil să ai gânduri negative decât gânduri pozitive. 

Gândurile tale dau naștere unor sentimente, iar asta determină modul în care te comporți. Astfel, gândurile tale sunt, în cele din urmă, cele care creionează realitatea ta proprie. Dacă nu faci nimic să-ți oprești creierul din a permite gândurilor negative să preia controlul, nici nu e de mirare că te simți în derivă. Frica și lipsa încrederii în tine au preluat conducerea. 

Vestea bună este că creierul tău poate fi modelat, ceea ce înseamnă că tu poți schimba modul în care te raportezi la gândurile tale, chiar și modul în care te gândești la tine. Atunci când exersezi suficient de mult, poți inaugura noi cărări neurologice și le poți întări astfel încât să ai parte de mai multă încredere și reziliență. 

Atunci când preiei controlul asupra vieții tale preiei de fapt controlul asupra gândurilor tale. Imaginează-ți cât de diferită ar fi viața ta dacă ai fi…

  • Mai conștient de gândurile tale și de modul în care ele îți afectează judecata.
  • Ți-ai accepta gândurile (și nu le-ai judeca prea mult).
  • Ai fi rezistent la stres.
  • Ai reuși să revii din greșelile făcute (și chiar ai fi în stare să înveți ceva din ele). 
  • Ai fi mai încrezător în tine și în abilitățile tale. 

Ai fi mai dornic să stabilești și să menții niște limite, ai fi mai deschis să riști, ai fi mai capabil să înveți din greșeli (și prin urmare mai capabil să rectifici cursul lucrurilor și să ai succes, în cele din urmă) și ai putea să-ți trăiești viața în termenii proprii. 

Și, cel mai probabil, vei fi mai puțin predispus să permiți temerilor și îndoielilor de sine să te oprească din a-ți atinge acele țeluri și visuri îndrăznețe pe care le ai. Asta înseamnă cu adevărat să deții controlul? 

Să-ți recapeți controlul asupra propriei vieți înseamnă să uiți de încercările de a controla lucrurile pe care nu le poți stăpâni (și să nu te îngrijorezi din cauza lor); înseamnă să-ți schimbi modul în care te raportezi la gândurile tale astfel încât ele să nu te mai influențeze. 

Iată cum îți poți recăpăta controlul asupra vieții, propunându-ți să-ți schimbi mentalitatea. 

Atunci când vrei să preiei controlul vieții tale prin schimbarea de mentalitate, încearcă să implementezi câteva practici zilnice în viața ta, unele care sunt destinate… 

  • Să te facă mai conștient de gândurile tale și de modul în care acestea îți afectează comportamentul. 
  • Să te antreneze să fii mai obiectiv și mai puțin critic în ceea ce privește gândurile proprii, prin urmare să reduci nivelul emoțiilor negative din jurul lor.
  • Să îți crească reziliența mentală și încrederea în sine. 

Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Începe prin a urma aceste patru practici simple: 

1. Meditație. 

Începe cu o simplă meditație, însoțită de respirație. Pune o alarmă (recomand zece minute sau mai puțin) și așază-te confortabil într-un scaun ori pe podea. Respiră încet și ușor pe nas și numără de câte ori inspiri și expiri. De câte ori mintea începe să divagheze și gândurile o iau în altă direcție, spune „stop” și readu-ți atenția înapoi către respirație. Fă acest lucru până sună alarma. 

2. Afirmații. 

Poți să te folosești de afirmații pentru a ajuta creierul să dezvolte noi căi neuronale, unele pozitive. Ca să le ajuți să funcționeze, fii specific și realist (altfel, creierul tău se va revolta că aceste căi nu funcționează). Și spune acea propoziție afirmativă ca pe o descriere narativă a ceea ce ești, unde te afli, unde vrei să ajungi și ce faci ca să realizezi asta. 

3. Schimbarea de perspectivă. 

Există întotdeauna un lucru nou care trebuie învățat sau noi aptitudini care pot fi dezvoltate, chiar și în cele mai dificile, plictisitoare sau stresante situații negative. Identifică-le și privește mereu către ele, în loc să te concentrezi asupra lucrurilor negative. 

4. Recunoștința. 

Practicarea regulată a recunoștinței îți inundă pur și simplu creierul cu dopamină, ceea ce-ți dă o exaltare naturală și te face să vrei mai mult. Te va face, de asemenea, să cauți mereu alte lucruri pentru care să fii recunoscător. Imaginează-ți în ce fel acest lucru îți va afecta modul în care privești viața și gândurile tale. Ca să practici recunoștința, îți recomand să scrii, zilnic, cel puțin trei lucruri pentru care ești recunoscător. Gândește-te la lucruri mici și fii specific atunci când îți arăți recunoștința. 

Deși aceste practici sunt simple (și-ți iau puțin timp), ele au putere. Îți vor crește nivelul încrederii în tine și reziliența mintală astfel încât tu nu te vei mai îndoi de tine și frica nu te va mai domina. Vei fi capabil să atingi succesul, atât în viața personală cât și în cea profesională. Și o vei face în condițiile tale. 

Citește și:

7 strategii pentru o stare de bine constantă

Știința sugerează că o viață bună nu trebuie neapărat să fie și fericită

Author(s)

  • Heather Moulder este avocată și coach, misiunea sa fiind să ajute profesioniștii de succes, dar care se simt neîmpliniți, să dobândească și succesul interior, pentru a atinge echilibrul între carieră și viața personală.