În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce trebuie să agăți o listă cu cele mai importante activități pe care ți le propui pentru luni pe oglinda de la baie.
– Care este cel mai bun medicament ca să scapi de fricile de duminică seara.


Ți s-a întâmplat vreodată să ai parte de acele „frici de duminică” (Sunday blues)? Ai avut un gol în stomac, atunci când ți-ai dat seama că weekendul a luat sfârșit și că mâine, luni, trebuie să te întorci la lucru? Sau te-a luat groaza când ai trecut în revistă lista de sarcini pentru săptămâna viitoare și ți-a fost teamă că n-o să le poți îndeplini pe toate, la timp?

O mulțime de oameni caută o motivație solidă pentru ziua de luni, una care să-i facă să înceapă săptămâna în forță. „Și asta pentru că tranziția de la patul cald și prietenos din weekend la realitatea dură a unei noi zile de muncă e una destul de abruptă”, explică Elizabeth Hinkle, terapeut licențiat de cuplu și familie. „Zilele de luni pot aduce o presiune suplimentară, iar acest lucru este cauzat și de trecerea de la o zi petrecută fără nici un program strict la una super-structurată”. 

Prin urmare, terapeutul spune că ar fi util ca fiecare dintre noi să aibă parte de o rutină în zilele de luni, una care să ne ajute să facem față stresului acestei tranziții și să atenueze impactul pe care aceasta o are asupra stării noastre de anxietate și asupra dispoziției în care ne vom petrece ziua. Astfel, în loc să devenim victime ale culturii actuale orientate către muncă și continuă agitație, putem să punem la punct o rutină de dimineață care să ne ajute mințile și corpurile să se adapteze situației și care să ne pregătească pentru ziua ce se așterne în fața noastră. 

Află cinci trucuri utile și ține un jurnal care te ajută să-ți stabilești o rutină de luni care să te motiveze și să te facă să începi săptămâna cu dreptul: 

1. Fă ce funcționează cel mai bine pentru tine! 

Există tone de sfaturi și de informații despre cum poți să-ți creezi o rutină motivațională de dimineață. De la băutul unui pahar cu apă caldă și lămâie la mersul la sală sau meditație și completatul unui jurnal al recunoștinței – e greu să știi de unde trebuie să începi. Așa că, bineînțeles, te întrebi: cum o să-mi fac timp pentru toate aceste lucruri? Ce se întâmplă dacă sar peste o zi? E grav dacă nu sunt o persoană care să respecte un program zilnic? 

După cum spune Hinkle, ca să pui la punct o rutină motivațională pentru ziua de luni, una care să și meargă, trebuie să știi mai întâi ce funcționează cel mai bine pentru tine. Spre exemplu, dacă nu ești o persoană matinală, nu te stresa dacă nu sari din pat la 5 dimineața să pornești către sala de sport. 

Poate că pentru tine sunt suficiente câteva exerciții de stretching sau de respirație, făcute în confortul casei tale; s-ar putea ca acestea să fie îndeajuns ca tu să începi ziua cu bine. „Lucrurile stau cam așa: fiecare dintre noi lucrează la capacitate maximă în diferite momente ale zilei”, spune Hinkle. „Este foarte important să te abții să te judeci și să-ți reproșezi că momentele de maximă concentrare nu apar atunci când vrei.” 

De scris în jurnalul #MondayMotivation: Când simți că funcționezi la maximum, de obicei, și în ce mod rutina motivațională de dimineață te poate ajuta? 

2. Fii flexibil!

Poate fi fustrant, uneori, să dormi prea mult sau să rămâi în pană de timp pentru activitățile obișnuite de dimineață, cele care te ajută să-ți începi ziua cu un zâmbet. Cum ar fi, pentru mine, când stau prea mult pe Instagram și nu-mi mai rămâne timp să-mi fac smoothie-ul preferat. Și asta mă face să am o stare proastă toată ziua. Trebuie să-mi reamintesc, însă, să fiu îngăduitoare cu mine și să fiu flexibilă în ceea ce privește urcușurile și coborâșurile vieții, nu contează cât de mici sau mari sunt.

Hinkle este fan al gândirii flexibile și crede că, atunci când ai un plan de rezervă, rutina ta motivațională de dimineață nu se transformă într-o obligație sau într-un alt factor de stres al zilei. „În mod ideal, rutina de dimineață trebuie să includă un interval de timp suplimentar destinat erorilor umane și momentelor în care nu te miști atât de repede ca de obicei”, explică Hinkle. 

Ea sugerează să faci o listă cu cele mai importante activități pentru luni dimineața, s-o agăți, la modul fizic, într-un loc vizibil (pe oglinda din baie, spre exemplu) și să începi ziua cu aceste activități. Să îți pui remindere în calendar sau să folosești ajutorul unui robot ca să le ții minte poate fi util, de asemenea. 

De scris în jurnalul #MondayMotivation: Care este lucrul numărul #1, ne-negociabil, din rutina ta de dimineață? 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Prioritizează-ți nevoile!

Fiecare dintre noi are nevoi diferite atunci când vine vorba despre rutina de dimineață. Identifică lucrurile care nu funcționează pentru tine în acest moment și schițează-ți rutina motivațională de dimineață astfel încât să ții cont de nevoile tale. Întreabă-te: 

  • Ești mereu grăbit dimineața?
  • Te trezești obosit?
  • Ai o stare crescută de anxietate în timpul dimineții? 

Nevoile tale pot varia, de asemenea, în timp, datorită schimbărilor de sezon. Spre exemplu, Hinkle își încurajează clienții să introducă în rutina zilnică, pe cât posibil, mai multe reprize de stat afară și mai multă expunere la lumină, mai ales în timpul lunilor de iarnă (cu zile mai întunecate, care ne fac să ne simțim mai izolați). Hinkle crede, de asemenea, că și exercițiile fizice pot fi de ajutor în această situație. Acestea pot varia de la plimbări scurte la mișcări de Yoga sau stretching și reprize de exerciții pe salteaua de acasă. Ea subliniază că scopul tău principal este „să începi ziua simțindu-te mai puțin stresat și mai puțin copleșit”. 

De scris în jurnalul #MondayMotivation: Care este motivația ta principală în stabilirea unei rutine de dimineață? 

4. Începe cu pași mici! 

Dacă să-ți pui la punct o rutină motivaționale de dimineață este un lucru nou pentru tine, s-ar putea să fii tentat să înghesui o mulțime de noi ritualuri în acest program. Adu-ți aminte că trebuie să începi cu pași mici, chiar dacă acest lucru înseamnă pur și simplu să mergi la culcare cu 15 minute mai devreme astfel încât să nu mai simți că ești în întârziere ori de câte ori te trezești dimineața

„Nu merge să schimbi totul deodată!”, spune Hinkle. Ea recomandă să începi cu o schimbare mică, cum ar fi să nu mai apeși butonul de snooze al alarmei și astfel să ai 10 minute în plus ca să-ți bei cafeaua împreună cu persoana iubită sau să dansezi pe melodia ta preferată înainte să pleci la birou. Ca să funcționeze, rutina de dimineață nu trebuie să fie nici una foarte elaborată, nici una care să consume mult timp. 

De scris în jurnalul #MondayMotivation: Care este acea schimbare mică pe care o poți face ca să-ți îmbunătățești dimineața? 

5. Încearcă să fii înțelegător cu tine!

Fii răbdător cu tine însuți pe parcursul procesului prin care îți schimbi obiceiurile și îți stabilești o nouă rutină de dimineață. Aceste ritualuri au nevoie de timp să fie împământenite și faptul că sari peste o sesiune de meditație din când în când nu face din tine o persoană rea. Fiecare dimineață înseamnă o șansă să vezi lumea dintr-o nouă perspectivă. În unele zile s-ar putea să fii mai energic, în altele nu. Și e OK, oricum ar fi. Să înveți să te miști în ritmul tău natural poate fi cel mai de preț cadou pe care ți-l poți face ție însuți. 

De scris în jurnalul #MondayMotivation: Atunci când te simți cu moralul la pământ, ce te ajută să-ți crești buna dispoziție? 

Trăim într-o lume agitată, care pune mare preț pe productivitate. Însă, atunci când reduci ritmul în timpul dimineții și îți pui la punct o rutină care să te ajute în fiecare zi, te sprijini pe tine să devii o variantă mai bună a propriei tale persoane. Și, indiferent dacă te face să te simți mai motivat, mai realist sau mai apropiat de cei dragi, rutina de luni dimineață poate fi cel mai bun medicament de care ai nevoie ca să scapi de neplăcutele „frici de duminică” și să începi săptămâna în cea mai bună formă. 

Citește și:

Cum să faci față celei mai deprimante zile din an

5 sfaturi pentru o viață trăită cu pasiune

Author(s)

  • Elizabeth Su

    fondatoarea Monday Vibes

    Elizabeth este fondatoarea Monday Vibes, newsletterul săptămânal preferat și inspirațional al femeilor. Este o propovăduitoare a iubirii de sine, aflată într-o misiune a schimbării narativului a ceea ce femeilor li s-a spus despre succes și fericire. A renunțat la un salariu de șase cifre într-un start-up din Silicon Valley pentru că și-a dat seama că încerca să câștige un joc pe care nu dorea să îl joace. De atunci, și-a dedicat cariera încurajându-le pe femei, învățându-le despre wellness-ul emoțional și spiritual și schimbând regulile jocului.